febe fejlec lekerekitett

 Versmondó Megnytó PL BNÉKK  A Jászsági Évkönyv 30. jubileumi kiadványa kapcsán az évkönyv szerkesztősége irodalmi pályázatot írt ki. A pályázatukra 21 írótól, költőtől 53 alkotás érkezett, amelyeket magyarszakos tanárokból létrehozott önkéntes bizottság bírált el. Az ítészek tíz szerző tizenhét alkotásának megjelenésére tettek javaslatot.
   Örömünkre szolgált, hogy Ézsiás László (1947-) jászfényszarui születésű költő és előadóművész, a FÉBE- tagja Honvágy című 1995-ben írt verse is bekerült a kötetbe.
   A Jászsági Évkönyv Alapítvány és dr. Pethő László alapító szerkesztő kezdeményezésére, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete a gondolat felkarolásával, a Petőfi Sándor MűvelődésiHáz és Könyvtár közreműködésével hirdette meg a rendezvényt.

   Március 17-én 17 órára hívtuk találkozóra a 2022-es évkönyvbe bekerült írások szerzőit, valamint ismereteink szerint a Jászfényszarun, a Jászságban élő vers- és prózaírókat.
   Meghívásunkat kilenc fő fogadta el. Hétköznap révén a fiatalabb korosztály dolgozott, többen nem tartózkodnak Magyarországon.
   A teltházas rendezvény dr. Pethő László, a Jászsági Évkönyv felelős szerkesztője köszöntőjével, megnyitójával vette kezdetét. Örömének adott hangot, hogy megvalósult a találkozó. Talán folytatása is lesz, ha az itt megjelentek önszerveződés folytán a kezdeményezést tovább viszik.
 Versmondók találkozója Nagy Tímea Zsóka 2  A rendezvény moderátora, egyben házigazdánk Bordásné Kovács Katalin, az intézmény igazgatója volt. A Petőfi bicentenárium jegyében a költő Világosságot! című versét Nagy Tímea Zsóka előadásában hallhattuk.
   Az első körben ABC sorrendben mutatkoztak be a pályázaton nyertes alkotók és a helyi versírók. Birgésné Diós Ottilia jászjákóhalmi nyugdíjas volt közigazgatási dolgozó tíz éves kora óta ír. Vannak versei, novellái, készülőben regényei. Több internetes magazinban közlik alkotásait. Dr. Czifra György Péter 1988-tól jászberényi lakos, nyugdíjas ügyvéd. Egy év óta Siófokon él. Huszonhét évesen nyert először irodalmi díjat, majd évtizedekig a fióknak írt. Az utóbbi 8-10 évben kezdte el írásait rendezni, feldolgozni. Munkái helyi és országos időszaki lapokban, folyóiratokban jelennek meg. Ézsiás László Jászfényszarun született, 1971-ben látását elveszítette, 1972-től él Budapesten immár nyugdíjasként. A kilencvenes évek elején kezdett el rendszeresen írni és verset mondani. A Vörösmarty-díjas versmondónak 70. születésnapjára 2017-ben a FÉBE 75 perces CD lemezen jelentette meg saját és kedvenc írói verseit. Magyar Anita projektmanager Jászberényben él családjával. 1992 óta ír verseket, első verseskötete négy évvel ezelőtt jelent meg. Szívügyének tekinti a rászorulók, bajba jutottak megsegítését. Pongóné Sipos Marianna Budapesten született, de a Jászságban nőtt fel. Jászjákóhalma, Jászapáti után 2008-tól Jászszentandráson él családjával, kereskedőként dolgozik. 13 éves kora óta ír verseket. 2014 óta több első és második helyezést ért el versíró pályázatokon és különdíjat is kapott.
