febe fejlec lekerekitett

  1 Temesvár egyik sétáló utcája esernyőkA Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2015-től évente szervez többnapos külföldi utakat. Három év kihagyás után 2023. augusztus 22-27. között Közép-Erdély után a Dél-Erdély megismerése volt a cél.
  A kéréseknek megfelelően a programot változatlanul a CREDO TOURS UTAZÁSI IRODA állította össze. A hatnapos öt éjszakás kiránduláson 48 fő vett részt. Az utazás idegenvezetője és tolmácsa Szűcs Balogh Ernő kézdivásárhelyi lakos volt.

  A csoport reggel 5 órakor indult el, két pihenő után Temesvára városnézésre érkeztek. Idegenvezetéssel a Dóm tért, Szentháromság oszlopot, Dómot, vastuskós házat, Hunyadi kastélyt nézték meg. Innen tovább utaztak az első napi szálláshelyre, Herkulesfürdőre.
  A második napon Orsovába, ahol hajóra szálltak, és a Duna egyik gyönyörű szurdokvölgyét, a Vaskapu szorost ismerték meg, mely Jókai Mórt is megihlette. Délután Vajdahunyadon a Hunyadiak gótikus várkastélyát tekintették meg. Este Déván szálltak meg.
  A harmadik nap első programja Gyulafehérváron városnézés: Károly kapu, fejedelmek lakóháza, püspöki palota. Kirándulásra indultak a Fogarasi havasokba első 1000 métert busszal tették meg, ahonnan felvonóval jutotak fel a 2000 m magasan fekvő Bilea tengerszemhez, Tovább utazás Sepsiszentgyörgyönre Hotelba ahol három éjszakát töltöttek el.

  A negyedik napon a bőséges reggeli után, az úti cél Sinaian a pazar berendezésű Peles kastélyt, a román királyok gyönyörű nyári rezidenciáját csodálták meg. A kora délutánt pedig a híres törcsvári kastély, azaz a Drakula kastély misztikus középkori szobáit ismerték meg.

  Az ötödik napon a szálláshelyükkel, Sepsiszentgyörggyel megismerkedtek meg. A városnézést követően indultak a Csíki Sör Manufaktúra meglátogatására. Három különböző sör megkóstolására volt lehetőségük. Majd Prázsmáron a Világörökség részét képező, XIII. században épült gótikus erődtemplomot látogatták meg. Innen a szászok fővárosába, Brassóba vezetett útjuk, városnézés: régi városháza, Fekete templom, piactér.
  A hatodik napon reggeli után hazafelé indultak. A Fogarasi-havasok lábai mentén Szászföld legszebb városába, Nagyszebenbe érkeztek. Itt városnézésre került sor: Óváros, régi városháza, Bukenthal ház. Majd folyamatos utazás rövid pihenőkkel, épségben, kicsit fáradtan, de élményekben gazdagodva 22 órára Jászfényszarura érkeztek.
  Köszönet a két autóbuszvezetőnek, Mészáros Attilának és fia Péter, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy az utazás zökkenőmentesen valósult meg. Elismerés az idegenvezetőnek, aki mindenről, mindent tudott és igyekezett sok ismeretet átadni a látnivalókról a résztvevőknek, az utazás és a városnézés során egyaránt.
  Külön köszönet Agócs Ferenc FÉBE elnökségi tagnak, aki a FÉBE részéről koordinálta és összekötő kapocs volt az útsorán a gépkocsivezetők, az idegenvezető és az utasok között. Feladatát kiválóan oldotta meg.
  Köszönjük, hogy a Jászfényszaru Város Önkormányzata az utat 10.000 Ft/fő összeggel a civilkeretből támogatta.
Agócs Ferencné és Vas József néhány fotójával érzékeltetjük olvasóinkkal azt a sok szépséget, amit a kirándulók láttak a hatnap során.

2 Hajóval a Vaskapu felé 3 Vajdahunyad csoportkép 2023 4 Fogarasi havasok között Ané
5 Bilea tengerszem 2000 m 6 Gyulafehérvár székesegyház 7 Drakula kastély
8 Peles kastély 9 Peles kastély 2 10 Peles kastély csigalépcső 1
11 Csíki Sör Manufaktúra 12 Prázsmár Gótikus erődtemplom 13 Tamási Áron színház Sepsiszentgyörgy Ané

Tóth Tibor

1 Temesvár egyik „esernyős” sétáló utcája Fotó: Agócs Ferencné
2  Hajóval útban a Vaskapu szoros felé Fotó: Vas József
3. Vajdahunyad Hunyadiak gótikus várkastély csoportkép Fotó Vas József
4. Fogarasi havasok fenyői között Fotó: Agócs Ferencné
5. Bilea tengerszem 2000 méteren Fotó: Agócs Ferenc
6  Gyulafehérvár Szent Mihály Székesegyház Fotó: Vas József
7 Drakula kastély Fotó: Vas József
8 Peles kastély Fotó Vas József
9 Peles kastély_1 Fotó: Vas József
10 Peles katély_2 Fotó: Agócs Ferencné
11 Csíki Sör Manufaktúra Fotó. Agócs Ferencné
12 Prázsmár XII. századi gótikus erődtemplom Fotó: Vas József
13 Tamási Áron Színhús Sepsiszentgyörgy Fotó: Agócs Ferencné