febe fejlec lekerekitett

Szentendre 1Ez év tavaszán a Fényszaruiak Baráti Egyesületének (FÉBE) Kiss József Helytörténeti Kutatócsoportja és a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett az egyházi anyakönyvezés 330. évfordulója alkalmából. A helyi 7-8. osztályos diákok számára kiírt felhívás során azon fiatalok részesültek nyereményben, díjazásban, akik legalább négy felmenőig fel tudták fejteni családfájukat. Azon diákok, akik mindezt hiánytalanul elkészítették, egynapos szentendrei jutalomkiránduláson vehettek részt október 21-én, szombaton. A jutalomban részesült diákok: Ács Veronika, Bakó Gergő, Berze Rozi, Dávid Lilla Laura, Rimóczi Dorina, Vig Laura és Zsámboki Hanna Lujza voltak, a kiránduláson Gergő azonban sajnos nem tudott a többiekkel tartani.

Szentendre 2A kirándulás ötletét Tóth Tibor, a FÉBE elnöke adta, a lebonyolításban a diákokkal tartott a FÉBE részéről Agócs Ferenc, Agócsné Kerek Zsuzsanna és Kiss Dávid Sándor (e sorok írója) egyesületi elnökségi tagok, a IV. Béla Katolikus Általános Iskola és AMI részéről pedig Kotánné Kovács Tímea és Pető Annamária osztályfőnökök. Lelkes és a nap végére igazán összeforrott csapatot Oszoli István juttatta el Szentendrére az önkormányzat mikrobuszával.

Szentendre 3Utunk a kirándulás során először a szentendrei skanzenbe vezetett, ahol az 1928-as évjáratú skanzenvonattal tettünk egy kört, átfogó képet kapva az összesen tizenegy tájegységet felvonultató szabadtéri múzeumban. Az idő szűke miatt a teljes terület bejárása szinte lehetetlen lett volna, így elsősorban a Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld és az Alföld tájegységek népi építészetével ismerkedtünk meg. Az ebédet a Jászárokszállási Fogadó hiteles másolatában működő Skanzen Étteremben költöttük el. Délután Szentendre belvárosába vettük az irányt, ahol az óváros megtekintésének is kedvezett az időjárás. A belvárosban megtekintettük Kovács Margit nagyszerű és egyedülálló stílusú kerámiaalkotásait, majd némileg könnyebb műfajként a Hubay Házban berendezett Karácsony Múzeumba is bekukkantottunk a közelgő ünnepek jegyében. A napot egy hamburgeres uzsonna zárta.

Szentendre 4

Ezúton is még egyszer gratulálunk az ifjú nyerteseknek, és köszönjük a szervezők lelkes segítségét, a szülők és a tanárok felkészítő munkáját.

Kiss Dávid Sándor (fotók: Agócsné Kerek Zsuzsanna és Kotánné Kovács Tímea)

Képek:

  1. kép: Különítményünk a skanzenben (Kotánné Kovács Tímea)
  2. kép: Érdekes történeteket hallgatunk (Kotánné Kovács Tímea)
  3. kép: A Kovács Margit Kerámiamúzeumban (Agócsné Kerek Zsuzsanna)
  4. kép: Szentendrei esernyők alatt (Agócsné Kerek Zsuzsanna)