febe fejlec lekerekitett

1 Jelenet egy házaságbólA szokott helyen és időpontban rendezte meg a XIII. Kemence ünnepét, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete és alapítványa.
   Diósdról 18-án késő délután már megérkezett Németh Ákos pékmester és elkészítette a kovászt. Víg Antal fűtőmester már 19-én délelőtt elkezdte a fűtést. Hétfőn már hat kenyér sült meg. Néhány órás pihenés után kedd reggel folytatódott a munka. Az ünnepség kezdetére újabb kenyerek sültek szép barnára az udvari kemencében.

   Huszadikán délután 3 órára már többen érkeztek a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény udvarán kellemes kenyérillatok fogadták az érkezőket. A hivatalos program 16 órakor kezdődött, addig már folyt a kóstolás az új kenyérből és beszélgetésre is jutott idő. Gyorsan megtelt a közösségi szín és környéke. A Kárpátaljai 21 fős delegáció is megérkezett.  
 2 Akik kiszorultak a szín alól  A FÉBE elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket. Az programon részt vett Győri Bertalan alpolgármester, dr. Voller Erika jegyző, Berényi Ferenc és Lovászné TörökMagdolna képviselők, bizottsági elnökök.
    Gazdag és változatos programot sikerült összeállítani. A 90 perces műsort a Fortuna Együttes két tagja kezdete. Jelenet egy házasságból című kabaré tréfát Cserhátiné Nagy Éva és Kun Zsolt Gábor mutatták be nagy sikerrel.  
  3 Egy duet után Két fiatal tehetséges énekes kétszer 30 percben szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. A Bánfalvy Ágnes színész képző iskolát az elmúlt évben végezték el. Bagi Zoltán és Czérna Kornélia szeretik a zenét és szeretnek énekelni. Bagi Zoltán úgymond haza jött Jászságba Alattyánon született és élt. Szeretnek több lábon állni Zoli Egerbe tanárképzőbe jár, Nelli filmrendezőnek készül.
  4 Szénapadlás komédia Hazai és világslágereket, örökzöldeket énekeltek sok esetben a közönséggel együtt. Rögtön egy duettel kezdtek 220 felett Neoton Flamília slágerrel adták meg a kezdő hangulatot, ezt még tovább tudták fokozni ABBA sláger egyveleggel. Elhangzott több Hungária, Kovács Kati, Cserháti Zsuzsa szám, ráadás számként a Honfoglalás zárta műsorukat. Közben Zilahy Lajos: Szénapadlás című1922-ben írt komédiáját adta elő a Fortuna Együttes – Berze János, Berzéné Magyar Krisztina, Tanczikó Attila, Tanczikó-Ruis Beatrix – négy tagja.  A két főszereplő Krisztina és Attila nagyot alakítottak, az ősbemutatót nagy tetszéssel és tapssal fogadott a közönség.  
   A nűsort követően nagy létszámú közönség miatt az asztaloknál helyet cseréltek a jelenlévők. Örömmel kóstolták meg a közösségi térben megterített asztaloknál a hagyományosan kovásszal készült kenyeret. A friss, meleg kenyér gyorsan beszívta a házizsírt, margarint, vajkrémet, melyre lila hagyma, paradicsom, ízlés szerint paprika került.
  5 Szénapadlás szereplői A FÉBE elnöke és a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriumának elnöke dr. Voller Erika rendezvény életben tartóinak a péknek, a fűtőknek, Hornyák Péter hangosítást végzőnek a műsorban fellépőknek megköszönte a munkájukat, szereplésüket.
   A közös baráti beszélgetésnek kedvezett a jó idő, így kellemes hangulatban 19 óra előtt zárult a XIII. Kemence ünnepe.
   A FÉBE és alapítványának közös rendezvénye most is sikeres volt. Úgy búcsúztunk jövőre ugyan itt találkozunk.
   Köszönjük Telek Sándornak, Berényi Ferenc képviselőnek a zöldségek felajánlását és másoknak is, akik tovább szélesítették az asztali választékot.
Tóth Tibor

Fotó: Glonczi Rudolf

1./ Jelenet egy házasságból - ősbemutató
2./ Akik kiszorultak a szín alól
3./ Egy duett után
4./ Szénapadlás – ősbemutató, a két főszereplő
5./ Szénapadlás – ősbemutató szereplői