febe fejlec lekerekitett

 ZTÜ 38 A vártnál is nagyobb érdeklődés kísérte március 1-jén a Fényszaruiak Baráti Egyesülete és az általa alapított Jászfényszaruért Alapítvány rendezvényét. Az est jellege miatt videó felvétel készült, hogy a történetek örökidőkig megmaradjanak, illetve a mesterséges intelligencia segítségével papírra lehet majd írni az elhangzottakat.
   A közönség soraiban egyharmad kétharmad arányban az elszármazottak és helyiek ültek. Köztük Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester a FÉBE Örökös Egyesületi Tag kitüntetés birtokosa, Győri János alpolgármester, dr. Voller Erika jegyző a FÉBE Tiszteletbeli Tagja cím birtokosai, az utóbbi a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriumának elnöke is. A rendezvényt megtisztelte két Jászságért-díjas Dr. Körei-Nagy József jogász, gépészmérnök és neje, Dr. Körei-Nagy Katalin ügyvéd is. Önkormányzati képviselők közül jelen volt Lovászné Török Magdolna, Sándor Sándor és Tóth Norbert.
   A meghívott Jászfényszaruról elszármazott vendégek személye már alapul szolgált az érdekes anekdotázáshoz. Prof. emeritus dr. Dobák Miklós, közgazdász, ny. intézetigazgató, Jászfényszaru város díszpolgára, a FÉBE Örökös Tagja címmel kitüntet alapító tag, Ézsiás László amatőr költő és előadóművész, a FÉBE Örökös Tagja cím birtokosa, dr. HarangozóImre ny. szaksebész főorvos, a FÉBE Örökös Tagja és Örökös Elnökségi Tag cím birtokosa alapító tag, dr. Kiss Dávid Sándor egyetemi docens, FÉBE alelnöke és dr.Palla Gábor közgazdász, ny. bankigazgató, több egyesületi felajánlást tevő projekt ötletgazdája és adományozója mind ketten az Egyesületi Munkáért Kitüntető Plakett birtokosai.

   Mindenki a saját habitusa szerint változatos, sajátos, sokak által most először hallott történeteket hozott. A két moderátor Bordásné Kovács Katalin és Tóth Tibor felváltva vezette a beszélgetés menetét. Dr. PallaGábor interaktív módon régi 50-80 éves tárgyakat (első karórája, Válik bicskája, Riesz Pál forrasztópákája) hozott, amelyekhez kapcsolódtak megható, érdekes történetei. A közönség kézbe is vehette a tárgyakat. Dr. Dobák Miklós gyerekkori élményeit és néhány csínytevését idézte fel, melyet sokszor barátjával közösen követett el. Kitűnő tanuló volt, csak magatartásból volt négyes, mely szerinte nagyon jó jegy volt, hisz később tanárként úgy ítélte meg, hogy inkább elégséges jegy lett volna a helyénvaló. Az első két megszólaló a hatvanasok, hetvenesek korosztályát képviselték, a legfiatalabb dr.Kiss Dávid Sándor a negyvenes, fiatalabb korosztályhoz tartozik, de kutatásai alapján 100-120 évvel ezelőtti családjában hallott történeteket idézett fel. Dr. Harangozó Imre a 88 évével rangidősnek számított a rendezvényen. Részben jászfényszarui emlékeket osztott meg, részben Heves városához - ahová 40 év orvosi hivatása kötötte - kapcsolódó  történeteket hallhattunk, amelyek akár Jászfényszarun is megtörténhettek volna vagy meg is történtek, csak más személyekkel. Ézsiás László, aki februárban volt “hét hetes” úgy gondolta, kilóg a sorból, ennyi doktor között mit keres Ő, de végül egy látó ismerőse megnyugtatta:” Biztos gépelési hiba miatt maradt le a két betű a neved elől.”- mondta a tőle megszokott humorral. Többek között szeretett és tisztelt gyermekkori tanárait Hesz Ernőt, Rusai Pált idézte fel. Arról is mesélt, hogy hogyan lesz egy paraszt gyerekből a Csepel Művekben esztergályos tanuló, majd sikeres költő és versmondó. Elmondta, hogy dolgozik élete történetén, mert 24 éves koráig, amíg látott, filmkocka szerűen, tisztán maradt meg minden személy és esemény az emlékezetében.
   Az asztal másik oldaláról is elhangzott két igaz történet Rusai Pál László elszármazott budapesti FÉBE-tagtól és Tóth Tibortól, aki egy a TSz- ben megtörtént 60-as évekbeli eseményt mondott el, ami rendszerektől függetlenül ma is megtörténhetett volna. A poén csattanója „vagy én megyek vagy maga, de én biztos maradok”
   A rendezvény megnyitása után Balassa Levente színész, énekes a Valahol Európában c. musicalból „A zene az kell” című dalt énekelte stílusosan, hisz Jászfényszaru is valahol Európában található. A beszélgetési köröket egy-egy zeneszám zárta, így hallhatuk meg Michael Kuncze és Jim Steinmann: Vámpírok bálja c. musicalból Isten meghalt című dalbetétet, valamint Huszka Jenő: Bob Herceg c. operettből a Londonban, hej! című ének számot. A rendezvényt szintén Dés-Nemes: Valahol Európában musical címadó dala zárta.
   A találkozó az anekdotázás mellett másik fontos funkcióval is bírt, nevezetesen találkozóul szolgált a helyben élők és az elszármazottak között. Jóleső érzés volt látni, hogy a gyülekezés és a több mint két órás rendezvény után még hosszasan beszélgettek a régen látott iskolatársak, barátok és ismerősök.
   A beszélgető társakon túl köszönet: Hornyák Péter technikusnak, Glonczi Rudolf fotósnak, Németh András videósnak.
   A video felvétel április hónapban felkerül a FÉBE www. febe.hu honlap Értékek tárházába, hogy az is megnézhesse, aki most egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni a rendezvényre.
Tóth Tibor

[Az eseményről készült képgaléria a kezdő képre kattintva nyílik meg. a szerk.]