febe fejlec lekerekitett

 1 Nádasdy kastály nagyszalon 2  A FÉBE önköltséges kirándulására 52 fő augusztus 2-án 7 órakor Gödöllő irányában indult útnak, hogy nyitásra 10 órára az első helyszínre Nádasdladányba érjenek. Tárlatvezetővel hazánkban egyedülállónak számító historizáló, neogótikus, Tudor-stílusú épületét a Nádasdy-kastélyt nézték meg. Nádasdy Ferenc (1842–1907) és felesége, gróf Zichy Ilona (1849–1873) megbízásából dolgozó Linzbauer István tervei alapján 1873 és 1876 között épült fel. A földszintjén a társasági terek, emeletén családi és személyzeti szobák sorakoztak, a régi épület környékét feltöltötték, és a földszintessé alakított szárnyban a vendégek és személyzeti tagok szobáit alakították ki. Az ifjú grófnő váratlan halála miatt már nem érte meg a kastély elkészültét. Az épület legdíszesebb belső tereit, historizáló kastélyépítészetünk remekműveit, az ősök csarnokát, a könyvtárat és a kápolnát pedig Hauszmann Alajos tervezte Linzbauer halálát követően. A rövid parki séta után tovább indultak Veszprémbe.

   A délutáni programhoz erőt gyűjtve a veszprémi Historia Hangvilla étterem és kávézó és rendezvényközpontban a csoport elfogyasztotta a megrendelt ebédet.
   13 órától már az Óváros térről a kisvasúttal városnéző körútra indultak, hogy kényelmesen 45 perc alatt, a városközponton túl is gyönyörködhessenek Veszprém szépségében, megnézhessék a távolabbi nevezetességeket is.
   14 órától két idegenvezető várta a két csoportra bontott kirándulókat, hogy gyalogos séta keretében fedezzék fel a Veszprémi Várnegyedben összpontosult látnivalók zömét. A Hősök Kapuján áthaladva Vár utcán haladva, a Tűztorony, Várbörtön, Dubniczay-palota, Szent István Ferences templom, Körmendy-ház, Szent István király és Gizella királyné szobra, Szent György-kápolna történetéről kaptak sok információt. A Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház épületébe betérve kicsit megpihenve, útjukat tovább folytatva Szentháromság szobor, Várkút, Gizella-kápolna, az Érseki Palota, a Szent Imre Piarista- és Helyőrségi-templomnál fejeződött be idegenvezetői séta.
   16 órakor a két csoport tagjait tárlatvezető várta az Érseki Palota bejáratánál. A palota felújítása, berendezése még részben valósult meg, a munkálatok jelenleg is folynak, így is a 35 perces túra során csodálatos élményben volt részük.
   Ezt követően szabadprogramra került sor. Többen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújult Laczkó Dezső Múzeumban Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítást is megnézték. A csoport18 órakor indultak vissza és 20 óra 30 percre élményekben gazdagodva érkeztek Jászfényszarura.
   Köszönet a csoport két vezetőjének Agócs Ferenc és Káposzta Sándorné FÉBE elnökségi tagoknak, akik az egész nap folyamán a betervezett programok maradéktalan megvalósításáért sikeresen dolgoztak.
Tóth Tibor

2 Nádasdy kastély könyvtár 5 Érseki palota püspöki arcképcsarnok
3 Szent István és Gizella szobra 4 Érseki Palota társalgó

Fotó: Dr. Voller Erika
1./ Nádasdy-kastély – nagyszalonban
2./ Érseki Palota - Püspöki arcképcsarnok
3./ Nádasdy.kastély – könyvtárterem
4./ A Veszprémi Várban Szent István és Boldog Gizella szobra
5./ Érseki Palota – társalgó