febe fejlec lekerekitett

vese vilagnapKicsit ugyan utólag, de sohasem elkésve és mindig aktualitással kell visszatekintenünk egy 2006 óta nevesített világnapra, melyet a „Vese világnapja” elnevezés illet.Az évnek ezen a napján (is) a vesebetegségek gyógyításával foglalkozó egészségügyi dolgozók, orvosok és nővérek szinte kötelességüknek érzik mások figyelmét felhívni arra, hogy az emberi szervezetben milyen fontos szerepet töltenek be a veséink, milyen fontos figyelnünk azok működésére, a vesebetegségek megelőzésére.

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre 2006-ban minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.
A nemzetközi összefogás célja a megelőzés és a szűrés fontosságának hangsúlyozása, annak érdekében, hogy már a veseelégtelenség első jeleire az érintettek szakszerű ellátásban részesülhessenek. 
Az idei világnap március 9-re esett, témája pedig a megfelelő felkészülés az esetleges váratlanul jelentkező egészségi állapotokra, valamint a rászorulók segítése. A 2023-as Vese Világnap kapcsán elsősorban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a vesebetegségek megelőzéséhez fontos lépés, hogy megismerjük mindazon információkat, amelyekkel kialakíthatjuk a megfelelő, kiegyensúlyozott, egészséges életmódot, ezzel megváltva szervezetünk hosszú távú épségét.
Egy kis anatómia:
A mintegy 11 centiméter hosszú, 9 centiméter széles és 4 centiméter vastag, megközelítőleg 120-300 gramm súlyú, barnás-vöröses színű vese alakja leginkább egy babszemre emlékeztet. A két vese a gerincoszlop jobb és bal oldalán, a 12., azaz a legalsó, rövid borda magasságában helyezkedik el. A vesék által kiválasztott vizelet a húgyvezetéken keresztül a kismedence mélyén található húgyhólyagba kerül.
Milyen funkciói vannak a vesének?
- vizeletelválasztás
- megtisztítja a szervezetet a káros anyagoktól és a felesleges folyadéktól
- felügyeli a szervezet kémiai egyensúlyát
- segít szabályozni a vérnyomást, a vérképzést
Miért fontos a megelőzés?
A világ legtöbb országában a veseelégtelen betegek előfordulása a lakosság kb. 10%-át érinti. Sokan nem ismerik fel, nem tudnak veseproblémáikról, mert az esetek egy részében lappangva, alattomosan jelenik meg. Mire felismerik, addigra a kialakult szövődmények miatt a hatékony kezelés sem mindig kivitelezhető. Évente végzett rendszeres szűrővizsgálattal, laborvizsgálattal viszont a vesebetegségek zöme kiszűrhető, így a megfelelő kezelés is időben indítható, a súlyosabb szövődmények megelőzhetők.
Mi a vesebetegség és mikor beszélünk ún. krónikus vesebetegségről?
Ha a veseszövet valamilyen okból (pl. gyulladás, sérülés, fertőzés, keringészavar, anyagcserezavar) károsodik, akkor vesebetegségről beszélhetünk. Létezik akut forma gyorsan kialakuló tünetekkel, ilyenkor legtöbbször kórházba is kerül a beteg, időben elkezdett hatékony kezeléssel egyes esetekben a veseműködés teljesen helyreállítható. Ha az állapot tartóssá válik, legalább fél éven keresztül fennáll, akkor krónikus vesebetegségről van szó. Veseelégtelenségnek azt az állapotot nevezzük, amikor a vese nem képes az eredeti feladatát kellően ellátni. Ennek különféle stádiumai vannak, a veseműködés romlása mindenkinél változó mértékű, többféle tényező befolyásolja. Egyes esetekben azonban ezt a romlást lassítani lehet.
A krónikus vesebetegség leggyakoribb okai:
