febe fejlec lekerekitett

 Szenkúti zarándoklat régen 2022 06 10 001 Mátraverebély-Szentkút 2006 óta Nemzeti Kegyhely.  A Szentkút Magyarország egyik legrégebbi és máig egyik leglátogatottabb Mária-kegyhelye

   A Nagyboldogasszony Bazilika műemléki jellegű építmény, 1758-1763 között épült az Almássy család által. A bejárati ajtó felett a Vereb és az építtető család címere látható. A tornyokat hagymasisak fedi. A főoltár, a szószék és több szobor rokokó stílusú, a két mellékoltár copfstílusban készült a 18. században.
   Az elődeink a kor lehetőségének megfelelően évente többször is felkeresték a búcsújáró helyet. Kézenfekvő volt 50-100 évvel ezelőtt, hogy más híján gyalog zarándokoljanak. A technika fejlődésével kerékpár, lovas kocsi, autó mobil, autóbusz adta lehetőséggel éltek a zarándokok.
   Szép hagyomány, hogy a legbátrabbak az ősökhöz híven ma is gyalog indulnak útnak, ami nem kis megpróbáltatással jár fiatalnak, idősebbeknek egyaránt.
   Régen kisebb nagyobb csoportokban indultak útnak, összefogott a szomszédság, rokonság.   
  Zarándokra indulók 2022 Ma már az Egyházközség szervezésében, koordinálásával gyalogosan, kerékpárral és autóbusszal indulnak útnak. Így történt ez június második hétvégéjén is.
   Egy hatvanöt évvel ezelőtt képen hazafelé jövet megpihenek, mert már náluk van a búcsúfia a görbebot, a fokos, amit az itthon maradott gyermekeknek hoztak.
   Az 1957-es képen balról jobbra haladva állósor: Kaszab Sándorné, Bordás Alajosné, Benke Erzsébet, az ülősor: Tóth Sándorné, Bognár Lajos és Bognár Sándorné.
   A 65 évvel később (2022) készült képen a június 10-én gyalog útnak indulók láthatók.
Tóth Tibor

Fotó:

1./ Városi Értéktár archívum
2./ Lovászné Török Magdolna