febe fejlec lekerekitett

1 Leleplezés utánA 2016. december 3-én a Nagyiskola emeleti alulájában felavatott Igazgató márványtáblája melle hét év után november 14-én elhelyezésre került az Igazgatók tablója is. A tabló költségét a FÉBE és az általa alapított a Jászfényszaruért Alapítvány fedezte, a grafikai kivitelezést Horváth Sándor Szolnokon készítette.
 
Szülői példamutatás után, egy életre szólóan meghatározó szerepet jelentenek tanítóink, tanáraink Saját példámból is tudom, de ezt tapasztalom az évfolyamán a diák polgármesterekkel vagy Fair Play-díjat kapott volt diákokkal készült riportok. Mindenki megemlíti, hogy kiktől mit kapott a „puttonyba” útravalóként mikor kiléptek az iskola kapuján. Többek pályaválasztását is pozitívan befolyásolták tanáraik.

 Igazgatók tablója kerettel jó A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és a Jászfényszaruért Alapítvány kéz a kézben az elmúlt több mint két évtizede egyik fő feladatának tekintette a településért és az itt élők szellemiségéét sokat tett tanítók, tanárok emlékének ápolását. Az országban elsőként 2002. május 1-jén létrehozta a volt Leányiskola helyén a Tanítók emlékművet. Jászfényszarun a közel 300 év alatt több mint 300 tanító végzett nevelő-oktató munkát. Az avatáskor, 2012 és 2022-ben összesen 160 fő elhunyt neve került fel a katedrán lévő hallhatatlanok olvasókönyv bronzlapjaira.  
  2002-ben az igazgatók elültették a piramistölgyet, az tanítók fáját az emlékmű nyugati oldalára. Mára a park legnagyon és legszebb fája lett.
  2022. szeptember 3-án felavattuk a település első óvónőjének, Márkus Máriának (1897-1979), közadakozásból elkészített emléktábláját, hiszen az óvoda az iskolába járásra készít fel. Az óvónők is szerepet játszanak a személyiségünk kialakulásában.
1914-től a tanárikarból igazgatót neveztek ki, az utóbbi évtizedekben pályázni kell az állásra. A márványtáblára 14 igazgató neve került bevésésre azzal a két évszámmal amig betöltötték a tisztséget. Az ötvenes évek előtti igazgatók megfelelő fénykép összegyűjtéséhez idő kellett. Ez év tavaszára minden volt igazgató fényképe rendelkezésünkre állt. Így megvalósíthattuk, hogy a márványba véset nevekhez egy-egy fénykép is társuljon a jelenlegi diákoknak és az utókor számára.
Végre eljött a nap, hogy a bekeretezett tabló felkerüljön a meglévő tábla mellé. Az előző napon felhelyezett tablót fehérlepel takarta el, kellő kíváncsiságot teremtve, hogy mi látható a lepel alatt.
3 Igazgatók tablója előtti csoportkép jó
 A Diákönkormányzat, a tanársegítőjével Kotánné Kovács Timiával megszervezte a családias, de méltó ünnepséget a tabló leleplezésére. Az ünnepség10 óra 45 perckor kezdődött, Kotánné köszöntésével, jelenvoltak az osztályok képviselői, a diákönkormányzat tagjai, a FÉBE, az alapítvány és az iskola vezetői. Míg a többi diák az osztálytermekben az iskola rádión követték az eseményt. Zsámboki Hanna Lujza Petőfi Sándor: Szülőföldem című verset szavalata. A FÉBE elnöke, mint „öregdiák” röviden szólt a településen kialakult iskolák történetéről a diákok életében szerepet játszó tanítókról, tanárokról. Hangsúlyozta minden ki képessége és tudása szerint szorgalommal mindent elérhet. Fontos az iskolában szerzett tudás, a tapasztalat, az emberi kapcsolatok szabályinak kialakulása, hogy később tudjunk miből építkezni. Példaként említette a közel múltban két magyar Nobel-díjast, akiknek első útjuk a volt iskolájukba vezetett, mert onnan indultak. A meglévő talentumukhoz, szorgalmukhoz kellettek azok az alapok, pozitív példák melyet iskolákban szereztek.
Török Szonja diákpolgármester, Zsámboki Hanna Lujza a helyettese és Berze Rozi titkár leplezte le a tablót. Az ottlévők spontán tapsa jelezte tetszést aratott Horváth Sándor grafikus által készített alkotás. Lovászné Török Magdolna igazgató köszönte meg a két szervezetnek, hogy fontosnak tartották a településen a pedagógusok megbecsülésének ilyen formában való
megvalósítását és Tanítók Emlékművének folyamatos gondozását.
Tóth Tibor

Fotó:
A leleplezés után a diákönkormányzat vezetői – Fotó: Lovászné Török Magdolna
A leleplezett tabló – Fotó: Tóth Tibor
A tábla elött készült csoportkép, az osztályok képviselőivel Fotó: Lovászné Török Magdolna