febe fejlec lekerekitett

  Annus Ágnes kiaákpolgármester 1998 A Mi újság Fényszarun? helyi lapban 1996. januárjában jelent meg tudósítás, hogy közel 28 évvel ezelőtt 1995. október 11-én választottak először a diákpolgármestert. Az 1997/98-astanévben Annus Ágnes harmadikként töltötte be e tisztséget.
   Névjegy: Annus Ágnes 1985-ben született Jászberényben. A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon hatosztályos gimnáziumi tagozatán érettségizett 2004-ben Debrecenben, majd 2009-ben diplomázott jogászként a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A diploma megszerzése után, még abban az évben férjhez ment Kiss István Endréhez (Kissné dr. Annus Ágnes), két gyermekük született Hajnalka és Botond. Mikepércsen telepedtek le, a férje és Ági is Debrecenben dolgozik, és gyermekeik is ide járnak, a Svetits általános iskolai részébe.

   Hogyan befolyásolták a diákpolgármesteri és egyéb iskolai közösségi munkák a további tanulmányaidat, karrieredet?
  
Diákpolgármesterségem alatt, amikor egy-egy rendezvény, verseny, kiállítás, találkozó szervezésében és lebonyolításában vehettem részt, az iskola, a kultúrház és az önkormányzat vezetőinek és dolgozóinak ilyen hozzáállását láttam az éppen aktuális feladathoz, amelyet egy életre követendő példaként hoztam magammal. Fontos meglátni és megtalálni azt is, hogy ki milyen feladat elvégzésére tökéletes. Példaértékű volt, hogyan osztották el a feladatokat, és polgármester asszony, mint egy karmester, hogyan irányította az egész csapatot annak érdekében, hogy a tőlünk telhető legtöbbet a legjobban tehessük meg. A saját munkámban a csapatomtól és a gyermekeimtől sem kérek mást és többet, mint ami tőlünk telhető, de azt maradéktalanul tegyük meg.
  
Az eddigi munkáim során mindig vissza tudtam nyúlni a gyökereimhez. Köszönöm általános iskolai tanáraimnak és a honismereti táborok szervezőinek, vezetőinek is nemcsak azt a biztos alapot, amire később bátran építhettem tudásomat, hanem azt is, hogy a tanításhoz, munkához, más emberekhez való hozzáállásukkal példát is mutattak nekünk: hogy, ha valamit lehet jól csinálni és együttműködve, akkor azt úgy tegyük meg. Minden tőlünk telhető energiát fektessünk bele abba, amit éppen csinálunk, mert a kemény munkának mindig megvan az eredménye.
   Hogyan érzed, az elképzeléseidet meg tudtad-e valósítani a munka világában? Milyen csalódások, sikerek értek?
  
Az egyetemi évek alatt, miután megismerkedtem a munka-és szociális jog területével egészen egyértelmű lett, hogy ezen a területen szeretnék majd dolgozni. Nőként mindig is a család állt az első helyen az életemben, és jogászként döntenem kellett arról is, hogy kinek az érdekeit szeretném képviselni. Az emberek szolgálatába szerettem volna állítani a tudásom és a munkám. Mindezen szempontok figyelembevételével, a diploma megszerzése után köztisztviselőként helyezkedtem el az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Debreceni Kirendeltség és Szolgáltató Központnál. Az álláskeresők munkához jutási esélyeit szerettem volna és szeretném a mai napig is növelni, és arra az átmeneti időre pedig, ameddig kiesnek a munkából minden lehetséges eszközzel segíteni őket, hogy átvészeljék ezt az időszakot és újra el tudjanak helyezkedni.
  
