febe fejlec lekerekitett

 Nagyiskola átadás 1972 2022 08 09 001  Az eseményre történő meghívó, forgatókönyv a Városi Értéktárban nem található, így a korabeli újság tudósításából ismerhetjük meg az esemény menetét.
   A Szolnok Megyei Néplap 1972. szeptember 1-jén (pénteken) a 3. oldalon megjelent írásból tudjuk a következőket. „Iskolaavatás Jászfényszarun Tegnap (augusztus 31-én, csütörtökön) 17 órakor új 14 tantermes általános iskolát adtak át Jászfényszarun. A nyolcszáz gyerek befogadására alkalmas iskola 6,5 millió forintba került. A tanulók és a szüleik 200 ezer forint értékű társadalmi munkával járultak hozzá az építkezés költségeihez. Az iskolaavató ünnepségen Ocskó (–Sós) Imre és Czeglédi Mária tanulók verssel köszöntötték az új iskolát. Török Sándor községi tanácselnök meleg hangú üdvözlő szavai után Fodor Mihály megyei tanácselnök ünnepi beszédben méltatta az iskolaavatás jelentőségét. Ezt követően a társadalmi munkában kitűnt aktivisták kitüntetésére került sor. Az ünnepélyes aktusra, amikor az iskola igazgatója a tantestület és az ifjúság nevében átvette a kulcsokat, erre 18 órakor került sor. A megyei tanács elnöke ezután átvágta a szalagot, és a lakosság, a meghívott vendégekkel egyetemben megtekintette az új iskolát, amely jól felszerelt tantermeivel, politechnikai helységeivel, tornatermével, – 300 adagos konyhájával a Jászság egyik újabb korszerű oktatási intézménye lesz.”
   A váltott tanítás megszüntetése miatt, valamint a közel 100 éves elavult Leányiskola kiváltására a 60 évek végén kezdődött el az iskola helyének kialakítása majd felépítése. Az új iskola 14 tanterem mellett a kémiai előadóval, tornateremmel és a gyakorlati termekkel együtt 18 tanteremmel rendelkezett. Az iskola építése Lantos Péter igazgatósága alatt, szakmai útmutatásait figyelembevételével valósult meg, de lemondása miatt az iskola kulcsát az új igazgató Kiss László vette át.
Tóth Tibor

Nagyiskola régi képe Nagyiskola régi 2022 08 16 001

Fotó: Városi Értéktár archívuma – Török Sándor Jászfényszaru díszpolgárának adománya
          A képen Kiss László átveszi az iskola kulcsát.