febe fejlec lekerekitett

Rádióműsorvevő engedély 1955 2022 09 09 001  A Városi Értéktárba Berze Lászlóné Vityuka adományként került édesapja Tusor István jogosult – napszámos – Bacsó Béla út 16 alatt rádióműsorvevő berendezést létesíteni és üzemben tartani. Az engedély 1955 évi június havi 10 Ft előfizetési díj megfizetését is igazolja. Jfényszaru, 1955. VI. 8. aláírás és a Jászfényszaru posta bélyegzője.
   Az engedély hátlapján olvasható: „A készülék használatáért havi előfizetési díjat kell fizetni, amely díj minden hó elsején esedékes s azt a posta nyugtára, a hó első munkanapján kézbesítő útján szedi be. Az első hónapra járó előfizetési díjat az engedély kiadásakor kell megfizetni…”

   A fentiekből adódik, hogy Tusor Istvánnéknál 1955 júniusától működött rádió.
Egy kis történeti visszatekintés: az első műsorvevő engedélyek kiadása a hivatalos adás megindulásával 1925. december 1-ével kezdődtek. A hivatalos adatok szerint 1925-ben – egy hónap alatt – 17072 engedélyt adtak ki.
   A televízióra 1957. május 1-jétől 50 Ft/ hó előfizetési díjat állapítottak meg, amely jóval később duplájára emelkedett a rádiókészülékkel együtt 120 Ft/hó volt. A havi fizetést kéthavi fizetés váltotta fel. Később a rádió előfizetési díját beépítik a tv előfizetési díjába.
   A havi 736 forintos havidíjból befolyó összeg negyven százaléka a Magyar Televíziót, 28 százaléka a Magyar Rádiót, 24 pedig a Duna Tv-t illeti meg. A maradék részt a médiakuratóriumok, a médiahatóság kapja meg, illetve pályázatokon osztják szét filmek készítői között.
   2002. július 1-től már nem hozta a postás a kéthavi, 1472 forintos TV előfizetési díjról szóló kis csekket, ugyanis a kormány megszűntette a közmédiumok finanszírozásának ezt a formáját. A közmédiumok finanszírozását az Országgyűlés jóváhagyásával új alapokra helyezték.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Hivatalos nyugta