A jászfényszarui Farkas Lajos naiv költőnek 34 évesen, 1997-ben jelent meg Emlékek és érzések című kötete. A szintén helyi Harmath József nem csak verseket ír, hanem arany minősítéssel rendelkező versmondó is. A közel 600 versből három kötete jelent meg, most készül negyedik. KunMagdolna verseinek száma meghaladja a 3000-at, öt verses kötete jelent meg. Írásai Facebook oldalán is olvashatóak, követőinek száma 74 ezer. Verseit mondanivalójához illő saját fotókkal díszíti. Mitiner Mária vállalkozó Jásztelekről érkezett. Különböző rendezvényeken szívesen mondja saját és más költők verseit. Sárközi Bianka, a 21 éves jászberényi pályázó a London Metropolitan Egyetem harmadéves kriminalisztika-pszichológia szakos hallgatója. Bemutatkozását videófelvételként küldte el, így ismertük meg.
 Versmondók találkozója csoportkép 3  Moderátorunk név szerint felsorolta azon helyi írókat, akik most nem tudtak jelen lenni: Agócs Zsuzsanna, Csehi Lajos, Dobák Dániel, Horváth Attila, VágnernéGábor Andrea. Emlékezett azokra, akik már nincsnek köztük, így: Seress Imrére (1860-1938) Jászfényszaru szülöttjére, korának ismert költőjére, írójára, hírlapírórjára és szerkesztőjére; Föglerné KolozsMarcella (1920-2009), Kompolthy József (1942-2007) és Zsámboki László (1935-2019) amatőr versírókra.
   Víg Dávid egyetemi hallgató (Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest dokumentum rendezői szak) Márciusi ifjak – 1848. március 15. Petőfi Sándor című 14 perces kisfilmjével emlékeztünk a két nappal korábbi nemzeti ünnepünkre és Petőfi Sándorra.
   A szünet után Nagy Tímea Zsóka, 1997-ben született kortárs költő Bassa Mirtill: Megint című versét adta elő.
   A második körben a jelenlévők egy általuk választott saját irodalmi művet olvastak fel, mondtak el. Birgésné Diós Ottilia, aki a pályázat első helyezettje lett, 2013 évben írt Mesél az erdő című novelláját olvasta fel. Dr. Czifra György Pétertől Én, a Szamárháton c. novellás kötetéből a Félig lebbencs című novella befejező részét hallhattuk. Mindenki számára megható volt Ézsiás László Igazolatlan hiányzás című nagyszerűen előadott verse. Magyar Anita a 2020-ban született Húsz év után című versét mondta el. Pongóné Sipos Marianna Hullanak című versét, Farkas Lajos Cigány vagyok című versét, Harmath József Volt időm régen című versét mondta el. KunMagdolna 2021 évben íródott Volt egy ház az utcasarkon című versét Harmath József tolmácsolta. Mitiner Máriától két versét, Semmi nem olyan már és a Tavasz voltam álmomban címüket hallhattuk. Nagy Tímea Zsóka Arany János: A hegedű című vidám balladájával zárta a bemutatók sorát.
   A programot Tóth Tibor, a FÉBE elnöke zárta. Megköszönte a segítségét mindenkinek, aki a találkozó sikeréhez hozzájárult. A résztvevőknek emlékül a FÉBE 2018-ban kiadott reprezentatív kiadványát adta át, öt résztvevő Ézsiás László verses CD lemezét is megkapta.
Az irodalombarátok lelkileg feltöltődve, élményekkel gazdagodva térhettek haza.

Tóth Tibor

Fotó:
1./ A rendezvényt megnyitja - Balról jobbra haladva Pongóné Sipos Marianna, Magyar Anita, Tóth Tibor, Ézsiás László, dr. Czifra György Péter, Birgésné Diós Ottilia, dr. Pethő László, Farlas Lajos, Harmath József, Kun Magdolna, Mitiner Mária Fotó: Bordásné Kovács Katalin
2./ Nagy Tímea Zsóka Arany János versét szavalja Fotó: Tóth Tibor
3./ A találkozón résztvevők egy csoportja Fotó: Tóth Tibor