febe fejlec lekerekitett

Kemence 1A szokott helyen és időpontban rendezte meg a XI. Kemence ünnepét, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete és alapítványa.
   Diósdról 18-án késő délután már megérkezett Németh Ákos pékmester és elkészítette a kovászt. Víg Antal fűtőmester már 19-én délelőtt elkezdte a fűtést és pénteken már hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után szombaton reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb hat kenyér sült szép barnára az udvari kemencében.

 Kemence 2  Huszadikán délután 3 órakor a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán kellemes kenyérillatok fogadták az érkezőket. Gyorsan megtelt a közösségi szín és környéke.  
   A FÉBE elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, majd kezdetét vette az énekesek 70 perces műsora. Czibolya Éva helyi énekes, a táncdalfesztivál anno felfedezetje és különdíjasa, Ballasa Levente énekes-színész, mindketten Szabó Krisztina tanár, énekművész jelenlegi illetve volt tanítványa, egymást váltva énekeltek. Éva többségébe örökzöld slágereket, Cserháti Zsuzsa, Konc Zsuzsa, Kovács Kati, Máté Péter és Zalatnai Sarolta dalait énekelte. Balassa Levente ismert musicalekből betét dalokat nagy átéléssel adott elő. Mind két énekes produkcióit a hálás közönség nagy tapssal jutalmazott.
   A nűsort követően jelenlévők örömmel kóstolták meg a közösségi térben megterített asztaloknál a hagyományosan kovásszal készült kenyeret. A friss, meleg kenyér gyorsan beszívta a házizsírt, margarint, vajkrémet, melyre lila hagyma, paradicsom, ízlés szerint paprika került. Az ínyencek különböző lekvárokat is kóstolhatták az új kenyérrel.
   A FÉBE elnöke rendezvény életben tartóinak a péknek, a fűtőnek, Hornyák Péter hangosítást végzőnek az énekeseknek megköszönte a munkájukat, szereplésüket. Köszönetünk képen a hölgy virágot a férfiak egy üveg italt kaptak.
   Kemence 3A közös baráti beszélgetésnek kedvezett a kellemes idő, így jó hangulatban 18 óra előtt zárult a XI. Kemence ünnepe.
   A FÉBE és alapítványának közös rendezvénye most is sikeres volt. Úgy búcsúztunk jövőre ugyan itt találkozunk.
   Köszönjük Török Péternek a finom házi zsír, Telek Sándornak, Berényi Ferenc képviselőnek a zöldségek felajánlását és másoknak is, akik tovább szélesítették az asztali választékot.
Tóth Tibor

Fotó: Glonczi Rudolf

1./ A pék, a kisleányával és fűtő, még nem eléggé sült a kenyér vissza kerül a kemencébe.
2./ A szín alatt a résztvevők egy csoportja.
3./ A két fellépett énekes.