febe fejlec lekerekitett

Kiss a. F. 75 eves removebg preview  A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2001. október 21-én az Orvosok emléktáblája avatását követően a Városháza nagytermében Orvostalálkozóra került sor. Dr. Kiss (Á) Ferenc (1933-2010) ny. főorvos gyűjtőmunkájának segítségével az 1945-től orvosi hivatást választó jászfényszarui származású (legalább az egyik szülő fényszarui) orvosokat, az itt gyógyított, gyógyítókat, valamint az orvostanhallgatókat hívtuk a találkozóra. Az eltelt közel 22 év alatt sajnos sokan örökre távoztak, illetve az akkori hallgatók már középkorú orvosok. Az elmúlt évtizedekben is sokan vállalták a középiskolát befejezve az emberi gyógyítás legszebb hívatását.

   Dr. Kiss Ferenc emlékének is adózva ebben az évben lenne 90 éves. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett. Felkérték maradjon az egyetemen. Az Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézetében adjunktusként két évtizedet töltött szakmai, gyakorlati oktatással. Nem feledve gyökereit a Jászságból, köztük a Fényszaruból érkezett egyetemistákat is mindenben segítette, kiemelten kezelte.
Lapunk adta lehetőséget felhasználva havonta megkeresünk egy-egy elszármazott orvost. Hogyan alakult az elmúlt évtizedekben gyógyító munkája, illetve szakterületüknek megfelelően tudnak-e olvasóinknak megelőző, felvilágosító tanácsokat adni.

Tóth Tibor
Fotó: dr. Kiss Ferenc (1933-2010)