febe fejlec lekerekitett

  Tsz fiatalokÍ 1970 A fénykép 1970-ben készült egy vasárnapon. Gödöllő felől érkezve a Palla tanya keresztúttól baloldalon a következő bekötő útig, mint egy öt hektár terület nyárfával történő beültetését és gondozását a Béke Tsz. KISZ szervezet tagjai vállalták. Az ültetés után még néhány évig a fák sorát kapáltuk. Mikor már nagyobb lomja lett a fának a fű sem nőt. Azóta 54 év telt el és legalább kétszer kitermelték a papír alapanyagát. Természetesen a munkálatok fejében a szövetkezettől pénz kapott a szervezet, melyet közösségi célokra legtöbbször kirándulás buszköltségére fordítottuk.

   Jártunk paradicsomot szedni és szőlőt szüretelni, de a központi telep betonkerítésének nagyrészét is a fiatalok állították össze. A tsz-nek 1975-ben lett egy autóbusza, azt követően már ingyenesen használhattuk. Szabadidős programokra mindig jól jött az így keresett összeg.
   A képet Baloghné Muhari Piroskától kapta a Városi Értéktár. Köszönjük!
   A megye tábla előtt készült csoportképen balról jobbra haladva elsősorban Balogh István, Szalai Katalin, Varga Erzsébet, Levocs Ilona, mögöttük Tóth Tibor, Nagy Sándor és Bordás Béla (László) látható. A képet valószínű Basa László brigádvezető készítette (aki ellenőrizte munkavégzésünket), mivel a szőlészet mellet az erdőgazdálkodás is hozzátartozott és van olyan kép is melyen Basa László is látható, viszont Balog István nem, így a fényképező az Ő tulajdona lehetett. A képek így maradtak fenn.
Tóth Tibor

Fotó: Várási Értéktár archívuma