febe fejlec lekerekitett

 Dr Ézsiás Anita kép  Lapunk márciusi számában jeleztük: 22 év után a nagyszabású jászfényszarui Orvosok emléktáblájának avatása kapcsán szervezett Orvostalálkozó után az akkori fiatal, kezdő orvosokat megkeresve érdeklődünk, hogyan alakult az életük az elmúlt évtizedekben.
   Névjegy: Ézsiás Anita 1980-ban született Jászberényben. Szülei Ézsiás Vencel és Palócz Jolán Margit, testvére Ézsiás Györgyi. Általános iskolai tanulmányait Jászfényszarun végezte, osztályfőnökei: Szerdahelyi Gáborné, Kalláné Erős Emma, Baliné Bazsó Mária, Szakali János. 1998-ban a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban érettségizett, majd 2004-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerzett általános orvosi diplomát.  Az egyetemi tanulmányokat követően a szolnoki Hetényi Géza Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán helyezkedett el. 2009-ben szakvizsgázott, 2013-ban kórházi adjunktusi kinevezésben részesült. 17 év kórházi munka után 2021 novemberétől a szolnoki 26. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeinek alapellátását végzi. 2011-ben született fia Áron, Szolnokon élnek.

Milyen fényszarui emlékre, eseményre gondolsz vissza szívesen?
   Legkedvesebb emlékeim a nagyszüleimnél, testvéremmel és unokatestvéremmel töltött nyári szünetek és az általános iskolai 7-8. osztályos évek.  Szakali János tanár úr első alkalommal induló matematika tagozatos osztályába igazán nagy kiváltságnak számított bekerülni. Vidám és összetartó közösséget kovácsolt belőlünk és megszerettette velünk a természettudományos tárgyakat. Szinte mindannyian felsőoktatásban tanultunk tovább. Az osztálykirándulások, nyári balatoni biciklistáborok pedig életre szóló élményt jelentenek.
Hogyan kötődsz napjainkban városunkhoz?
   Minden családtagom Jászfényszarun él, átlagosan havonta egyszer hazajövünk hozzájuk. A város életéről, eseményeiről a családi beszélgetések, a rendszeresen megjelenő újság olvasása és a fényszarui Facebook csoport követése alapján tájékozódom. Szívesen látogatjuk a Fényszarun megrendezett családi programokat, korábban a Tarlófesztiválokat vagy például a Gyermeknapi rendezvényeket. A kisfiam az iskolai szünetekben sok időt tölt Fényszarun, nyáron több hetet is a nagymamájánál nyaral. Ilyenkor együtt mennek könyvtárba, bevásárolni. Nagyon szereti a rendelő mögötti játszóteret, ahol barátokat is szerzett.    
Szakterületednek megfelelően milyen egészségügyi tanácsokkal látnád el olvasóinkat?
   Nagyon fontosnak tartom az egészségkultúránk fejlesztését. Annak tudatosítását, hogy egészségünkért nagyrészt saját magunk vagyunk felelősek, és lelkiállapotunk, életmódunk befolyásolásával, megválasztásával mi magunk tehetjük legtöbbet egészségünk megőrzése érdekében. A helyes táplálkozáson, rendszeres testmozgáson, az egészségre káros viselkedés kerülésén és a szűrővizsgálatokon való megjelenésen túl nagy szerepe van a lelki kiegyensúlyozottság biztosításának, melyet optimista és együttérző gondolkodásmóddal, a stressztényezők kiküszöbölésével, rohanó világunk tudatos lelassításával, pihenéssel, kikapcsolódással, pozitív énkép és minőségi emberi kapcsolatok kialakításával és ápolásával érhetünk el.
   A következő generációk egészségnevelésében nagyon nagy szerep jut az orvos/védőnő – család – iskola együttműködésének is. Azt említeném még meg, hogy egy-egy betegséggel és azok kezelésével kapcsolatban mindenképpen egészségügyi szakemberek megbízható, hiteles információi alapján tájékozódjanak.
    Köszönöm a bemutatkozást a jó tanácsokat olvasóinknak, melyet mindannyian saját érdekünkben megfogadhatunk.
Tóth Tibor

Fotó: Dr. Ézsiás Anita háziorvos Szolnok - 2023