febe fejlec lekerekitett

Csoportkep Rimoczi kastely torok tancosokA XXIX. Csángó Fesztiválra meghívott török tánccsoport, a Eskisehir Osmangazi University Folk Dance Ensemble augusztus 7-én Jászfényszarura látogatott.
A csoport egyik vezetője Adem Koc, aki a török egyetem Néprajzi Tanszékének vezetője. A tanszékvezető 2016-ban Hortiné dr. Bathó Edittel, a Jász Múzeum igazgatójával közösen vettek részt egy Unesco által szervezett, török-magyar kutatási programban, Ankarától Isztambulig gyűjtöttek  kis falvakban. A gyűjtés témája a török és magyar táplálkozás azonosságai és különbözőségei. A török kutatók 2017-ben el is látogattak a Jászságba. Akkor a Jász Múzeum vendégei voltak. A múzeum most is támogatta a tánccsoportot, két napra is programot szervezett nekik, így augusztus 7-én Jászfényszaruba, 8-án pedig Jászalsószentgyörgyre látogattak el.

Jászfényszarun a közel 40 fős csoportot a Városháza dísztermében Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester fogadta. A csoport kísérte Hortiné dr. Bathó Edit, Stefán Ildikó az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus adjunktusa, dr. Farkas Kristóf Vince történész muzeológus. A település bemutatása után az Időszalag ötvöszománc faliképben gyönyörködtek, majd főtéri sétára indultak. A Rimóczi-kastély lépcsőjén közös csoportkép készült. A kastélyban a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság kiállítását ismerték meg. A főtéren a Tanítók emlékművét és a Tudás kútját nézték meg.
A csoport Ézsiás István emeritus jászkapitány és jászkun főkapitány tanyájára látogatott el. A delegációt ebéddel látta vendégül a házigazda. A jóízűen elfogyasztott rackapörkölt után a táncosok köszönet képen rögtönzött török táncokat mutatott be a háziaknak és a vendégeknek.    
A Fényszaruiak Baráti Egyesülete kiadványaival ajándékozta meg a csoport tagjait.

Tóth Tibor

Fotó: csoportkép