febe fejlec lekerekitett

1 Bordásné Kovács Katalin köszönti a jelenlévőketKözel egy éves előkészítő munka után eljött a nap szeptember 7.-e, (három nappal előbb, mint ahogyan tanár úr született) hogy méltóan megemlékezzünk településünk jelesszemélyéről Kiss József (1924-1989) tanár, helytörténeti kutatóról. Egyesület alapszabályában rögzítettek alapján is méltó örököse kívánt lenni tevékenységének.
„Célunk: - Helységünk emlékanyagának összegyűjtése, rendezése, bemutatása, hogy ezeket megőrizzük magunk és utódaink gazdagodására.”
   Akkor még nem sejtettük, hogy az emlékanyaggyűjtésben, Marika néni (Tanár úr özvegye) az irat hagyatékát a FÉBÉ-nek adományozza.

2 A megjelentek egy csoportjaBordásné Kovács Katalin a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, a FÉBE tagja köszöntötte a szépszámban megjelenteket, a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél. Név szerint is köszöntötte: Győriné dr. Czeglédi Márta Jászfényszaru város polgármesterét, Jászfényszaru Város Díszpolgárját, a FÉBE Örökös Egyesületi Tag cím birtokosát; Dr. Voller Erika Jászfényszaru város jegyzőjét, Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriumának elnökét, a FÉBE Tiszteletbeli Tag cím birtokosát; A család részéről Zsólyomi Jánosné Kiss Mária, és gyermekeit dr. Zsólyomi Krisztinát és Zsólyomi Krisztiánt, Kiss József családját (külföldi tartózkodásuk miatt) fiúk Kiss Tamás és családját; Szabó-Imrefia Béla ny. tanár, szobrászművész, Jászfényszaru Város Díszpolgárját, a FÉBE Örökös Egyesületi Tag cím birtokosát; Dr. Langó Péter Pázmány Péter BTK Régészettudományi Intézet egyetemi docenst, tanszékvezetőt, Jászfényszaru Város Díszpolgárját, a FÉBE tagját; Gulyás András Zoltán régész-muzeológust, a Jász Múzeum igazgatóját; Mészáros Márta néprajzos, muzeológust, a Kiskun Múzeum igazgatóját; Dr. Selmeczi László habil, ny. megyei múzeumigazgató, címzetes egyetemi docens, etnográfus és régész, a FÉBE Tiszteletbeli Tag cím birtokosát; Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum ny. igazgatója, a FÉBE Tiszteletbeli Tag cím birtokosát. A megjelent Jászsági honismereti és baráti egyesületek vezetőit. A helyi önkormányzati képviselőket, intézmények vezetőit. A média tudósítóit.
 3 Ördögné Czeglédi Mária Kiss Józsefre emlékezik  Az ünnepségek szervezése soha nem lehet öncélú, mindig a közért és a közösségnek szól.
Mai ünnepségünknek is több aktualitása van, a ház, ami előtt ünnepségünket szervezzük 40 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, fogadta be a település múltjához kötődő tárgyi eszközöket, hogy megmutassuk és megőrizzük magunk és az utánunk jövő nemzedéknek.
A megnyitás előtti hónapokban Kiss József tanár úr diákjaival, szakköröseivel sokat dolgozott azon, hogy a megyei tanács anyagi támogatásával megvásárolt és felújított épület méltó legyen a gazdag, történelmi múltunk bemutatásához.
   Kiss tanár úr életének utolsó éveiben a Helytörténeti Gyűjtemény további gyarapításán tevékenykedett.
   Sajnos harmincöt éve annak, hogy örökre távozott közülünk. Most Ő rá emlékezünk.
  4 Ézsiás László sajátversével emlékezik Kiss Józsefre Ördögné Czeglédi Máriát volt szakköri tag, tanítvány, jászasszony, a FÉBE tagja emlékezet Kiss tanár úrra, a helytörténeti kutatóra.
Marika emlékeinek felidézésével ide varázsolta Kiss József személyiségét, ahogyan szólt a határ-járásokról, egy-egy talált tárgyak kapcsán szerzett ismeretekről, a táborok, kirándulások kapcsán szerzett felejthetetlen élményekről. Mondandóját azzal zárta a Kiss József kiváló tanár és ember volt, igazi példakép.
