febe fejlec lekerekitett

 Dobák Attila és Tóth Tibor Opera 2023 04 28  A FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében április 28-án 56 fővel különjárati autóbusszal - a felújítás után első alkalommal - indultunk Budapestre a Magyar Állami Operaházba.Szörény Levente – Bródy János:István, a király című rockopera két felvonásban néztük meg.
   A Magyar Állami Operaház arra vállalkozott, hogy az István, a királyt operai hangszereléssel, operaénekesek előadásában viszi színre. Tisztán szimfonikus partitúrája révén és a produkcióban részt vevő operaénekesek által a mű teljességgel megszabadul a kihangosítás szükségletétől. Az Operaház atmoszférája új értéket adott a darabnak. Az újjászületett művet Szinetár Miklós, a magyar operaélet nagy mestere vitte színre.
   Az előadás választásban az is szerepet játszott, hogy Vecellin német lovagotDobák Attila az operaház magánénekese alakította.

   A csoport időben megérkezett így a várócsarnok szépségében gyönyörködhettünk. Helyeinket elfoglalva lenyűgöző volt a nézőtéri látvány. A szünetben lehetőség volt a körteraszra kisétálni, megnézni az ott lévő szobrokat és a pesti panoráma látvány is káprázatos látványt jelentett.
   Az előadás díszletei, a jelmezek a 120-nál is több szereplő, plusz az emeleten hátul elhelyezkedett kórus, az ismert dalok operaáriák formájában maradandó élményt jelentett mindenki számára. A végén a himnusz elhangzása után állva szűni nem akaró vastaps jelezte a közönség tetszés nyilvánítását.
   Az operaház előtt vártuk Attilát, hogy szót váltsunk vele. Nem kellet sokat várni jött és ürült, hogy sokan eljöttek édesapja és nagyszülei szülőhelyéről. Az ismerősökkel, rokonokkal is váltott néhány szót. A tervezett csoportképhez már nem volt meg a kellő fény.  
   Kinyilvánítottuk kérésünket, hogy várjuk Jászfényszarura, hogy hangjával itt is szerezen örömet városunk lakóinak.
Tóth Tibor

Fotó: Bognár Ágnes