febe fejlec lekerekitett

Harangozó Imre első osztályos jóLapunk márciusi számában jeleztük 22 év után a nagyszabású jászfényszarui Orvosok emléktáblájának avatása kapcsán szervezett Orvostalálkozó után az akkori fiatal, kezdő orvosokat megkeresve érdeklődünk hogyan alakult élete az elmúlt évtizedekben.

  Névjegy: Harangozó Imre Árpád 1974. március 11-én született Budapesten. Édesapja Dr. Harangozó Imre Jászfényszarun született sebészorvos,  Édesanyja Dr. Szenzenstein Adrienne  gyermekorvos, egy nagyon kellemes, meleg koratavaszi napon március 16-án vitték haza Budapestről, a Szabolcs utcai kórházból, Hevesre ahol éltek. Hevesen járt óvodába, iskolába és ott végezte el a gimnáziumi éveket és ott is érettségizett. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karára jelentkezett. Felvételi vizsgáján olyan magas pontszámot ért el, hogy máris felajánlották az általános orvosi kart, de ö a fogorvosi karon maradt.

  Az egyetem elvégzése után a hatvani Albert Sweitzer Kórházba került kezdő fogorvosként. Nővére dr. Harangozó Adrienn is a hatvani Kórház bőrgyógyászati osztályán dolgozott, és ma is ott van a rendelőjük egymás közelében. Adrienn magán-bőrgyógyász, Imre pedig  fogorvos. Kislánya Anna, Szegeden Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem fogorvosi karán tanul, most másodéves, fia Örs Gödöllőn a Premontrei Gimnáziumba jár, másodéves, felesége Andrea fogtechnikusi végzettségű. Megemlítendő, hogy nővére kislánya Réka is fogorvos rezidens. Adrienn férje is fogorvos. (Szüleivel együtt hat orvos van a családban.)

  Milyen emlékekre emlékszel szívesen?

A nagyszüleimet kisgyermek koromban is gyakran látogattuk Jászfényszarun. Szép nagy kertjük volt és paprikát termeltek fólia sátorban. Nagypapám locsoló motorral locsolta a szépen növekedő növényeket. Csabával unokatestvéremmel tapostunk a sárban. Nagymamám látta ezt és nem szólt érte, csak nevetett. Mi annál jobban élveztük.(gondolta hagy játszunk amíg kedvünk van) Párszor Csabával együtt voltunk a nagymamánál, ez örömet hozott az életünkben.

  Az ágyon való ugrálás. Nagymama a párnákat összerakta, szépen leterítette, mi meg az egymás mellet lévő ágyak közepébe ugráltunk és párnacsatákat vívtunk.

Máskor kikérdezettünk az utcára, nagymama megengedte, de lelkünkre kötötte, hogy az idős embereknek köszönjünk, ha nem ismerjük is őket. Igy aztán csatangoltunk a templomkertben a községháza körül és azon tanakodtunk, hogy lehetne a templomtoronyba feljutni. Édesapám mesélte, hogy iskolás korában sokszor ministrált gyermekkori barátjával Tanczikó Imrével meg Márkus Sanyival, és harangoztak is, akiket én sohasem ismertem. Eljutottunk a Krizsán tóhoz is, amelyben valamikor a jeget vágták a hentesek, és pincéjükbe hordták. Ezt is édesapám mesélte.

  A Boros tóról is hallottam, Csabával meg is néztük, állítólag a nyári nap melegétől felhevült bivajok bementek a tóba szekérrel együtt nem kis gondot okozva  gazdájuknak.

  A tanyai iskolát is meglátogattuk. Helyén régen lepusztult épületet találtunk.

Egykor ezt megépítették, minden kisfiú és kisleány meg tanult itt írni, olvasni, számolni, aki tovább akart tanulni az vagy Jászfényszarun esetleg Hatvanban folytatta. Nagybátyám  Harangozó Miklós is járt ide. Az iskola közelében volt kápolna is. Ma egy nagy kő hirdeti a régi emlékhely múltját. Apukám elmondása szerint Szent Mihály tiszteletére volt a búcsú, szeptember utolsó vasárnapján.

