febe fejlec lekerekitett

 Kiss József tanár úr A Fényszaruiak Baráti Egyesülete, Jászfényszaru Város Önkormányzatának támogatásával a település jeles személye Kiss József tanár, helytörténeti kutató születésének 100 éves évfordulóját méltóképpen kívánja megünnepelni.
   Polgári családban, Kiss József és Cserháti Ilona szülők gyermekeként 1924. szeptember 10-én született. A tanárképzőt Egerben végezte. Szomszédos településen, Zsámbokon kezdte tanári munkáját.  Kilencév elteltével 1957-től családjával hazaköltözött és az iskolában helyezkedett el. Az 1960-as évek elejétől – a nyíregyházi országos néprajzi vándorgyűlésen való részvétel hatására – kezedet el helytörténettel foglalkozni. Gyűjtötte és gyűjttette a községben fellelhető írott és íratlan emlékeit, helytörténeti szakkört alapított. 1968-ban az összegyűjtött, mint egy 3000 anyagból az Ótanácsháza földszintjének négy helységében megnyílt a néprajzi kiállítás „múzeum”. 10 éves működés után a helységekbe a Rendőrség állománya költözött. 1984-ben újabb gyűjtő munka lehetővé tette, hogy a Somogyi Béla úton – a megyei tanács által biztosított összegen megvásárolt – felújított épületben megnyílt a Nagyközség Helytörténeti Gyűjteménye. Az épület berendezését saját maga irányította és szakkörösei segítették. Közben számtalan kisebb nagyobb díjazott pályamunkát készített. Betegsége folytán 1989-ben első könyvének előkészítését tudta. A Nagyközségi Közös Tanács által kiadott két pályamunkájának könyvalakban történt megjelenését súlyos betegen érte meg.
   Jászfényszaruért tett munkásságát a tanács 1983-ban, majd az önkormányzat 1993-ban posztumusz kitüntetéssel ismerte el.

 1 Prof. Dr. Szabó László méltatja Kiss József helytörténeti munkáját  A FÉBE 1993. október 30-én történt megalakulását követően az első önálló csoportja a Kiss József Helytörténeti Kutatócsoport november 25-én 7 fővel kezdett el működni. A célja az volt, hogy a kisközösség az egyesület helytörténeti munkáját szervezze, koordinálja lehetőségeihez képest végezze. 1994 januárjában meghirdette Szülőföldem – Jászfényszaru című helytörténeti vetélkedőt. A döntőt a művelődési házban tartottuk 6 csapattal, 48 fővel.
   A FÉBE kezdeményezésére 1994. október 8-án nagyszabású ünnepség keretében a Helytörténeti Gyűjtemény felvette Kiss József nevét. A ház utcai homlokzatára munkásságát elismerő és megörökítő emléktáblát helyeztünk el. A városházán prof. Dr. Szabó László muzeológus, a néprajzi tudományok kandidátusa a „Jászok eredete és letelepedése hazánkban” címmel tartott előadást.
 2 Lantos Péter tanár barát táblaavató beszédjét mondja  1995. január 9-én Kiss Józsefné Marika néni a férje irat hagyatékát a FÉBÉ-nek adományozta.
   Az egyesület tisztelete jeléül folyamatosan ápolja Kiss József emléket, ötévente sírjánál, majd emléktáblájánál ünnepséget szervezett. Tanácskozást tartottunk a „Falu Múzeum” létesítésének 30. és 50. évfordulója kapcsán. Tiszteletére gyűjtőmunkát hirdetünk és vetélkedőket, honismereti és helytörténeti tábort szerveztünk. Írat hagyatékának legértékesebb darabjaiból a könyvtárban, a Városi Értéktárban kamara-kiállítást rendeztünk, a helyi lapban sokat közzétettünk.
   Születésének centenáriuma alkalmából Emlékbélyeget adunk ki, két kiemelt pályamunkáját digitálisan szeretnénk megjelentetni.
Tiszteletére 2024. szeptember 7-én (szombaton) Emlékkonferencia megtartását tervezzük.
 3 Lantos Péter avató beszéde után leleplezi a Kiss József emléktáblát  A Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél9 órakor a homlokzaton lévő Kiss József emléktáblánál rövid megemlékezéssel, koszorúzással veszi kezdetét az ünnepség.
Kiss Józsefre Ördögné Czeglédi Mária, volt honismereti szakkörös, tanítvány, jászasszony, a FÉBE tagja emlékezik. Az alkalomra írt versét Ézsiás László volt tanítvány, FÉBE tag mondja el.
   A Kisiskola Színháztermében 10 órakorKiss József Emlékkonferencia kezdődik.
   A felkért előadók elhangzás sorrendjében:
- dr. Selmeczi László habil nyugalmazott megyei múzeumigazgató, címzetes egyetemi docens, etnográfus és régész, a FÉBE Tiszteletbeli Tagja kitüntető cím birtokosa;
- dr. Langó Péter Pázmány Péter BTK Középkori Európai és Közel-Keleti Régészeti Tanszék, Régészettudományi Intézet egyetemi docens, tanszékvezető, Jászfényszaru Város Díszpolgára, a FÉBE tagja;
- Gulyás András Zoltán régész – muzeológus, a Jász Múzeum igazgatója;
- Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli Tagja kitüntető cím birtokosa;
- dr. Kiss Dávid Sándor ÁTE Állatorvostudományi Doktori Iskola témavezető, egyetemi docens, a FÉBE alelnöke, helytörténeti kutató;
- Mészáros Márta néprajzos muzeológus, múzeumpedagógus, a Kiskun Múzeum igazgatója;
- dr. Farkas Kristóf Vince történész, a FÉBE tagja.
Az előadások témája Jászfényszaru múltjával lesz kapcsolatos. Az egyes előadások 15-20 perces időtartamúak lesznek.
 4 A névadó és tábla avató ünnepségen a család és a tisztelők egyrésze  A tanácskozás kb. 13 órakor Lovászné Török Magdolna, a IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, önkormányzati képviselő, bizottsági elnök, a FÉBE titkára zárszavával ér véget.
  
A tanácskozás résztvevőit a Kisiskola mellett levő Royal Kaszinó étteremben egy közös ebédre várjuk.
A színházterem befogadóképessége korlátozott így 80 fő (jelentkezési sorrendben) vehet részt az Kiss József Emlékkonferencián. A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. A rendezvény iránt érdeklődő Jászfényszarun élők vagy innen elkerültek 2024. augusztus 21-ig illetve a férőhely erejéig Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36-30-337-3336 mobil számon a létszám megjelöléssel lehet jelentkezni.

KJ Emléktábla

Tóth Tibor  
Fotó: FÉBE archívuma

Választható képek

1./ Kiss József (1924-1989) tanár, helytörténeti kutató
2./ A névadás kapcsán prof. Dr. Szabó László méltatja Kiss József helytörténeti pályázati munkáit
3./ Lantos Péter tanár, barát Kiss József emléktábla avató beszédét tartja
4./ Lantos Péter tanár, barát avató beszédét követően leleplezi az emléktáblát
5./ A névadó és táblaavató ünnepségen a család és a tisztelők egy része
6./ Kiss József emléktábla