febe fejlec lekerekitett

 Dr. Győri István  Lapunk márciusi számában jeleztük: 22 év után a nagyszabású jászfényszarui Orvosok emléktáblájának avatása kapcsán szervezett Orvostalálkozó után az akkori fiatal, kezdő orvosokat megkeresve érdeklődünk, hogyan alakult az életük az elmúlt évtizedekben.
   Névjegy: Győri István 1979-ben született, Győri István és Kiss Margit idősebb gyermekeként. Családjában többen választották az egészségügyi pályát. Húga, Boglárka, gyógyszerészként végzett.  A hatvani Bajza József Gimnáziumban érettségizett 1997-ben. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomázott. 2014-ben radiológiai, 2017-ben háziorvosi szakvizsgát tett. Már az egyetemi időszak alatt foglalkozott pszichoszomatikával, a lelki folyamatok testi tüneteinek tanulmányozásával. 2003-ban 2. helyezést ért el egy ezzel kapcsolatos európai pályázaton, melynek konferenciája Berlinben volt. 2005-ben megnősült. Lánya már 17 éves, őt is az orvostudomány érdekli. Fia 16 éves lesz, őt a mérnöki pálya vonzza. Rendszeresen sportolnak. Családjával Egerben lakik.

   Kilenc évig az egri Markhot Ferenc Oktatókórház Radiológiai Osztályán dolgozott. Emellett a Központi Orvosi Ügyelet munkájában is részt vett, az egri, füzesabonyi, hevesi, recski, bátonyterenyei telephelyeken. 2017-től a recski Háziorvosi Szolgálatnál végzett munkája mellett az egri Markhot Ferenc Oktatókórház, majd a gyöngyösi Bugát Pál Kórház radiológiai ügyeleti feladataiba is bekapcsolódott. Jelenleg Recsken háziorvosként és a füzesabonyi Egészségügyi Központ radiológus munkatársaként dolgozik.

   Milyen fényszarui emlékre, eseményre gondolsz vissza szívesen?

   Nagyon sok szép emlékem van. A bőség zavarával küzdök. Például az osztálykirándulások, a cserkésztáborok, az akadályversenyek, a Zagyva vagy a Galga menti kerékpártúrák, a Vadászházas kirándulások, a gyakorlati kerti oktatások, mindezek tanulságai, mind gyakorlati, mind elméleti szempontból. Nagyon hosszú lenne felsorolni. Tanáraim, az egyházközségi programok, Litkei prépost úr, Csőke plébános úr, Zsámboki Sanyi bácsi, hosszan lehetne folytatni.

   Szüleim nagyon sokat segítettek, terelgettek, támogattak szárnypróbálgatásaim során. Utat mutattak, hogy a saját gyermekeimmel való kapcsolatomban mit kövessek. Nagybátyáimmal (Dr. Kiss Ferenc és Dr. Kiss József) való beszélgetések nagyon tanulságosak voltak, sok gondolatuk mostanra megvalósítandó javaslattá vált.

   Hogyan kötődsz napjainkban városunkhoz?

   Szüleim Jászfényszarun élnek. Sajnos nem tudok elég időt velük tölteni. Amikor meglátogatom Őket, a Szabadság úton végigautózva, majd a Templomkertnél előtörnek az emlékek: majd ezekről és ezekről fogok mesélni a gyerkőceimnek. Vacsoránál sokszor kérdezgetik az általános és középiskoláskori élményeimet. Van miről sztorizgatni!

   Nagyszüleimre gondolva sokszor eltűnődök, hogy vajon milyen véleményük lenne a mai viszonyokról, hogyan oldanának meg olyan szociális vagy emberi problémákat, amelyekkel szinte naponta találkozom munkám során. Szellemiségük emlékeztet, ötletet ad.

Szüleim is hasznos javaslatokat tudnak adni, melyek a megoldás felé vezetnek.

   Szakterületednek megfelelően milyen egészségügyi tanácsokkal látnád el olvasóinkat?

   Háziorvosi tanácsként kiemelném a nyári időszak kezdetén a lehetőség szerinti bőséges folyadékfogyasztást. Tapasztalataim szerint a napi 3-4 liter csendes ásványvíz vagy minimálisan ízesített tea legtöbbször elegendő a jó közérzethez, a szervezet megfelelő működéséhez.

11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékban tartózkodjunk, amennyiben ez nem valósítható meg, kalapot vagy más fejvédőt használjunk.

   A szűrővizsgálatokon való részvétel a megelőzést, illetve az esetleges kezelés mihamarabbi elkezdését szolgálja. Szintén a megelőzéshez járul hozzá a megfelelő táplálkozás. Szezonális gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása szükséges a szervezet számára a vitaminok, a nyomelemek, a gyomor-bélrendszer működését segítő rostok bevitele miatt.

   Van rálátásom a kisgyermekekkel, az iskolásokkal kapcsolatos esetleges problémákra is. Biztatni kell a gyerekeket a következetes napirendre, a rendszeres napi testmozgásra, a megfelelő mennyiségű alvásra. Napjaink elektronikai, informatikai fejlesztései az előnyök mellett sajnos hátrányosan befolyásolják a gyermekeket. Azt tapasztalom, hogy a szülőknek a mindennapi feladataik mellett plusz erőfeszítést jelent a csemeték terelgetése ezen eszközök rendeltetésszerű használata felé. Nagyon fontosnak tartom ezen irányú megelőzést is, ahogy a dohányzás vagy a droghasználat prevencióját, elkerülendő a későbbi esetleges szemészeti vagy ideggyógyászati szövődményeket.

   Radiológusként találkozom páciensekkel, akik a gyomortükrözést (gastroscopiát) vagy a vastagbéltükrözést (colonoscopiát) helyettesíteni kívánják a hasi ultrahang-vizsgálattal. Ez sajnos nem lehetséges, mert más módszerrel dolgoznak, más képalkotási technikát alkalmaznak. A tükrözéses vizsgálatok a gyomor-bélrendszer belfelszínéről tudnak információt adni, míg az ultrahangos vizsgálat kapcsán a hasűri szervek nagyságáról, szerkezetéről lehet nyilatkozni, úgymond a szerveket ”kívülről lehet látni”.

   Hasi ultrahangos vizsgálatra éhgyomorra, csak kevés csapvizet fogyasztva (azt is legkésőbb a vizsgálat előtt kb. 1,5 órával) érdemes menni. A páciensek elmondják, hogy csak kevés kávét ivott előtte. Sajnos, az éhgyomri vizsgálatnál még ez sem engedhető meg, mert hátrányosan befolyásolja a szervek áttekinthetőségét.

   A CT és MR-vizsgálatok előtti labor, vérvétel a képalkotást javító kontrasztanyag adása miatt fontos, főként a veseműködésről ad nélkülözhetetlen információkat. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokhoz elengedhetetlen a páciens együttműködése, az elrendelő orvos javaslatainak, utasításainak követése. Anélkül csak a pácienst terhelő, nagyon korlátozott információtartalmú adathalmaz keletkezik, mely nem viszi előre a gyógyítás folyamatát.

   Ezen szakképesítések, a velük kapcsolatos tapasztalatok rámutattak, hogy az emberi testet összefüggéseiben kell szemlélni, egységes egészként kell kezelni. A sikeres gyógyítás és gyógyulás csak ezután következhet.
   Köszönöm, hogy betekintést kaptunk családodról, a megmaradt hazai emlékeidről, az olvasóknak adott sokréstű a betegség megelőzési javaslataidról.   
Tóth Tibor

Fotó: Dr. Győri István háziorvos, radiológus Eger - 2023