febe fejlec lekerekitett

Értéktári érdekesség 2023 05 1oAz Ideiglenes Nemzetgyűlés által az 1944. évi december hó 22. napján adott felhatalmazás alapján Miklós Béla miniszterelnök 4000/1945.(VI.27.) ME rendelete szabályozta az újjáépítési közmunkakötelezettséget.
   A rendelet a következő megállapításokat határozza meg: Az újjáépítési közmunkán kizárólag a romeltakarítási, helyreállítási, újjáépítési vagy egyéb közérdekű munkálatokban testi vagy szellemi erővel kifejtett azt a munkát kell érteni, amelyet a kötelezettek a jelen rendelet alapján tartoznak teljesíteni.

   Közmunkakötelezettség alá esnek a férfiak 18. életévüktől 60. életévükig. A nők 18. életévüktől 42. életévükig.

   A közmunkakötelezettség rendszerint havi négy munkanapra terjed, amit a kötelezett - általában saját választása alapján - vagy természetben, személyesen teljesít, vagy készpénzben, közmunkaváltsággal ró le.
   A közmunkát általában annak a községnek (városnak) területén kell teljesíteni, ahol a közmunkakötelezett lakik. Kivételesen azonban a közmunkának a lakóhelyen kívüli teljesítését is el lehet rendelni.

   A közmunkaváltság havonta minden hónap első napján esedékes és azt a hónap ötödik napjáig kamatmentesen lehet befizetni.

  Értéktári érd 2023 05 2o A 1118/1946 számú Közmunka igazolványt, amely 1947 évre szólt a Budapesten elő Berze Lászlóné Túsor Viktória FÉBE-tag adományozta a Város Értéktárnak. Az igazolványt édesapjának Túsor István (1911-1980) földműves, Jászfényszaru 691 szám alatti (Bacsó Béla út 18.) lakosnak állították ki. Aláhúzással jelezve, hogy közmunkakötelezettségének váltságfizetéssel tesz eleget. Az igazolványon, aláírás és egy bélyegző lenyomat is látható, melyen MUNKAERŐ NYILVÁNTARTÓ körfelirat, a közepén két sorban Jászfényszaru olvasható.
   A hátlapon szerepel, hogy hány napszámbért fizet, valamint 4 sorban, soronként 3 kocka található, benne római számmal a hónapok jelzése. A négyzetekbe dátum, aláírás (Giczey Miklós községházi tisztviselő) és bélyegző lenyomat került.
   A háborús károkat és jóvátételt így mindenkire kiterjedő arányos közteherviseléssel részben biztosították.
Kép és szöveg: Tóth Tibor
Fotó: Közmunka igazolvány - előlapja