A közigazgatási rendszerünk átalakulásával a foglalkoztatási szervezet is az utóbbi több mint egy évtizedben számos alkalommal átalakult. Mindvégig foglalkoztatási területen dolgoztam különböző szervezeti egységeknél: voltam régiós szakmai vezető közvetlen asszisztense, amikor három megye szakmai irányításában segíthettem a vezetőmet, de dolgoztam munkaerőpiaci szakügyintézőként is európai uniós programokban, amikor szakmai koordinátorként regisztrált álláskeresők képzésének és foglalkoztatásának támogatásával összefüggő szakmai és hatósági munkát egyaránt végeztem.

   2009 nyara óta jogászként dolgozom, jelenleg a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályon. Hajdú-Bihar vármegye járási hivatalai foglalkoztatási osztályainak szakmai és jogi segítségnyújtása mellett külföldiek magyarországi jogszerű munkavállalásának engedélyezéséhez kapcsolódó hatósági és szakmai vezető munkát végzek.
   Milyen jövőbeni terveid vannak, bármilyen területről is legyen szó?
 Annus Ági javított 2023 jav  Debrecen városában eddig soha nem látott méretű beruházások megvalósítására kötöttek megállapodásokat: 1800 ha területen Debrecen város kormányzati támogatással Európa 20. legnagyobb ipari parkját hozza létre. Az elkövetkezendő 7 évben mindent egybe vetve közel harmincezer új munkahely jöhet létre a térségben. Tekintettel arra, hogy Debrecenben több, magyarországi foglalkoztatást bővítő, de kivitelezési munkálatainál és installációjánál a beruházó külföldi munkavállalóinak tevékenységét is igénylő beruházás jön létre, a szervezetünknél a beruházásokhoz kapcsolódó, foglalkoztatási területet érintő feladatok szakszerű végzésére munkacsoport alakult, amelynek szakmai vezetője lettem. Feladataim közé tartozik többek között a beruházókkal történő munkáltatói kapcsolattartás is, amelynek keretében a járási hivatalok hivatalvezetőivel és foglalkoztatási osztályvezetőivel együttműködve és munkálkodva a külföldi beruházók és Magyarországon már letelepedett vezető nagyvállalatok HR vezetőivel folyamatos egyeztetéseket, információs napokat szervez(t)ünk a munkaerő keresletük kielégítésére. Ez folyamatos tanulást is jelent számomra.
   Kihívást jelent a munka mellett a családi életünk szervezése is: ahogy a gyermekeim nőnek, úgy gyarapodnak az iskolai és az iskola utáni tevékenységeik, feladataik is, ami a szülő aktív részvételét igényli.
   Figyelemmel kíséred-e a Jászfényszarun történteket, milyen kapcsolatod van szülővárosoddal, településünkkel, ezzel kapcsolatban mi kelti fel az érdeklődésedet leginkább és milyen forrásból szerzed ismereteidet?
   Jászként élek hajdúk között, büszkén vállalva gyökereimet, és számos alkalommal okozott már meglepetést, hogy bizony a hajdúk között mennyien hallottak már rólunk, ismernek minket. A gyermekeimet is ebben a szellemben, a haza és a múltunk ismeretére, szeretetére nevelem. Jászfényszarun él a mai napig a családom, ismerőseim. Folyamatosan figyelemmel kísérem a városunk fejlődését, szépülését, épülését és történéseit. Amikor időnk engedi, hazalátogatunk, van, hogy egy-egy rendezvényen is részt tudunk venni. A gyermekeim nagyon szeretnek Jászfényszarun nyaralni, otthon érzik magukat. Igyekszünk őket megismertetni a jászsággal és hagyományaival is.
   Részt vennél-e a volt iskoládban megszervezendő diákpolgármesterek találkozóján?
   Természetesen én is szívesen részt vennék egy jövőbeni diákpolgármester találkozón.
   Köszönöm a kérdésekre adott válaszokat, további munkasikereket és családi boldogságot kívánok volt diáktársaid és az olvasók nevében.

Tóth Tibor
Fotó: Annus Ágnes 1998 – Városi Értéktár
         Kissné dr. Annus Ágnes 2023