febe fejlec lekerekitett

 Keltető hölgyekkelAz elmúlt hónapban Nagy Istvánné született Tóth Ilona leányától Kisnémetné Nagy Ilonától két fényképet kapott a Városi Értéktár. Édesanyja is látható a fotón és még további két személyt tudott beazonosítani. Az egyik képen négy hölgy csirkekeltető gépek előtt állnak. A másik fotón egy férfi középen és a tojásból kibújt kiscsirkék láthatók. A felvételek több mint hatvan évvel ezelőtt a hatvanas évek legelején készültek.
   A fényképeken látható 5 személy közül egy fő Nagy Istvánné született Török Mária (1931-) még él. Megkerestem a Gondozási Központban, hogy többet megtudjuk a kép történetéről. Marika néni jó egészségben, fiatalosan fogadott. Rögtön megismert és közölte a férje apámnál tanulta ki a kovácsmesterséget. Ez számomra is új információt jelentett, mivel születésem előtt történt.

 Keltető csibékkel  Megmutattam a fényképeket és magabiztosan tájékoztatott. A képen látható személyek az Ady Endre úti Sajtüzemben dolgoztak. Mészáros Jenő az üzem vezetőjének kérésére vállalkoztak egy –időszakos munkára. A törökszentmiklósi Barnevál neveltetett csirkét melyhez a naposcsibét jászberényi telephely keltette, így Jászfényszarura is helyeztek ki keltetőgépeket. A Községi Tanácsnak a Kismalomnál volt egy kényszervágó hídja, amely épületben helyezték el az öt keltetőszekrényt. Itt napi 24 órás felügyelet kellett, mivel megadott időpontokban forgatni kellett a tojásokat, nem beszélve 21 nap után a kikelt csibéket folyamatosan ládába raktuk és elszállították. Néhány hónapos ottlétünk után visszakerültünk a sajtüzembe.
   A fotókat kézbe tartva sorolta kik láthatók a fényképen. Jóegészéget kívánva köszöntünk el egymástól.
Tóth Tibor

Fotó:

1./ A csibékkel balról jobbra haladva Nagy Istvánné – Török Mária, Nagy Istvánné – Tóth Ilona, Matusek Sándor, Gergely Magdolna, Kiss Ferencné – Zsólyomi Anna
2./ A keltetőszekrények előtt balról jobbra haladva Nagy Istvánné – Török Mária, Gergely Magdolna, Nagy Istvánné – Tóth Ilona, Kiss Ferencné – Zsólyomi Anna