febe fejlec lekerekitett

    Jelen kutatási eredmények közzétételével arról adunk tájékoztatást, hogy a XIX. század végétól milyen pénzintézeteket vehettek igénybe eleink a településen.
   A Szolnoki törvényszék 1894. február 20. 2311. sz. 73/1 rendelkező végzésével a Jász-Fényszaru községi hitelszövetkezetet bejegyezte. Idézet a határozatból: „Ezen korlátolt felelősségű szövetkezet az 1894. évi január hó 25-ik napján tartott alakuló közgyűlés által elfogadott alapszabályok szerint keletkezett. Székhelye Jászfényszaru.
Ez a pénzintézet – szövetkezeti – formában jött létre, melyről részletesen a januári számban írtam.

   Kormos Alfréd (szerk,): Pénzügyi Compass 2. kötet, Budapest, 1910. A kiadvány 394. oldalán olvasható először, hogy nem szövetkezeti színtű pénzintézet jöttlétre. A Kereskedelmi bank és takarékpénztár rt. (Szolnok) 1891-ban kezdte el működését. A jászfényszarui fiókja 1910-ben nyílt meg. „Fiókválasztmány: Hebrony Kálmán (elnök), dr. Lédig Lajos, Gruber Lázár, Winkler Bertalan, Csákány Sándor, Bartus Imre, Rimóczy Pál (pénztáros), dr. Ürményi József. Fiókfőnök Gitta Béla.”
   Kormos Alfréd (szerk,): Pénzügyi Compass 2. kötet, 1912-1913, Budapest, 1915. A kiadvány 493. oldalán olvasható először, hogy újabb pénzintézet alakult. A Gyöngyösi bankrt. 1888-től működik. A jászfényszarui fiókja 1912-ben nyílt meg.
„Igazgatóság: Hebrony Kálmán (elnök), dr. Lédig Lajos, dr Ürményi József, Csákány Sándor, Bartus Imre. Fiókvezető igazgató: Winkler Bertalan. Pénztáros Bali Gábor. Könyvelő Welsinszky József.”
   A Tiszavidéki hitelintézet és takarékpénztár rt. Szolnokon 1872-ben alakult. 1923-ban a szolnoki Kereskedelmi bank és takarékpénztár rt. beolvadt a fenti pénzintézetbe. 1927-ban már volt fiókja Jászfényszarun. „Fiókvezető-jogtanácsos: dr. Bencze József Pénztárnok: Bartus Imre Könyvelő: Schwarcz Ernő.”
   A Jászfényszaru és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet 1963. április 27-én (60 éve) tartotta alakuló gyűlését 316 taggal, melyet Jászfényszaru többségében mezőgazdasági foglalkozású lakosságának igénye hívott életre, majd Jászfelsőszentgyörgy és Pusztamonostor lakosai is csatlakoztak Az OTP Szolnok megyei fiókjától július 1-jén 33.000 Ft jegyzett tőkével megkapta a működési engedélyt. A Bajcsy-Zsilinszky és a Tompa Mihály utca kereszteződés bal oldalán lévő kis bolt átalakításával (Jáger Imre mai portáján) bérelt kis épület 20 négyzetméterű helyiségében vette kezdetét a betétgyűjtés és a hitelezés. Két és fél év múlva, 1965 decemberében a betétállomány már megközelítette a 1,2 milliót, a hitelállomány az 534 ezer forintot. A taglétszám 587 főre nőt. A nyereség 29 ezer Ft lett. Az igazgatóság elnökének Palócz Vendel helyettesének Bodor István, a tagoknak Oroszi Flórián, Harmath László és Juhász Jánosné, a felügyelő bizottság elnökének Zsólyomi Imre, tagjainak Kiss B. János, Kovács Antal, id. Bukó Pál és Folyó Sándorné tagokat választották meg.
   Ma már csak kihelyezett ATM-ek vannak városunkban ezt hozta a digitális fejlődés. Az idősebb korosztály még igényelte volna helyben a személyes ügyintézést, de erre már Hatvanban, Jászberényben és Turán van lehetőség.
Tóth Tibor