febe fejlec lekerekitett

  Kirándulás csoportkép KKFEHÁZA A FÉBE tagok és érdeklődő helyi lakosoknak 1994. július 16-án az első egyesületi kirándulás a kirajzott településekre Jászkarajenő, Kiskunfélegyháza, majd Lakitelek érintésével Ópusztaszerre vezetett. Huszonnyolc évelteltével szervezeten ismét kirándulást hirdettünk őseink nyomába.
   Augusztus 27-én kora reggel fel 7 órakor indultunk útnak és 122 km megtétele után érkeztünk meg Kiskunfélegyházára a Kiskun Múzeumhoz. Kiskunfélegyházát 1743-ban újratelepítették, a 286 család közül 73 család Jászfényszaruról érkezett. A két város 2018-ben testvérvárosi együttműködési szerződést kötött.

   Az igazgató asszony Mészáros Márta fogadott bennünket és közös csoportkép készült a múzeum udvarán. A városházához sétáltunk, a délutáni esküvő miatt a több mint 110 éves lépcsőket vörös bársony szőnyeg díszítette. A régi városháza helyére 1909 és 1911 között toronnyal is díszített szecessziós stílusban épített új városháza került. Melynek 200 fős díszterme nagyságánál fogva alkalmas volt a nagylétszámú városatyák ülésezésére. Ma is itt üléseznek a képviselők, de házasságkötéshez, konferenciák megtartásához, kulturális eseményekhez is használjak a termet.
  20220827 092230 díszterem A díszteremben látható Kossuth Lajos és Holló Lajos nagyméretű állóalakos portréja. Dr.Holló Lajos (1859-1918) Kiskunfélegyháza szülötte, magyar újságíró, politikus - parlamenti képviselő, 1906-tól a város díszpolgára.
   A városházától séta keretében a Kiskun Múzeum Petőfi Sándor Emlékházhoz érve idegenvezetőnk Mészáros Márta több köztéri alkotás és épület történetét mesélte el. Petőfi Sándor (1823-1849) apja, Petrovics István, megyeszerte bérelt házat, mészárszéket, 1824-30 között. A mai Petőfi Sándor u. 7. szám alatti telken álló vályogfalú nádtetös ház adott otthont a családnak. Petőfi Sándor itt töltötte kora gyermekéveit, melyet az egykori Petrovics-portán álló kőépület falán ma emléktábla hirdet. A költő gyermekkori lakásául szolgáló házat 1840-ben lebontották, helyén a múzeumi célokat szolgáló épületben az állandó kiállítás Petőfi Sándor és korának helyi vonatkozású emlékeit mutatják be.
20220827 103949 Petőfi Sándor EmlékházbanA Petőfit és korát bemutató szobák után a félegyházi Petőfi kutató, Fekete János helytörténész emlékszobáját, Bodor Miklós, Dulity Tibor és Szántó Piroska festő- és grafikusművészek, Morell Mihály festő, szobrászművész és Faragó József fafaragó művész kiállított alkotásait is megnéztük.
   12 órára már utunk következő állomására Mórahalomra érkeztünk, a Platán Panzió és 4-es Vendéglőbe. Itt erőt gyűjtve a további programokhoz elfogyasztottuk a háromfogásos ebédet.
Fodor István múzeumpedagógus, történész már várt bennünket az Ezer év parkja bejáratánál és 90 perc alatt végig vezetett bennünket a szabadtéri kiállítóhely kéthektáros területén. A történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit foglalja magába a park. Templomok, várak, paloták valamint kastélyok és műemlékek váltak élő közelségben a régi idők emlékeivel ismerkedtünk meg 1:25-ös méretarányú makettek formájában. A szabadtéri tárlatvezetőtől az építményekhez kapcsolódó személyekről sok új és érdekes információt hallhattunk.
 20220827 141242 Temesvári Barokk Palota  Kirándulásunk harmadik állomása a Szegedhez tartozó Kiskundorozsma volt. A törökök kiűzése után 1719-ben Dorozsmát 23 jászcsalád Jászapátiból és Jászfényszaruból telepítette be. Mint legkedvesebb rokont úgy vártak már bennünket Deli Julianna tájházvezetője és Komáromi Csaba helytörténész és csapata a Kiskundorozsmai Tájháznál.
A főtéri séta során a helytörténész idegenvezetőnk köztéri alkotások történetét mondta el. Esküvő miatt a 200 éves a Keresztelő Szent János-templomba, amely neoklasszicista stílusban épült bemenni nem tudtunk, viszont láthattunk egy dorozsmai esküvői menetet. A II.Világháborús emlékműnél sok azonos családnevet olvashatunk, mint jászfényszarui emlékművön is szerepel.
 20220827 164305 Konyha részlet  Kirándulásunk utolsó óráit Dorozsma központjában, az ősi dorozsmai domb mellett egy közel 300 éves kultúrának emléket állító a Dorozsmai Tájház és nagygazdaházban töltöttük A helyben gyűjtött ritka tárgyi és szellemi értékek a XVII-–XX. század paraszti és nagypolgári életébe vezetett vissza bennünket. A magángyűjteményből 2017. júniusától Dorozsmai Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény lett, a gyűjtő és tulajdonos Deli Albinnak köszönhetően. A családfőt felesége Deli Julianna és két fiuk Alex és Alen segítette. Az elmúlt év novemberében Deli Albin váratlanául, erejének teljében elhunyt. Az özvegy és fiai próbálják pótolni a pótolhatatlant és fáradhatatlanul viszik tovább a gyűjtemény gyarapítását, gondozását. Ennyi mindent és ennyifélét egy helyen úgy gondolom, még nem látunk kirándulásaink során. A nagypolgári ház elő múzeum, a mindennapi életnek nyoma nem látható, minden odaillik és muzeális értek, pedig a háziak ott töltik mindennapjaikat, ott élnek. Csoportunkat a Deli család vendégül látta, pogácsa és italok kerültek az asztalra, melyet ezúton is köszönünk. Kikísértek bennünket az autóbuszhoz és viszontlátás Jászfényszarun köszönéssel búcsúztunk tőlük. Megjegyzem 2018-ban a Jászok Világtalálkozóján a Dorozsmaiak is itt voltak Jászfényszarun.
   Este 21 órára feltöltődve, új ismeretekkel gyarapodva érkeztünk haza.

Konyhai részlet II 20220827 172450 Dorozsma polgári szalon


Kép és szöveg: Tóth Tibor

1./ Csoportkép a Kiskun Múzeum udvarán
2./ A városháza Dísztermében a csoport egy része Mészáros Márta tájékoztatóját hallgatja
3./ A Petőfi Sándor Emlékházban egy terem részlete
4./ Ezer év parkjában – a Temesvári Barokk Palota
5./ Dorozsmai Helytörténeti Gyűjtemény – konyhai részlet I.
6./ Dorozsmai Helytörténeti Gyűjtemény – konyhai részlet II.
7./ Dorozsmai Nagypolgári házban – szalon részlete