febe fejlec lekerekitett

  A 2021 évi Kulturális Örökség Napja (szeptember 18-19.) alkalmából a Jászfényszaruért Alapítvány nyolc képeslapot jelentetett meg.
   A képeslap egy település életében fontos kordokumentum. Jászfényszaruról több mint 110 évvel azelőtt jelent meg az első képeslap. Ezt követően időről-időre újabb lapok jelentek meg. Így tudjuk, illetve látjuk a képeken, hogy 1910-ben hogyan nézett ki a főtér, az ott álló épületek. Képeslap nélkül sokkal, kevesebb ismeretekkel rendelkeznénk. A fényképek elterjedésével ugyan egyre több fénykép készült és maradt fenn, de ezek a múltban is és a jelenben is elsősorban személyeket és eseményeket örökít meg. Utcák, terek, házak, intézmények épületei csak elvétve, úgy mond, járulékosan az eseményt kiegészítve ábrázolódik. Biztos vagyok benne, hogy 100 év múltával is kapaszkodót jelentenek a lapok az akkor élőknek. Eleink is megőrizték ezeket a képeslapokat, az utánunk jövő nemzedékeknél is marad fenn, amiből tudnak a múltra hiteles következtetéseket levonni. 

   A FÉBE 2007-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából jelentett meg kilenc képeslapot. Azóta eltelt másfél évtized nagyarányú városfejlesztés a városképet jelentősen megváltoztatta. Új terek, köztéri alkotások, épületek jöttek létre. A meglévő középületek felújítása, bővítése is pozitív változásokat jelentenek.
   Az új lapok tervezésénél a bőség zavarával küszködött a kiadó a képek témájának válogatása kapcsán. Míg 2007-ben egy-egy képeslap egy-egy köztéri alkotást, épületet, természeti értéket mutatott be. Most a rendszerváltás előtti gyakorlatot választva egy-egy képen általában négy fotó kocka látható. Egy képeslap Sisa József: Időszalag ötvöszománc faliképét jeleníti meg, hogy jobban láthatók legyenek az aprólékosan kidolgozott rekeszzománc alkotások. Egy lapon három kép látható, mivel szerette volna a kiadó megjeleníteni, hogy Jászfényszaru a „rózsák városa”. A többi lapon négy kép látható. Egy kép kivételével a képeslap középtengelyén szintén Sisa József alkotása városunk ötvöszománc aranyozott keretbe foglalt címere látható.
   Képeslapon most látható először a 2002-ben felavatott Tanítók emlékműve, a felújított Békás szökőkút, a Tudáskútja, a IV. Béla király szobra, a Zenepavilon, a Trianoni emlékmű, a Cigányzenészek emlékműve, az 1956-os emlékmű. Az intézményi középületek közül a Bölcsőde, a Napfény Óvoda, a Tanuszoda, a GAMESZ, az Üzletház, Szent-Györgyi Albert Egészségközpont, a Gondozási Központ, a két kastély, a két iskola, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár épülete, a Szent József Szabadidőpark, valamint Egészségpark fotóképe került a képeslapokra.
   A fotók közül nyolcat korábban Menyhárt Éva, ez ében tizenötöt Glonczi Rudolf, egyet Zsámboki Sándor készített, köszönet érte. A grafikát Bagi László, a nyomdai munkát Prime Rate Kft. Budapest végezte. Felelős kiadó: dr. Voller Erika, a Jászfényszaruért Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Laponként 1500 db készült, az előállításának költségét Jászfényszaru Önkormányzata támogatta.
A képeslapok 100 Ft/db áron a Városháza földszintjén jobb oldalt a folyósó második helységében Duruczné Török Zsuzsannánál vagy a városi könyvtárban megvásárolható.
Szöveg és kép: Tóth Tibor

Fotó: Képeslap galéria