A krónikus vesebetegség kialakulásának leggyakoribb oka ma a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint a kettő együttes megjelenése. Emellett egyre növekszik a gyógyszerek, különösen a fájdalomcsillapítók korlátlan használata okozta vesebetegségek száma is. A vesekárosodás miatt a vizelettel ürített anyagok mennyisége alaposan lecsökken, ezáltal felhalmozódnak a szervezetben. Ezt az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, sápadtság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik. A vesebetegség nagyon alattomos és általában csak előrehaladott állapotban okozza a betegnek a fenti panaszokat, amikor már azonnal vesepótló kezelésre van szükség.
Hogyan ismerhető fel a vesebetegség?
Kezdeti stádiumban a krónikus vesebetegség gyakran tünetmentes. Ahhoz, hogy időben felismerjük a vesék rendellenes működését, évente ajánlott szűrővizsgálatra menni, ahol vérvétel és vizeletvizsgálat segít a diagnosztikában. Egyes vesebetegségek kiszűréséhez hasi ultrahang vizsgálat elvégzése is elengedhetetlen.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy a megfelelő, jó veseműködést megőrizzük?
Első tanács: Igyon sok folyadékot! Szervezetünk 60-70%-a víz, fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami egy 60 kg-os felnőtt esetében napi 2,5-3 litert jelent naponta. A túlzott mennyiségű cukros üdítők, sok kávé fogyasztását kerülni kell.
A vizelet visszatartása húgyúti gyulladásokhoz, fertőzésekhez vezethet. Itt kell megemlítenünk a vizeletürítési nehezítettséget, a gyakori, egyszerre kis mennyiségű vizeletürítést, ami legtöbbször prosztata problémákra vezethető vissza, egyes esetekben maradandó vesekárosodásokhoz vezethet.
A mandulagyulladások, arcüreggyulladások, fogászati gócok szintén veszélyt jelenthetnek a vesékre, a gyulladás kórokozói nemcsak a veséket, hanem a szívbillentyűket és az ízületeket is megtámadhatják.
A felfázásokat hatékonyan ki kell kezelni. Megfelelő életvitellel, öltözködéssel megelőzhetők.
Egyes esetekben a kialakult magas vérnyomás hátterében találunk vesebetegséget. Emiatt a vérnyomás rendszeres ellenőrzése fontos. Amennyiben a mért értékek több alkalommal mérve 140/90 Hgmm felettiek, akkor mindenképpen orvosi konzultáció javasolt.
Cukorbetegség és magasvérnyomás betegség esetén rendszeresen kell vérvizsgálatot és vizeletvizsgálatot végezni, legalább évente, a betegségek súlyosságától függően.
A friss levegőn végzett rendszeres testmozgás javítja a szervezet vérellátását, csökkenti a koleszterinszintet, segít normalizálni a testsúlyt, a vérnyomást.
A dohányzás károsítja a tüdőt, a szívet, az érrendszert, ezáltal a veséket is. Le kell szokni a dohányzásról, hiszen az a dohányzó környezetében élőket is veszélyezteti!
Kerülni kell a felesleges gyógyszerszedést! Főként a fájdalomcsillapítóknak van ebben jelentősége. Egyes változatuk recept nélkül is kapható, tartósan szedve 25%-al is csökkentheti a vesék vérátfolyását, ezáltal a veséket megbetegíthetik. Gyógyszerszedéssel kapcsolatban mindig kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét.
A veseműködés romlása végül ún. végstádiumú veseelégtelenséghez vezethet, amikor a vesék működését mesterségesen, gépek segítségével kell pótolni. Ebből kiutat csak egy veseátültetés hozhat, ám ennek nagyon szigorú kritériumai vannak, de megvalósulása esetén akár teljes értékű életet élhet a beteg.
A súlyos, gépektől függő állapot elkerülése érdekében folyamatosan gondoljunk veséink fontosságára, figyeljünk a jelzésekre, életvitelünket próbáljuk meg egészséges irányba vinni, járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, fogadjuk meg a szakemberek tanácsait.

dr. Rékasi Éva ov. főorvos, JNSZM-i Hetényi G. Kh. Nephrologia osztály, Diaverum dialízis központ Szolnok