febe fejlec lekerekitett

   Jászfényszaru város nevében a helyi lap hasábjain köszöntjük a 30 éves Samsung valamennyi volt és jelenlegi dolgozóját.
   A kezdetekről: A budapesti ORION Rádió és Villamossági Vállalt 1988-ban - a piacgazdaság előtérbe kerülésével - a működő tőke bevonására tárgyalásokat kezdett vegyesvállalat alakítására a dél-koreai, magánkézben lévő SAMSUNG céggel. Az elképzelés realizálásához jelentősen hozzájárult az a körülmény, hogy az egykori szocialista blokk országai közül elsőként 1989. február 1-jével Magyar Népköztársaság felvette a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával.
   A tárgyalások ezt követően felgyorsultak és 1989 első felében eredményre vezettek. Dél-Korea Samsung központban 1989. április 13-án megtartott tárgyalásokon megállapodtak magyar-koreai vegyesvállalat létrehozásáról. A megbeszéleseken részt vett Kun Lajos az ORION Rádió és Villamossági Vállalat Igazgatóságának tagja, a jászfényszarui VII. Gyáregység vezetője, Kovács László az ORION Rádió és Villamossági Vállalat vezérigazgatója, és az Ipari Minisztérium képviselője és a Samsung tárgyalási delegációja.
   A második félévben nagyjából azonos alaptőkével 50-50%-ban részvénytársaságot hoztak létre Jászfényszarun. A magyar fél a területet, épületet, a felújítással kapcsolatos épületgépészeti, víz, elektromos szükségletet biztosította. A koreai partner pedig a korszerű szállítószalagokat, mikroprocesszoros vezérlésű automatákat és a színes TV készülékek konstrukcióját hozta. A tényleges alapítás lebonyolítása, jóváhagyása 1989 decemberében történt meg.
   A továbbiakban a Mi újság Fényszarun? című havi lapban megjelent cikkekből válogatva idézzük fel a harminc év főbb állomásait.
- Jászfényszarun a termelés 1990áprilisában döntően az ORION VII. gyárégségből átvett 70 fővel kezdődött el.


- Szász Gerő, a Samsung helyi cég vezetője, 1990 júliusában nyilatkozta, hogy a kitűzött cél évi 100 ezer db színes készülék legyártása.
- A jászfényszarui gyár 1991januárjától a SAMSUNG 100 százalékos tulajdonába került.
- Decemberben, Jászberényben SAMSUNG mintabolt nyílt, és gyárban is volt mintaterem.
- 1991. április 2-én nyitották meg a jászfényszarui Samsung markaszervizt, Bónits Attila vezetésével, ahol kedvezményesen kaphatók voltak Samsung termékek.
- Tovább fejlődik a gyár 1992 évi cél 140-150 ezer készülék gyártása.
- Samsung tanulmányút Koreában – jászfényszarui gyáregységből 15 tagú delegáció járt az anyavállalatnál, hogy megismerjék, elsajátítsák a Jászfényszarura érkező új gépek üzemeltetését, Berényi Tibor, fiatal mérnök nyilatkozott az újságnak.
- Október az első mérföldkő elkészült a százezredik színes televízió, megköszönték a gyors betanulást és a minőségi munkavégzést a gyár dolgozóinak.
- Október végére működik az új üzemrész nyilatkozta Szász Gerő. A nyomtatott áramkör és szerelő-automaták beállítása megtörtént.
- 1992. május 4-én a gyárba látogatott Park. Yonung Wo, a Koreai Köztársaság nagykövete és felesége, akiket J.K. Park a Samsung Electronics elnöke köszöntötte.
- Kétéves a Samsung interjú Sraud Vilmos társelnökkel a múltról és a jászfényszarui tervekről. A termelékenység megduplázódott, a tulajdonos az évenkénti nyereséget visszaforgatta a gyár fejlesztésére, így évente 30 %-os gyártásnövekedést tudtak elérni.
- A képviselő-testület novemberi ülésén meghallgatta a Samsung Electronics Rt. társelnökének tájékoztatóját az Rt. fejlesztési elképzeléseiről, melyhez az Önkormányzat biztosítja a területet 3,8 hektár mennyiségben.
