febe fejlec lekerekitett

 Kovács Ákos Ferenc gratulás Szabó Imrefia Bálának Tóth Tibor  A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE) országos rendezvényét az 52. Vándorgyűlését augusztus 6-án, Jászfényszarun tartotta. A programok MÉE Elnöksége és a Jászberényi Csoport anyagi, szervezői, koordinátori, a Jászfényszaru Város Önkormányzata részben anyagi, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár és a FÉBE közreműködésével került megvalósításra.
   Az országos rendezvény Jászfényszaru kerülését Szabó Tamás ötvös, az szegedi ÉremVerde tulajdonosa javasolta a MÉE-nek, aki 1986 óta az egyesületi érmek szállítója. A vándorgyűlések eddig, megyei székhelyeken, nagy városokban került megrendezésre, ahol éremgyűjtők szervezete vagy csoportja működik. Az elmúltévben az 51.-ket Sopronban tartották

   Szabó Tamás javaslatát azzal indokolta, hogy egy kisváros is alkalmas országos rendezvény színhelyére, ha nem működik éremgyűjtő csoport. Jászfényszarun elő emberek egyrésze szereti és becsüli a szép érmet. Ez köszönhető városunk díszpolgárjának Szabó Imrefia Béla szobrász-, éremművésznek is. Az elsőként 1993-1996 között a Jászfényszaru kitüntetéseihez kapcsolódóan adott érmek készültek el. A FÉBE által 2000. augusztus 19-én jelent meg az első 42,5 mm átmérőjű Szent István Millenniumi Emlékérem. A követő 22 év alatt az önkormányzat vagy a FÉBE kiadásában további 13 érem jelent meg. Az érmek gipszmintáját tervezte a kivitelezte Szabó Imrefia Béla és a szegedi ÉremVerde műhelyében készültek.
   Március hónapban a MÉE elnökségének több tagja Csóka Ferenc elnökkel az élen ellátogattak városunkba. A városházán előkészítő megbeszélésre került sor. A megbeszélésen a vendégeken túl, Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester, a művelődési ház és könyvtár igazgatója, a FÉBE elnöke, Szabó Imrefia Béla és Szabó Tamás vett részt. Közös helyszíni bejárás történt. Megállapításra került miden adott Jászfényszarun a rendezvény sikeres megtartásához.
 Érembörze 1 Tóth Tibor  Már ekkor kiderült, Fényszarun éremgyűjtőcsoport ugyan nincs, de a MÉE-nek 41 év óta 6750 tagkönyvszámmal van egy tagja Fáczán Pál személyében. A négy évtized alatt sok szép érmet – köztük valamennyi helyi kiadásút – gyűjtött össze. Unokáját, Szűcs Leventét is megfertőzte a gyűjtői szenvedéllyel, így lesz, aki tovább viszi az érmek gyarapítását.
   A rendezvény sorozat augusztus 5-én (pénteken) 17 óra 30 perckor a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti kiállító teremben elhelyezett Szabó Imrefia Béla Jászfényszaru díszpolgára, szobrász-, éremművész legszebb alkotásaiból, MÉE érmeiből, nyílt kiállítás. Szpisják Pál Boldogon élő művészeti pedagógus öntött érmei is látható volt.
A kiállítás moderátora szerepét Bordásné Kovács Katalin az intézmény igazgatója látta el.
A kiállítást Csóka Ferenc MÉE elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a Magyar Numizmatikai Társaság a világon elsők között alakult meg 1901-ben. 1969-ben a társaságból kiváltak a csak gyűjtéssel foglalkozók és ekkor jött létre a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete. A tarsáság másik része tudományos célokkal működik tovább. A MÉE céljai között szerepel többek között, hogy szervezze a gyűjtői tevékenységet, kiadványain, szakmai rendezvényein bővíti a gyűjtők szakismeretét, gyarapítsa a közgyűjteményeket, széleskörben népszerűsítse a numizmatikai tevékenységet. Ezen célok jegyében rendezik meg évente a vándorgyűléseket, azon belül a kiállításokat, a gyűjtők találkozóját. A MÉE sok ezer érmeiközül most az 1948/49-es szabadságharchoz kapcsolódó személyekről, eseményekről kiadott vertérmek egy része kerültek egy tárlóba. Öröm számára, hogy egy helyi születésű országosan jegyzett éremművész Szabó Imrefia Béla legszebb alkotásaival is megismerkedhetnek a kétnap során idelátogatók. Gyakorlattá volt, hogy ahol a vándorgyűlést rendezik ott elő vagy élt művészt kérnek fel a vándorgyűlés érméjének tervezésére, gipszmintájának elkészítésére. Igy történt ez most is.
   Felkérte Szabó Imrefia Bélát, hogy mutassa be a MÉE 52. Vándorgyűlésének érmét.
