febe fejlec lekerekitett

  Vasút tanyai kép A fénykép a Vasút tanyai iskola környékén 1960 kora tavaszon márciusban készülhetett.
1959. október 1-jével alakultak meg a mezőgazdasági szövetkezetek a vasúton túl kettő is a Kossuth és Petőfi. A Kossuth Tsz traktorja előtt lévők: balról jobbra haladva, a traktoron ül André István (1934-1992), mellette áll Bak Ferenc (1940-2011), a guggoló sor Tóth György (1940-2013), Tóth László (1933-2005) Sztojkov Erzsébet (Nagy Lászlóné) (1936-) kezében vadászpuskával. Sajnos az öt személy közül már csak Ő van életben. A fegyver Tóth László tulajdona lehetett, mivel akkor tagja volt a helyi Vadásztársaságnak.

Sztojkov Erzsébet 1954-ben végezte el a jászberényi Tanítóképzőt és a Vasút-tanyai általános iskolába került tanítani. Az osztott évfolyamok közül a 2. és 4. osztályt vitte. E sorok íróját is tanította másodikosként az 1959/1960 tanévben. Sok emlék főz hozzá, de leginkább az maradt meg, hogy tanítványaiba belesulykolta, hogy mindenkinek köszöni, kell. Ha valaki a köszönést nem viszonozza, akkor még egyszer hangosabban meg kell ismételni és hozzá kell tenni köszöntem.    
   1960-ban férjhez ment és elkerült Jászfényszaruból. A tanyai iskolába járt tanítványai mindig jó szívvel emlékeznek a tanító nénire.
   Jelen volt a Tanítók emlékművének 2002. május 1-jeiavatásán, hozzászólásában köszönetet mondott az emlékmű megvalósításért. A 10 éves évfordulón 2012. szeptember 1-jén két „hallhatatlanok olvasókönyvébe” bekerült volt kollégáira Benke Imréné Horváth Teréziára és Fónagy Lászlóra emlékezett.
   Megkapta az arany, gyémánt és vas díszdiplomáját. Két év múlva a rubint diplomáját is átveheti. Nyugdíjas éveit Kecskeméten töltötte, majd saját elhatározásból két éve a martonvásári Harmónia Idősek Otthonának lakója lett.
   Idős kora nem teszi lehetővé, hogy a Tanítók emlékműve 20 éves évfordulójánakünnepén szeptember 3-án velünk legyen, de lélekben együtt lesz velünk, mondta ezt májusi telefonbeszélgetésünk alkalmával.
A öregdiákok és tisztelői nevében további jó egészséget kívánunk Erzsikének.

Tóth Tibor

 

Fotó: Családi archívum