febe fejlec lekerekitett

   A családi archívumban találtam egy jelmezbálos fotót. Farsang van, így aktuálisnak tartottam a közzétételét. A képen, bal oldalon cigány lánynak öltözve Riesz Izabella (1941-) (Fűri Lászlóné budapesti lakos), cigány férfi muzsikusként kezével hegedűt fogva Semegi Anna (1941-) (Pethes Antalné esztergomi lakos) látható.
   A fotó 1954/55-ös tanév második félévében, a VIII. osztály farsangi jelmezbálja alkalmából készült, 1955 februárjában. Semegi Anna az első hét évet a Vasúttannyi Általános Iskolában végezte, a VIII. osztályt a községben (mivel a tanyán csak 1-7. osztályt tanítottak).
   Az osztályfőnökük Vastag Mária tanárnő volt, aki 1938 és 1966 között tanított Jászfényszarun. Nyugdíjazása előtt igazgató-helyettesi beosztást is betöltött.
   Riesz Izabella középiskolát végzett, elkerült a községből és Budapesten biztosítási ügyintézőként vonult nyugállományba.
   Semegi Anna nappali tagozaton óvónőképzőbe Szarvasra járt. Az 1965/66-os óvodaévben Jászfényszarun volt óvónő, majd Vecsésen és Esztergomban lett nyugdíjas.
Kép és szöveg: Tóth Tibor