A érem tervezője a következőket mondta: „Az érem egyik oldalán Bedekovich Lőrinc portréja, köriratban „BEDEKOVICH LŐRINC JÁSZKUN KERÜLETI GEOMETRA”, a portré mellett bal oldalon a két évszám egymás alatt helyezkedik el „1751” „1823”. Felette korabeli használatközben földmérő eszközök láthatók. Az érem másik oldalán a felső ívű felirat a MÉE logója, alatta „52.”, alatta „VÁNDORGYŰLÉS”, a középmező sávjában a Jászberényben őrzött Jászkürt (Lehel kürtje) palástjának harmadik sorában lévő motívum, mely a griffek által közrefogott, sashoz hasonló madarat ábrázolja, alatta „JÁSZFÉNYSZARU”, ezalatt 2022. augusztus 6. szerepel.
A vertérmek nagytöbbsége két oldalú, de tudjuk az éremnek 3. oldala is van. A 2 mm peremre a Jászkürt (Lehel kürtje) keskeny szíjfonat került.”
Érembörze 2 Tóth Tibor
A MÉE elnöke megköszönte a művész munkáját és kiemelte igen szép és a harmadik oldal díszítésé folytán ritka érem született. Az érem értéket az is emeli, hogy összesen 120 db készült, ebből bronz 65 db és ezüst 55 db vékony és vastag (piefort) formátumban. Minél kisebb szériában jelenik meg egy érem annál értékesebb a kiadás pillanatában is, idővel pedig értékes-ritkaságnak számit.
A kiállítás megnyitót színesítette Tóth Mercédesz hegedű játéka.
   A vándorgyűlés napján 6-án már reggel hét órakor nagy volt a nyüzsgés a művelődési ház körül és a nagyteremben egyaránt. Az ország minden tajáról érkeztek a szervezetek, gyűjtők a találkozójára, a börzére. A közel 40 asztalon érmek, régi apró és papírpénzek, kitüntetések, jelvények, képeslapok sokasága várta az érdeklődőket. A FÉBE is kiállította érmeit, képeslapjait. Nyolc órakor megnyílt a terem az érdeklődők, vásárlók előtt. Szinte mindenki kora délelőtt érkezett, abban a reményben, hogy megtalálja, amit keres.
   A MÉE 52. Vándorgyűlése a városháza dísztermében 10 órakor vette kezdetét. Az elnökségben többek között helyet foglalt Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester. Csóka Ferenc MÉE elnöke köszöntötte a vándorgyűlésesen megjelent szervezetek vezetőit, képviselőit, csoportok titkárjait, meghívott vendégeket. Az 1300 fő egyesület életében egyik legfontosabb eseménye az éves vándorgyűlés. Megköszönte a város önkormányzatának támogatását, intézményének a segítő, közreműködő tevékenységét, a jászberényi csoport koordináló munkáját. Megállapította 4 óra múlva sikeres rendezvény zárul Jászfényszarun.
   A éremhez kapcsolódóan a Lehel kürtről, Bedekovich Lőrincről és Jászfényszaruról tartott sok információval szolgáló értékes előadást dr. Farkas Vince Kristóf történész.
   A vándorgyűlés fénypontja, hogy az egyesület által alapított kitüntetéseket az arra méltóknak átadják. Az érem elismerések különböző fokozatát többen az elnöktől vették át. Dr. Prohászka Péter kutató, numizmatikai szakírót munkásságáért, az egyesület támogatásáért a MÉE Elnöksége Unger Emil jutaloméremmel tüntette ki.
Prohászka Péter neve ismerősen cseng a Jászfényszaru múltját megismerő helyieknek. A FÉBE kiadásában államiságunk ezeréves évfordulójára, az első városnapra, 2000. május 1-jére megjelentette Langó Péter szerkesztésében „Szállástól a mezővárosig – Tanulmányok Jászfényszaru és a Jászság múltjáról” című kötet egyik tanulmányának szerzője Prohászka Péter volt. Jászfényszaru és környékének története a vaskortól a magyar honfoglalásig címmel jelent meg írása a könyvben.
 Fáczán Pál eremátadás  A kitüntetések átadása után a polgármester asszony köszöntötte a vándorgyűlésen jelenlévő Fáczán Pál MÉE tagját, városunk köztiszteletben álló polgárját és a vándorgyűlés ezüstérmét nyújtotta át számára, tovább gyarapítva gyűjteményét.
   Az esemény programját színesítette Tóth Mercédesz hegedű játéka.
   A vándorgyűlés után MÉE Elnöksége a Royal Kaszinó étteremben a résztvevők és kitüntettek tiszteletére fogadást adott.
   Köszönet mindenkinek, aki a rendezvény sikeréhez hozzájárult, külön kiemelve Róbel Gábort, aki művelődési ház és könyvtár részéről a rendezvény felelőseként dolgozott.
Megállapíthatjuk, hogy sokan vitték a városunk jó hírnevét az ország minden tájára.
Tóth Tibor

vandorgyules portre 032 Tóth Tjpg vandorgyules hata 033 Tóth Tjpg

Fotó:

1./ A kiállítás megnyitón Kovács Ákos Ferenc MÉE részéről a rendezvény koordinátora gratulál Szabó Imrefi Béla éremművésznek a vándorgyűlés érmének elkészítéséhez. Fotó: Tóth Tibor
2./ Gyűjtői találkozó – érembörze a művelődési ház nagytermében Fotó: Tóth Tibor
3./ A városházán Fáczán Pálnak Győriné Czeglédi Márta polgármester a vándorgyűlés érmének ezüst változatát adja át.
4./ Az 52. Vándorgyűlés érem oldalai Fotó: Tóth Tibor