febe fejlec lekerekitett

6 Sütőlapáton a kenyér vágottA szokott helyen és időpontban rendezte meg a XII. Kemence ünnepét, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete és alapítványa.
   Diósdról 18-án késő délután már megérkezett Németh Ákos pékmester és elkészítette a kovászt. Víg Antal fűtőmester már 19-én délelőtt elkezdte a fűtést, majd Agócs Ferenc és Jarábik Dezső segített be, mivel Anti a városi programoknál a polgárőrökkel tartotta a frontot. Szombaton már hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után vasárnap reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb kenyerek sültek szép barnára az udvari kemencében.
   Huszadikán délután 3 órakor a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán kellemes kenyérillatok fogadták az érkezőket. Gyorsan megtelt a közösségi szín és környéke.  
   A FÉBE elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket. Az programon részt vett Győri Bertalan alpolgármester, dr. Voller Erika jegyző, Berényi Ferenc és Lovászné TörökMagdolna képviselők, bizottsági elnökök.

 2 Ézsiás László rend nyitóverse 2023 vágott  A rendezvény műsorát Ézsiás László a helyszín szelleméhez illő saját versével Kiss József emlékére cíművel nyitotta meg. Csáki Tibor énekes előadóművész – Csíkszeredán született és 2002 óta él családjával Budapesten – nóta csokorja következett.  
Versmondónktól Csanád Béla (1926-1996) pap, költő, tanár által 1990-ben írt versét Hol vagy, István király? hallgattuk meg.
Csáki Tibor átöltözés után Örökzöld melódiákot énekelt többek között Buona serra signorina, Egy szál harangvirág, Nem csak a húszéveseké… A „FÉBE himnuszát” Azért vannak a jó barátok dalt is elénekelte.
Kemence patkán is lehet énekelniA Petőfi 200 évforduló jegyében a költő 1848 novemberében írt versét Szeretlek, kedvesem! és Juhász Gyulától Milyen volt… című költeménye hangzott el.
Csáki Tibor harmadik blokkjában az ének mellett a harmonika tudását is megcsillogtatta. Sok ismert énekszámot tangóharmonikával kisért. A közönség vastapssal köszönte meg az énekes műsorát.
Ézsiás László kezdte és zárta a több mint 90 perces műsort, díjat nyert Vörösmarty Mihály: A vén cigány vers elmondásával itt is nagy sikert aratott.
  011fb A nűsort követően jelenlévők örömmel kóstolták meg a közösségi térben megterített asztaloknál a hagyományosan kovásszal készült kenyeret. A friss, meleg kenyér gyorsan beszívta a házizsírt, margarint, vajkrémet, melyre lila hagyma, paradicsom, ízlés szerint paprika került.
   A FÉBE elnöke rendezvény életben tartóinak a péknek, a fűtőknek, Hornyák Péter hangosítást végzőnek a műsorban fellépőknek megköszönte a munkájukat, szereplésüket. Köszönetünk képen a férfiak egy üveg italt kaptak.
   A közös baráti beszélgetésnek kedvezett a kellemes idő, így jó hangulatban 18 óra előtt zárult a XII. Kemence ünnepe.
   A FÉBE és alapítványának közös rendezvénye most is sikeres volt. Úgy búcsúztunk jövőre ugyan itt találkozunk.
   Köszönjük Telek Sándornak, Berényi Ferenc képviselőnek a zöldségek felajánlását és másoknak is, akik tovább szélesítették az asztali választékot.
Tóth Tibor

3 Gorcsakovszky Gyné szeleteli a kemencében sült kenyeret vágott 5 Az utánpótlás közönség is jelen van vágott

Fotó: Glonczi Rudolf

1./ Sütőlapáton a kemencéből kikerült az utolsó kenyér is
2./ Ézsiás László a rendezvényt megnyitó versét szavalja
3./ A kemence pattkán is lehet énekelni
4./ A nézők egy csoportja (3)
5./ Gorcsakovszky Györgyné FÉBE-tag, szeleteli az újkenyeret  
6./ Az utánpótlás is jelen volt a rendezvényen