febe fejlec lekerekitett

 Rusai család  Negyedszázad egy felnőtt ember életében is jelentős, egy vállalkozásnál a folyamatos, sikeres működés ritka és elismerésre méltó. Rusainé Tóth Terézia és férje Rusai László mögött már eltelt 25 év. Az évforduló és a közelmúltban kapott elismerésük kapcsán kerestem meg őket Kozma úti telephelyükön.
Névjegy: Rusainé Tóth Terézia – Tóth Sándor és Lengyel Teréz gyermekeként – 1959-ben született, Pusztamonostoron élt családjával. A jászberényi Erösáramú Szakközépiskolában a kertészeti tagozaton útólsó évfolyamosként 1977-ben érettségizett.
   A jászfényszarui Kalapgyárban helyezkedett el, annak megszűnésé után az ORION VII. gyáregységben 1988 végéig, mind két helyen gyártósori MEOS-ként dolgozott.
   1989-ben kertészet és állattenyésztés területén egyéni gazdálkodó lett.
   Tíz év elteltével az egyéni gazdálkodást az egyéni vállalkozás váltotta fel. Az iroda falán bekeretezve ma is olvasható 1998. január 13-ai keltezéssel Mészáros László jegyző aláírásával a vállalkozási engedély. Mezőgazdasági jellegű gazdabolt létesítésére szólt az okmány, melyet a családi házuknál alakítottak ki.
   A férj éppen munkanélküli volt, így alkalmazottként bekerült a vállalkozásba. A HAGE PURINA-nál eltöltött két év kapcsolati tőkéje jól jött a kezdéshez, majd később a folytatáshoz is.

Rusai László – Rusai Pál és Török Aranka egyedüli gyermekeként – 1958-ban látta meg a napvilágot Cegléden. Az általános iskolai tanulmányait Virág István tanár Úr osztályában fejezte be. A mezőgazdasági technikumot Törökszentmiklóson kezdte el, majd Gyöngyösön 1976-ban érettségizett és mg-i technikusi szakképesítést kapott. 
   Az első munkahelyén a Kalapgyárban raktárosok csoportvezetőjeként alkalmazták a gyár megszűnéséig.
   Feleségével a Kalapgyárban ismerkedett meg, 1980-ban kötöttek házasságot. Egy gyermekük Renáta 1986-ban született, aki szintén Virág tanár Úr osztályában végzett, majd közgazdász diplomát szerzett a gödöllői egyetemen. Gyermekeinek apja Benedek Tamás értékesítési vezetőként dolgozik. Két gyermekük született Benett (2012-) és Bodza (2017-).
   A kalapgyártás egy részét melléküzemágként a BÉKE Mg. Tsz. vette át, így László itt folytatta korábbi munkáját. A tsz. vezetőségének felkérésére, mezőgazdasági szakképesítése folytán sertéstelep vezetőjének nevezték ki.
   A szövetkezetből 1995 májusában kilépett, és a Hajdúsági Agráripari Gazdasági Egyesülés (HAGE) PURINA* területi képviselője, üzletkötője lett, 1997 szeptemberében szűnt meg a munkaviszonya.
   Az első kérdésem Terikéhez szól, így 25 távlatából hogyan emlékszel vissza a kezdet mennyire volt nehéz mikkel kellett akkor megküzdeni?
   Az addig megszokott alkalmazotti, valamint anyaként gazdálkodói létből vállalkozóvá válni nem egyszerű feladat. Új kihívások, kapcsolatok, logisztika, az elején mindennapi nyitva tartás egy teljesen új életforma. Mindez a családi házunknál, így szétválaszthatatlanná vált a munka és magánélet, ami kezdeti vállalkozóként olykor lelkesítő, olykor megterhelő, de aztán az ember belerázódik.
Laci tőled tudom, hogy a vállalkozás azért került a feleséged nevére, hogy nem bíztál abban, hogy két embert is el tud tartani. Így az alkalmazotti státuszt csak átmeneti megoldásnak szántad, mikor volt az a fordulópont, amikor már látszott Te is kellesz a sikeres működéshez, a folyamatos bővüléshez?
   A Purinánál eltöltött 2 év alatt szerzett kapcsolatok 1998. tavaszára üzleti kapcsolatokká alakultak. A megnövekedett áru mennyiség és a vele járó szervezési munkák már egy főre soknak bizonyultak. A viszonteladókkal való kapcsolattartás és a kiszállítások szervezése igényelte a folyamatos jelenlétemet. Közben a tavasz is beköszöntött, ami az itthoni eladásokban is jelentős növekedést hozott, így 1998. májusában hivatalosan is a nejem alkalmazottja lettem.
   Az idő múlásával milyen új palettával, tevékenységgel bővült a vállalkozás tevékenysége?
  
