febe fejlec lekerekitett

  KirjákKati heverő vágott  A Mi újság Fényszarun? helyi lapban 1997. júliusában jelent meg egy írás a felelős szerkesztő tollából. Az írás apropóját az adta, hogy Jászfényszaru önkormányzata egy díjat alapított egy általános iskolai tanulónak. A „fair play” (ejtsd: fer plé) angol kifejezés, jelentése: becsületes, sportszerű játék. Nem lévén találó magyar megfelelőt, így neveztetett el az a díj, melyet 2000. június 15-én a „A jótanulók fogadásán” Győriné dr. Czeglédi Márta negyedikként Kirják Katalin VIII. B. osztályos tanulónak adott át a Flamingó Étteremben. Az oklevéllel könyvjutalom járt. 
   Sorozatunkban felváltva megkeressük a korábbi diákpolgármestereket, a Fair Play-díjasokat arról faggatva őket, hogy hogyan alakult azóta életük.

   Névjegy:Kirják Katalin (Ózdon született, 1985. szeptember 17.) kisgyermek éveit és az általános iskola 6 osztályát szülőhelyén végezte. A családban első szülött gyermek őt még három leány és három fiú követte. Édesapájuk lakóhelyük közelében nem tudott elhelyezkedni, így Jászfényszarun vállalt munkát. Két év elteltével 1998 nyarán a család Jászfényszarura költözött. A VII. B. Nagy Józsefné osztályába került. Gyorsan beilleszkedett az osztály és iskolai közösségbe. Szerénységének, szorgalmának és segítőkészségének is köszönhette Fair Play-díj elnyerését.
Tanulmányait hatvani Damjanich János Ipari és Szakképzési Intézetbe folytatta, 2005 évben érettségizett és informatikai képesítést kapott. Szolnokon nappali képzés keretében pénzügyi számviteli ügyintéző végzettséget szerzett. Boltvezetői képzésben is részesült
Besenyőtelek községbe (Heves vármegyeFüzesabonyi járásában) költözött és 2012-ben férjhez ment. Két fiúgyermek édesanyja (Sándor és Lénárt).

Lakóhelyén egy műszaki boltvezetője. Férje saját kereskedelmi vállalkozást alapított, melyhez pénzügyi számviteli ismereteit hasznosítja, segíti a vállalkozást.

   Hogyan befolyásolta a Fair Play-díj és egyéb általános iskolai közösségi munkák a további tanulmányaidat, előmeneteledet?
  A díj elismerése számomra sokat jelentett, hiszen a jászfényszarui iskolában csak a 7. és 8 osztályt végeztem. Továbbra is vallom a szerénység fontos egy ember életében, soha nem volt számomra fontos, hogy miben különbözők másoktól, nem akartam első és kiváló lenni. Viszont törekedtem arra, hogy minden körülmények között becsülettel és szorgalmasan helyt álljak az élet minden területén. A kitartás, a kitűzött célok elérésében segített. Jászfényszarun csak két évet jártam az iskolában, de ez számomra többet adott, mint Ózdon a hat év. Az egy nagyiskola volt sok tanulóval, itt személyesebb családiasabb volt a diákélet. A tanárok is személyre szabottabban foglalkoztak a tanulókkal.
    Hogyan érzed, az elképzeléseidet megtudtad-e valósítani a munka világában? Milyen csalódások, sikerek értek?
Úgy érzem biztos az állásom. A képzésekkel igyekeztem előkészíteni, ha válltani kell, tudjak mihez nyúlni. A férjem vállalkozásánál tudom hasznosítani és gyakorolni a pénzügyi, számviteli ismereteimet. Ezen a területen is szükség esetén munkát tudok vállalni. A szeretett a csalódásoktól is meg véd eddig ezt tapasztaltam.
   Milyen jövőbeni terveid vannak, bármilyen területről is legyen szó?
A férjem kereskedelmi vállalkozásának folyamatos bővítése a család közös célja, hiszen a megélhetés nagyrészét az biztosítja. Szabadidőm terhére elvégeztem egy kézműves sajtkészítési képzést, az ott szerzett tudást is szükségesetén hasznosítani tudom. A képzés alatt a Biatorbágyi Sajtmustrán 3. helyezést értünk el, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban is sikert aratott különböző ízesített sajtjaink. 
   Figyelemmel kíséred-e a Jászfényszarun történteket, milyen kapcsolatod van szülővárosoddal, településünkkel, ezzel kapcsolatban mi kelti fel az érdeklődésedet leginkább és milyen forrásból szerzed ismereteidet?
Jászfényszaruról 17 éve elkerültem, de szüleim ott élnek. Egy öcsém még a családdal él. Két húgom és Sándor öcsém, aki U10 és U11 vegyes labdarúgó diákok edzője családosak és Jászfényszarun élnek. Nagyobb ünnepek alkalmával haza látogatunk mi is és egyéb lehetőségekkel is tarjuk a kapcsolatot. A város szemlátomást évről évre sokat fejlődik.
   A munka, a család mellett milyen szabadidős tevékenységet folytatsz, mik a kedvteléseid?
Napi szinten sajnos a munka mellett, amely hazaérkezésem után a vállalkozás adminisztrációs tevékenységével folytatódik, melyet a család ellátása követ. Este a televízióra jut némi idő. Tervezetten, amikor tehetjük a hétvégeken a Tisza-tó közelsége és sok egyéb látnivalót családosan keresünk fel. 
   Részt vennél-e a volt iskoládban megszervezendő diákpolgármesterek és Fair Play-díjasok találkozóján?
  Egy, ilyen találkozó létrejötte esetén összekötve egy családi látogatással szívesen elmennék.
  Manapság egy nagycsaládban születni és élni keveseknek adatik meg. Biztos vagyok benne több a pozitívum, mint negatívum, így utólag is igazolva látszik 23 évvel ezelőtt jóhelyre került a Fair Play-díj.
Tóth Tibor

Fotó: Kirják Katalin, Sándor fiával