  Aztán megtekintettem a Simon tó környéket a Tobánt. Hogy miről kapta nevét nem tudom. Még most is vannak Rom-tanyák. Pedig mint megtudtam szorgalmas falusi-tanyai emberek éltek itt.

  Amióta Gödöllőn élek többször Jászfényszarun át utaztunk gépkocsival Hevesre. Gyermekeim gyakran számolták Fényszarun a gólyafészkeket Mi meg a feleségemmel figyeltük a Trianoni emlékmű közelében kialakuló épületeket, az ipari létesítményeket. Édesapám azt mondta, hogy ezek az épületek benyúlnak arra a területre, amelyen egykor hó, víz, sár, kaszáló volt.

  Hogyan kötődsz napjainkban városunkhoz?

Amióta nagyszüleim nem élnek már, nincs hová járnunk. De a temetőbe néha apámmal elmegyek, mert tiszteljük őseinket, mert minden Harangozó és Csákány a jászfényszarui temetőben nyugszik. Oda készültünk a város nevezetességeit ismét megnézni unokatestvéremmel, Csabával október 8.-án is, de a látogatás elmaradt, majd pótoljuk. Megnézzük majd az alsótemető közelében talán a Széchenyi, vagy Szikra utca végén levő tó helyét, az Újszőlők dűlője végén a Katái út közelében a szoboregyüttes helyét- hogy meg van e még pár éve láttuk melyet egyik Ézsiás János és felesége Kiss Erzsébet készíttetett. Hasonlót láttam a templomkertben is a buszváró közelében, és ennek az őseimnek a nevük van felírva. És néha betéved hozzám a Hatvani Bajza Gimnáziummal szemben lévő fogorvosi rendelőmben egy-egy jászfényszarui lakos is.

  Szakterületednek megfelelően milyen egészségügyi tanácsokkal látnád el olvasóinkat?

 Harangozó Imre fogorvaos 2023 jó Mivel gyakorló fogorvos vagyok a prevencióval, a megelőzéssel kezdem. Ha belenézek a szájüregbe, látom, hogy a fogok gondozottak, tiszták vagy elhanyagoltak. Rá is kérdezek mos-e rendszeresen fogat? Már kicsi, akár óvodás korban is jó, ha szüleit is látja a kisgyermek fogat mosni. Fontos hogy két étkezés közben ne együnk, mert 10 perc után már képződnek a savak, melyek a fogakat károsítják. Gyermekeknek különösen, de felnőtteknek is fontos legalább évenként meg kell nézetni fogorvossal a szájüregüket is. A lyukas fogakat bekel tömni minél előbb, a hiányzókat pótolni kell. Akár a protézist is meg kell csináltatni, mert fontos, hogy az étel jól megrágható legyen.

  A szájüregbe előfordulhat daganat is, ezért is fontos, hogy időben kerüljenek szanálásra a betegségek. Ehhez gyakran szájsebész is szükséges. Én havonként hívok egy szájsebészt, összehívom ide a rendelőmbe az összegyűjtött szájsebészeti esteket, megtervezzük a betegségek szanálásának rendjét, és rendbe tesszük a fogakat.
  Szabadidőmben – amely kevés van – vadászom Boldogon.
Köszönöm a kérdésekre adott válaszokat. Néhány éve én is megfordultam a rendelődben, mert egy panoráma röntgenre volt szükségem a fogtöméshez. A fogorvoshoz általában szorongva megyünk és már akkor, ha nagyon muszáj. Talán tanácsaid abban is segített olvasóinknak, hogy ne féljünk és időben forduljunk szakorvoshoz.  
Tóth Tibor

Fotó: Hevesen első osztályban
         Dr. Harangozó Imre Árpád 2023