A Kiss József munkáságát, múlhatatlan érdemeit Ézsiás László amatőrköltő – akinek több verse antológiai kötetben már bekerült és megjelent - és Vörösmarty-díjas versmondó, A szülőföld szeretete Kiss József tanár úr emlékére című versében fogalmazott meg és saját maga mond el.
 5 Kiss család koszorúz és tiszteleg az emléktábla előtt  A Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény fenntartója Jászfényszaru Város Önkormányzata, melyet a GAMESZ közreműködésével biztosít. A működtető most már hivatalosan is a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár.
   A negyvenév alatt három gondnok közvetlen segítője volt a működésnek, a jelenlegi gondnoki feladatokat Pető Lászlóné Sándor Katalin látja el, neki is köszönhető, hogy az utóbbi néhány évben a gyűjtemény sok új tárggyal gyarapodott. Az itt megrendezésre kerülő rendezvények cselekvő segítője.
A kiállítás némileg átrendezésre került, különösen a hátsó szoba és a kamra.
6 Cserháti Ági és férje egy száll virágot helyez el a táblánálA GAMESZ jó gazda módjára a négy évtized alatt óvta az épületet, három alkalommal történt tető felújítás, három- három alkalommal külső és belső festés, az utóbbinál a ki és visszapakolásnál kétesetben a FÉBE önkéntesei közreműködtek. 14 éve a ház hátsó falazatának megerősítése, szigetelése történt meg. A Jász Világtalálkozó kapcsán a helységek belső szigetelése és a veranda burkolása valósult meg. 2000-ben a FÉBE Berze László vezetésével új vert falú kerítést épített, 18 év után új kerítés készült, ma már a Jászság egyedüli ilyen jellegű építménye ez. 2010-ben 4,3 millió Ft értékben LEADER eredményes pályázat keretében 74,1 m2 közösségi és kiállító területtel bővült a ház. 2011-ben önkormányzati forrásból udvari közösségi fedett kemence és bográcsozó épült.
2009-től – 2015-ig múzeumok éjszakája, 2011-től a Kemence ünnepe kerül itt megrendezésre és sok egyéb közösségi rendezvények mellett. Örvendetesen nőt a gyűjtemény látogatottsága is. Közös érdekünk, hogy tovább gyarapítsuk a kiállított tárgyakat, és vigyázzunk az épületre, óvjuk állagát.
A jubileum kapcsán köszönet mindenkinek, aki ebben a munkában, bármilyen formában az elmúlt negyven év alatt részt vett,  gyűjteménynek tárgyi eszközöket adományozott.
A kettős évforduló kapcsán koszorúzási ünnepségre került sor, melynek során a diákpolgármester és helyettese közreműködött.
Az Önkormányzat képviseletében Győriné dr. Czeglédi Márta polgármestert, dr. Voller Erika jegyzőt, hogy tisztelegjenek az emléktáblánál.
Kiss családjelenlévő tagjainak képviseletében helyezték el a hála koszorúját.
7 A koszorúk a ház falánA Jász Múzeum nevében a jelenlegi és volt igazgatók Gulyás András Zoltán és Hortiné dr. Bathó Edit helyezte el hála koszorúját az emléktáblánál.
A FÉBE és a Jászfényszaruért Alapítvány képviselői Tóth Tibor FÉBE elnök, Dr. Kiss Dávid Sándor alelnök, Lovászné Török Magdolna titkár, Kotánné Kovács Tímea a Jászfényszaruért Alapítvány elnökhelyettese helyezték el az emlékezés koszorúját.
A jelenlévők közül többen egy száll virágot helyeztek el az emléktábla alatt lévő vázába.
Bordásné Kovács Katalin megköszönte a közreműködők segítségét, az ünnepségen részvevők megjelenését. Bejelentette, hogy 10 órakor a Kisiskola színháztermében folytatódik a program Kiss József Emlékkonferenciával, melyre akik jelezték részvételüket szeretettel várunk.
Tóth Tibor

Fotó: Glonczi Rudolf

1./ Bordásné Kovács Katalin köszönti az ünnepség résztvevőit
2./ A megjelentek egy csoportja
3./ Ördögné Czeglédi Mária Kiss Józsefre emlékezik
4./ Ézsiás László saját versével emlékezik Kiss Józsefre
5./ Kiss család koszorúz és tiszteleg az emléktábla előtt
6./ Cserháti Ági és férje egy száll, virágot helyez el a táblánál
7./ A koszorúk a ház falán, a tábla alatt