febe fejlec lekerekitett

 Vasut t iskola 1958 59 tanév  A csoportkép a Vasút tanyai iskola mellett (1936-ban adakozásból) megépült kápolna fal előtt készült.
   A csoportképen 2. és 4. osztályos tanulók láthatók. Az első sorban az első Horváth Mária és az utolsó Langó Éva még nem jártak iskolába testvéreiket elkísérve kerültek fel a csoportképre. 
   A tanító néni Sztojkov Erzsébet 1954-ben végezte el a jászberényi Tanítóképzőt és a Vasút-tanyai általános iskolába kezdte pályáját. Az osztott évfolyamok közül a 2. és 4. osztályt vitte. E sorok íróját is tanította másodikosként az 1959/1960 tanévben. Sok emlék főz hozzá, de leginkább az maradt meg, hogy tanítványaiba belesulykolta, hogy mindenkinek köszöni, kell. Ha valaki a köszönést nem viszonozza, akkor még egyszer hangosabban meg kell ismételni és hozzá kell tenni köszöntem.    
   1960-ban férjhez ment és elkerült Jászfényszaruból, helyére Bodnár Klára került. A tanyai iskolába járt tanítványai mindig jó szívvel emlékeznek a tanító nénire.
   Jelen volt a Tanítók emlékművének 2002. május 1-jei avatásán, hozzászólásában köszönetet mondott az emlékmű megvalósításért. A 10 éves évfordulón 2012. szeptember 1-jén két „hallhatatlanok olvasókönyvébe” bekerült volt kollégáira Benke Imréné Horváth Teréziára és Fónagy Lászlóra emlékezett.
   Megkapta az arany, gyémánt és vas díszdiplomáját. Két év múlva a rubint diplomáját is átveheti. Nyugdíjas éveit Kecskeméten töltötte, majd saját elhatározásból két éve a martonvásári Harmónia Idősek Otthonának lakója lett.
   Idős kora nem teszi lehetővé, hogy a Tanítók emlékműve 20 éves évfordulójának ünnepén szeptember 3-án velünk legyen, de lélekben együtt lesz velünk, mondta ezt júliusi telefonbeszélgetésünk alkalmával.

   A fotón látható személyek balról-jobbról haladva: - ülősor: Horváth Mária, Horváth Judit, Pál László, Pataki György, Nagy Erzsébet, Rusai Pál, Szabó Bertalan, Langó Éva; - álló sor: Gergely Balázs, Kiss B Ilona, Zsámboki Katalin, Pethes Sándor, Langó Eleonóra, Sztojkov Erzsébet tanító, Melegh József, Török Sándor, Bordás Mária, Bordás Mária, Nagy Antal.  

   Az öregdiákok és tisztelői nevében további jó egészséget kívánunk Erzsikének.
Tóth Tibor

Fotó: Városi Értéktár archívuma