- 1993. április 2-án a városavató eseményen az elnökségben foglalt helyet Y. W. Park úr a Koreai Köztársaság nagykövete is. Az esemény után Göncz Árpád a Magyar Köztársaság elnöke látogatást tett a Samsung gyárban, ahol Sraud Vilmos kalauzolásával üzemlátogatáson, azt követően az emlékparkban fát ültetett és díszebéden vett részt.   
- Polgármesteri Hivatalban május 25-én Kon Ha Park úr, a Samsung technológiai osztályának igazgatója az eredményes közös együttműködés jegyében egy videokamerát, egy színes televíziót és egy videomagnót adott át a jelenlévő iskolaigazgatónak és sportegyesület-elnökének.
- Az új SAMSUNG arculat. A kék szín a stabilitás és a megbízhatóság üzenetét hordozza. A név harmonikusan ötvöződik egybe az őt körbefutó ellipszissel egy olyan vállalkozás imázsát hordozva, amely szüntelenül fejlődik.
- 1994. januárbanSzász Gerő gyárigazgató 30 %-os gyártási számnövekedést vár, ez lesz az első év, amikor az export meghaladja a belföldi értékesítést.
- Koreában a Samsung fesztiválon szeptember 2-13. között az Olimpiai stadionban az európai társaság csapatkapitányaként Kovács Sándor helyi Samsung dolgozója is rúgta a labdát. Koreában két hét felkészülés, majd a selejtezők és a döntőben az európaiak legyőzték az ázsiai csapatot, 1:0 lett az eredmény.
- 1995. március 30-án Lovász Szabó Tamás ügyvezető igazgató adta át Man Shik Lee, úrnak a Samsung magyarországi elnökének az ISO 9002 minőségbiztosítási tanúsítványt a jászfényszarui gyárban.
- Kuncze Gábor belügyminiszter május 12-én – a városban tartott közigazgatási fórum előtt – a Samsung helyi gyárába is ellátogatott, ahol aznap készült el az ötszázezredik színes tévé. Man Shik Lee elnök úr a jubileumi készüléket a miniszternek ajánlotta fel, aki tovább ajándékozta a városnak.
- A Samsung Electronics Magyar Rt. szeptember 23-án ünnepelte 5 éves születésnapját a Budapesti Olimpia Csarnokban. Az ünnepségre meghívták a Samsung valamennyi dolgozóját és családtagjait, üzleti partnereit.
-1996. szeptember 21-én délelőtt 11 órakor a világ 9 országában 52 településen, köztük Jászfényszarun 1000 ember ált rajthoz – Fussunk együtt! – Let’ s Run Together! – pólófelirattal, hogy lefussák a 6 km távot a Samsung 6. születésnapján. A jászfényszarui futófesztivál rendezője Maróti István volt.
- Budapesten a Hotel Héliában december 20-án a Samsung Magyar Electronics Rt. karácsonyi ünnepséget rendezett a vállalat minden dolgozója részére.
- 1997. június 4-én a Samsung Electronics Magyar Rt. jászfényszarui gyárában elkészült az egymilliomodik színes televízió. A Samsung-family ünnep alkalmából Kuwang Soo Kim elnök és Szikszai Balázs gyárigazgató elmondta hamarosan tízezer négyzetmétert meghaladó lesz a gyár, amely még így is középméretűnek számit. A 2,5 milliárd Ft beruházás a technológiai fejlesztést a logisztikát érinti. Az ünnepség alkalmából 46 fő emléklapot kapott, akik 1990-től a gyár dolgozói.
- Budapesten szeptember 17-én irodájában fogadta Göncz Árpád köztársasági elnök Kun-heeLee urat, a világ egyik legnagyobb vállalatának, a Samsung csoportnak az elnökét. A Samsung Electronics Magyar Rt. forgalma 1996-ban 10 milliárd forint volt, az idei terv pedig 15 milliárd forint.  
- Samsung-meglepetés Jászfényszarunak. December 8-án a Városháza nagytermében Harangozó Sándor, a Samsung Rt. pénzügyi igazgatója harminc darab 386-os és 486-os PC-k nem újat, de működőképeseket, monitorral, szoftverrel és egyéb tartozékokkal adott át a polgármesternek.
