febe fejlec lekerekitett

 DGY 100 A legszebb dal 1943. Pünkösd Jászfényszaru 1 1943 év Pünkösdjén június 12 vagy 13-án bemutatott (lehet mindkét napon) „A legszebb dal” című színdarab kapcsán emlékezünk Dugonics Györgyre. Dugonics Károly kovácsmester és Povázson Margit szülők gyermekeként 1924. január 13-án született.
   A negyvenes években, több darabban is szerepelt. 1945-től három évet jászfényszarui községházán adóügyi előadókét dolgozott. Ezt követően a földműves-szövetkezetnél könyvelő, főkönyvelő beosztásban dolgozott, a jogutód Jászsági ÁFÉSZ-től 60 évesen vonult nyugdíjba.   
   Közben közel ötévig a helyi pártbizottság titkári funkcióban, szerepet játszott a település fejlesztésében, ipartelepítésben. Több cikluson át tanácstagként, egy ciklusban VB tagként is végzett eredményes munkát.
   A színdarab előadásakor 19 éves volt, de élete végéig közösségi emberként tevékenykedett, szerette szülőhelyét, és ha lehetősége volt rá segített a hozzáfordulók gondjainak megoldásában. Munkásságát számos szakmai kitüntetéssel ismerték el, 1986-ban megkapta a Községeinkért díjat is.
  A képen Dugonics György a második állósorban jobbról balra haladva a harmadik sötét öltönyben látható. Az elsősorban az álló pár baloldalán ülő fehérnadrágos, kopaszodó férfi Zingai Béla tanár, a darab rendezője.

Tóth Tibor
Fotó: Városi Értéktár gyűjteményéből