A vásárlói jelzések, érdeklődések alapján újabb termékeket hoztunk az üzletbe, pl.: PB-gázpalack, állattenyésztéshez használt eszközök: nyúlketrec, sertés önetető, és egyebek. A háztáji gazdálkodásban szükséges további termékekre is lett kereslet a mindennapokban, így megjelent a palettánkon: a vetőmag, vetőburgonya, kéziszerszámok. Gondoltunk a gazdákra is, aki a mindennapi teendőket végzik, így munkavédelmi területen is bővült a termékkínálatunk: munkaruha, munkavédelmi cipők, csizmák, stb. A házi kedvencek etetésére alkalmas száraztápok, konzervek, felszerelések is megjelentek később. A gazdák számára egy helyen vált elérhetővé sok minden. Idővel egyre többen kezdtek el szakmai tanácsért is hozzánk fordulni. Amit, ha azonnal nem tudunk megválaszolni, azokra a kérdésekre ott vannak a háttércég (Purina) tanácsadói.
   Terike a leányod Renáta 2009 évben szerzett közgazdász diplomát, majd 2012-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz, mivel tudta könnyíteni munkátokat és milyen új színt hozott a tevékenységben?
  
Az egyéni vállalkozásból Kft-vé való átalakulás régóta tervben volt, így annak előkészítésében, megvalósításában jelentős szerepet vállalt. Így 2015-ben már RUSAI-TEAM Kft-vé alakulhattunk. Az internet világában ő jobban eligazodik, és az üzleti életben óriási szelet jut az ilyen ügyintézéseknek az utóbbi években. Továbbá reklámok, Facebook bejegyzéseket is ő készíti.
   Két éven belül mindketten életévetek szerint nyugdíjképesek lesztek, mik a további tervek?
  
Erre nehéz válaszolni. A folytatáshoz két dolog kell: egészség és vásárló. A jelenlegi tervekben a folytatás szerepel.
   A Purina együttműködés sikerét mutatja a közelmúltban kapott Kelet-Európa-i régiós elismerések, amire jogosan lehettek büszkék. Mit adott nektek a gazdasági sikereken túl ez az együttműködés?
  
Sok oktatást, szemléletváltást, amiket több kevesebb sikerrel alkalmaztunk/alkalmazunk. A továbbképzések alkalmával sok olyan helyre eljutottunk, ahová egyénileg nem juthattunk volna el. Rengeteg új kapcsolatra, barátságra leltünk. Sikerünk megkoronázásaként Brazíliába is elrepülhettünk a „Purinás” csapattal, ami szintén feledhetetlen élmény marad.
   Renátától kérdezem, hiszen nagymértékben rajta múlik, hogy hosszú taván fenn marad-e a családi vállalkozás?
  
Nehéz a jövőbe látni, bármit kijelenteni. Ebben a vállalkozásban nőttem fel, rengeteg információ, tapasztalat ragadt rám ez alatt az idő alatt. Sokszor a vevők szakmai kérdéseikre adott válaszaimat megkérdőjelezik addig, amíg szüleimtől nem kapnak megerősítést.  Apu tapasztalata ilyenkor is látszik számomra, hogy pótolhatatlan, hiszen e területen végzett és dolgozott egész életében. Bármilyen haszonállat esetében számítógépes pontosággal kalkulálja fejben a napi táp- illetve tápanyagigényt. Ezt nem tudnám pótolni.
  
Szüleim szinte egész életüket ebbe a vállalkozásba fektették, így a továbbiakban csak az a kérdés, hogy az én tapasztalatom elég-e a fentieket pótolni. Továbbá, hogy a gazdasági helyzet lehetővé teszi-e a vállalkozás talpon maradását? Tudjuk, hogy az állattartási kedv az utóbbi években folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Én bízom benne, ha nem is teljesen ebben a formában, de akár más tevékenységgel kiegészülve van további létjogosultsága e vállalkozásnak.
   Köszönöm a válaszokat, az olvasók, a vásárlók nevében gratulálunk a negyedszázados sikeres működéshez, a vállalkozást megkoronázó közelmúltban megkapott elismerésekhez.

Rusai 1 A Rusai 2 A


*
PURINA
a világ egyik legismertebb mezőgazdasági márkájaként a kiemelkedő minőségű takarmányokat és a hatékony farmi szolgáltatásokat jelenti a vevőik számára.
Tóth Tibor

Fotó:

A vállalkozás tagjai – A szülők, a leányukkal, unokákkal
A PURINÁ-tól kapott elismerések (Fotók: Tóth Tibor)