- 1998. november 27-én dr. Czikán Attila gazdasági miniszter látogatott el Jászfényszaruba. A Samsungban szemtanúja lehetett a 2 milliomodik Samsung tévé legyártásának, majd a városháza dísztermében gazdaságfejlesztés kapcsán és Ipari parkok szerepéről tartott előadást.
- 2000. január 6-án a Samsung további fejlődését elősegítve K. D. Cho, a részvénytársaság elnöke és Győriné dr. Czeglédi Márta jelképes adásvételi szerződést írtak alá a Városházán. A területen melyet a gyár megkapott parkolót alakítanak ki, ami megfelelő módon szolgálja ki a televízió gyártást.  A terv, hogy 2000-ben másfél millió televíziót gyártsanak.
- Budapesten, minden megyeszékhelyen és Jászfényszarun Samsung futófesztivált rendeztek május 20-án. Városunkban 900-nál több gyermek és felnőtt futotta le a két kilométeres távot. A részvevők pólót, az általános iskola értékes ajándékot kapott. A részvevőket Győriné dr.Czeglédi Márta polgármester és Si Ho Jang gyárigazgató köszöntötte.
- A közelgő nemzeti ünnep alkalmából október 20-án az Ipari Park alapkövének letételére került sor. Az Ipari Parknak legnagyobb foglalkoztatója és gyára a Samsung. A program a Városháza dísztermében gazdasági fórummal folytatódott. Ezt megelőzően – rendkívüli testületi ülés keretében – a város polgármestere és jegyzője Jászfényszaruért emlékérem kitüntetést adott ár KyuDam Chonak a Samsung magyarországi elnökének.
- November 10-én a Samsung Electronics Magyar Rt. televízió gyárába látogattak a Sydney érmesei, a sportolókat felkészítő edzők és a versenysport jeles személyiségei. A vendégeket dr. Facskó István igazgató köszöntötte, így dr. Schmitt Pált, a MOB elnökét, Aján Tamást, a MOB főtitkárát, Molnár Zoltánt, az olimpiai csapat vezetőjét és Győriné dr. Czeglédi Márta polgármestert. K. D. Cho, a Samsung elnöke gratulált a bajnokoknak. A vendégek üzemlátogatáson vettek részt, megnézték hogyan készül el napi 8-10 ezer tv készülék.
- 2001. február 17-én a FÉBE VIII. Jótékonysági műsoros est és bál fővédnöki tisztségét dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Rt. általános igazgatója látta el.
- A négynapos látogatáson hazánkban tartózkodó Kim De Dzsung dél-koreai államfő december 9-én meglátogatta a Samsung jászfényszarui gyárát. A televízió-összeszerelő üzemet az idén több mint 2 millió készülék hagyta el – ismertette dr. Facskó István általános igazgató.
 - Dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Rt. általános igazgatóját érte az a nagy megtiszteltetés, hogy a Samsung európai képviselőjeként futhatott az olimpiai lánggal 2002. január 14-én San Diego-ban. A téli olimpia az amerikai Salt Lake City-ben február 8-án kezdődött.
                                                                                      Tóth Tibor

Fotó:

1./ A Dél-Korea Samsung központban 1989. április 13-án tárgyalások a vegyesvállalat alapításáról, balról jobbra a 2. Kun Lajos a 4. Kovács László
2./ Épület a kezdetekkor
3./ Göncz Árpád látogatása a Samsungban 1993. április 2-án
4./ Az új Samsung arculata
5./ Az ISO 9002 minőségbiztosítási tanúsítvány átadása 1995. március 30-án
6./ Kuncze Gábor belügyminiszter 1995. május 12-én, a Samsungban ekkor készült el az ötszázezredik színes tévé
7./ 1997. június 4-én elkészült az egymilliomodik színes televízió
8./ Működik a legújabb szalag 1998. november 27.
9./ Az önkormányzat Jászfényszaruért emlékérem kitüntetést adományozott KyuDam Chonak a Samsung magyarországi elnökének, melyet 2000. október 20-án adták át.
10./ A FÉBE rendezésében 2001. február 17-én megtartott VIII. Jótékonysági műsoros est és bál fővédnöke dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Rt. általános igazgatója