febe fejlec lekerekitett

  A munka ünnepe (korábban a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az Amerikai Egyesült Állomokban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik.
   Május 1-je hasonló tartalommal 1955 óta XII. Piusz pápa rendelete nyomán katolikus egyházi ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére.
   Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje. A rendszerváltás után a munkavállalók szolidaritási napjának „a munka ünnepe” elnevezés maradt meg. A világ több mint 160 országában, hasonlóan Magyarországon is hivatalos ünnep ez a nap. (Wikipédia)
   Jászfényszarun 2000 óta május elseje egyben a város napja is.
   Az ötvenes évektől a nyolcvanas években is egyre szerényebb módon, de május elsején a munkavállalók, közösségek, az iskolások felvonultak a település főutcáján a vásártérre, majd a sportpályára, és majális keretében, szerény vendéglátással a munkáltatók megvendégelték a munkavállalókat.
   Az elmúlt és idei évben is a pandémia miatt elmaradtak a város napi rendezvények.
   A ládafiából előkerült képekkel idézzük fel a régi május elsejei felvonulásokat. Sajnos a képen láthatók közül kevesen élnek, de a hozzátartozók felismerhetik a szülőket, nagyszülőket.
Tóth Tibor

 Fotók:

1./ A sajtüzem dolgozóinak felvonulása 1958. május 1-jén, a bakon fehér köpenyben áll Mészáros Jenő.
2./ A Lehelkürt Mg. Tsz. felvonulása 1961. május 1-jén, a traktort Kiss Vencel vezeti.
3./ A Lehelkürt Mg. Tsz. 1961. május 1-jén készült csoportkép, álló sor balról a második Koczka Pál tsz-elnök, jobbról az első Zsólyomi Imre, aki most ünnepelte 90. születésnapját.
4./ A Homok-tanyai vadászháznál 1982. május 1-jén az épület keleti oldalán gazdasági egységek vezetői Csikós Ferenc, Kun Lajos, Csáki Sándor és dr. Nagy László.