febe fejlec lekerekitett

Jászfényszarun közel 100 éves múltra tekint vissza e tevékenység. Az önkéntes tűzoltókat a település lakói mindig megbecsülték, hiszen az itt élők anyagi javaik védelméért önzetlenül dolgoznak. A jászfényszarui Tűzoltó Egyesület elnökét Palócz Gábort május 28-án országos elismerésben részesítették, ennek kapcsán beszélgettem vele.
   Palócz Gábor
1988-ban – Palócz Miklós és Hornyák Margit – gyermekeként született. A helyi általános iskola elvégzése után, a jászberényi Liska József Szakközépiskolában folytatta tanulmányát. 2006-ban érettségizett, majd 2008-ban automatizálási technikus, PLC-programozó képesítést szerzett. Diákként 15 éves korától nyári szünetben a Samsungban dolgozott. Miután technikusként végzet, 2008-ban felvételt nyert a gyárba és a felületszerelt lapgyártásnál lévő gépek karbantartását, javítását és fejlesztését végzi jelenleg is.

   Hogyan ismerted meg a tűzoltók munkáját?
A közösségi munka mindig foglalkoztatott. A középiskolában és a helyi Teleházban sok pozitív élmény ért, itt váltam közösségi emberré. A munkahelyemen működik létesítményi tűzoltóság itt feladatokat vállaltam. A tűzoltóságról még többet megtudtam Ézsiás László hivatásos tűzoltótól, akivel baráti kapcsolatba kerültem. Neki is köszönhető, hogy 2012-ben tagja lettem a város Tűzoltó Egyesületének.
   Gyorsan beilleszkedtél, hiszen 2014-ben 26 évesen megválasztottak az egyesület elnökének és már túl vagy az első 5 éves cikluson. Az elmúlt hét évet hogyan értékeled?
A tagok bizalmát elnyerve kaptam lehetőséget, amelyet elfogadtam és így megválasztottak. Az elmúlt években létszámunk nem emelkedett jelentősen, már az is eredmény, hogy nem én vagyok a legfiatalabb. Többen távoztak és helyükre újak jöttek, összeségében sikerült ütőképesebb csapatott összehozni. A 3 fős vezetőség fontosnak tartja az ifjúság nevelését, az általános iskola felső tagozatos és középiskolások körében. 2015-ben a helyi általános iskola általunk felkészített csapata a jászsági versenyt megnyerte, a megyein pedig második helyezést ért el. A következő évben középiskolás csapatot indítottunk.
 A fő tevékenységünket vizsgálva általában évente 40-42 riasztást kapunk, ebből 25-26 a tényleges káresemény. Éves szinten csak 4-5 alaklommal nem tudunk vonulni a helyszínre. Legtöbb esetben előbb érünk, ki mint a hivatásos állomány. A lakosság sokszor fordul hozzánk égetéssel kapcsolatban, nagyobb esőzés esetén vízszivattyúzást végzünk. Városi rendezvényeken a biztosításban közreműködünk. Kölcsönösen együtt működünk és segítjük egymás munkáját a Polgárőrséggel és a helyi Rendőrséggel. Ezúton is szeretnénk megköszönni Urbán Csaba közbiztonsági referensnek az egyesületünk működéséhez nyújtott segítségét. Parancsnokunk Fábián Gábor nagymúltú szakmai munkáját is jól tudjuk kamatoztatni.
   Mikor értesültél a személyednek szóló elismerésről?
Először 2020 áprilisában, ekkor lett volna a Magyar Tűzoltó Szövetség fennállásának 150 évfordulójának központi ünnepsége. A május 8.-ára tervezett rendezvény a járványhelyzet miatt elmaradt. Ez év májusában kaptam az értesítést, hogy Lakitelken, a Népfőiskolán szervezett ünnepségen vegyek részt. Az ünnepségen jelenlévőket Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke köszöntötte. Dobson Tibor tü. vezérőrnagy, a szövetség elnöke adta át az elismeréseket.
   Szép és maradandó érem is járt a díszes oklevélhez, hogyan fogadtad a kitüntetést? 
Úgy gondolom a kitüntetéssel nem csak az én munkámat, hanem a jászfényszarui Tűzoltó Egyesület minden tagját elismerték, mert közösségben az erő, eredményeinket együtt értük el. Természetesen büszke voltam az elismerésre. Értékét az is növeli, hogy Jász-Nagykun-Szolnok Megyéből három személy és általuk megtestesített egyesület részesült a jubileum kapcsán az elismerésben.
Egyesületünk szakmai munkája mellett a tagok között baráti-családi jellegű a kapcsolat. Továbbra is bízom benne, hogy ez így marad. A tagság utánpótlását az egyesület tagjainak gyermekeiben látjuk, akik egyre jobban érdeklődnek az embereket segítő tevékenység iránt.
   Végezetül, ha megjelenne a „jó tündér” és kívánhatnál valamit, mi lenne az?
Szeretném, ha nyertes lenne a májusban beadott pályázatunk, hogy vásárolhatnánk egy használt 9 személyes mikrobuszt. A mikrobuszt a káreseményeken felül tanfolyamokra és gyakorlatokra való bejárásra szeretnénk használni. Ezen kívül a már meglévő technikai eszközeink kötelező felülvizsgálatában is segítségünkre lenne.
Azt kívánom, hogy minél kevesebb káresemény történjen kisvárosunkban. Létünk, működésünk viszont az itt elő családoknak biztonságot ad.
   Köszönöm a beszélgetést, az elismerésedhez szívből gratulálunk! Köszönjük az egyesület valamennyi tagjának, hogy ha baj van, jönnek, segítenek, mentenek. 
Tóth Tibor

 


Fotó:
1./ Palócz Gábor gyakorlóruhában
2./ Dobson Tibor átadja az elismerést Palócz Gábornak
3./ Az oklevéltartó előlapja
4./ Emléklap
5./ A kapott jubileumi érem előlapja és hátlapja