febe fejlec lekerekitett

 Túser Nikoletta jó  A Tusor ikrek Jászfényszaról indultak. Nikoletta 1990-ben néhány perccel előbb látta meg a napvilágot. Nem kis hátránnyal indultak, de a szorgalom, a kitartás utat tört magának, és életutukat eddig a sikerek kövei szegélyezik. Méltán lehetünk büszkék rájuk, és öregbítitek az alma máter és városunk jó hírnevét. Kérdéseimmel igyekszem életük utóbbi 11 évének eseményeibe betekinteni.

   Kinek hogyan sikerült a munkavilágában elhelyezkedni, sikerült-e terveit megvalósítani?

Tusor Nikoletta (TN): Igen, nagyon szerencsés vagyok, mert sose kellett munkát keresnem, hanem a munkalehetőségek találtak meg. Már az egyetemi évek alatt is dolgoztam, majd még a diploma megszerzése előtt elhelyezkedtem annál a magyarországi nemzetközi vállalatnál, ahol máig dolgozom. Szeretem a munkám, megbecsülöm, hogy nemzetközi környezetben tudok dolgozni, hogy volt és van lehetőségem több évet külföldön is dolgozni kiküldetésben, ahol szakmailag rengeteget tudtam fejlődni és angolul és kínaiul is magas szinten és magabiztosan beszélek. Emellett, saját vállalkozást is tudtunk indítani férjemmel.  Noha az akadémiai karrier is vonzott, végül a vállalati karrierépítés mellett döntöttem, mig a kutatás és elemzés iránti vágyam a külpolitikai munkacsoportban tudom kiteljesíteni.

Tusor Anita (TA): Mivel több érdeklődési területem is van, így sokáig gondolkodtam, hogy melyik irányba érdemes elmennem. Végül a kutatásban találtam meg, amit szeretek. Új ismereteket szerezhetek, megoldásokat kereshetek, aktívan hozzájárulhatok egyes tudományágak fejlődéséhez és egy olyan tudományos közösség tagjává válhatok, amely osztja a tudás és felfedezés iránti vágyamat. Jelenleg egy prágai és egy párizsi kutatóintézetnél dolgozom doktori tanulmányaim mellett és több publikációs munkám is folyamatban van. A főbb kutatási területeim közé tartozik a kínai kognitív hadviselés, a demokratizálódás és a de-demokratizálódás folyamatai, a populista alkotmányosság, a politikai pártok és rendszereik, valamint a külföldi rosszindulatú beavatkozás és befolyásolási műveletek.

   A családalapítás elképzeléseitek alapján valósult-e meg?

   TN: Igen, nem kívánhatok jobb családot. Hálás vagyok a szeretteimért.  

   TA: Igen, nagyon szerencsés vagyok, hogy nagyszerű családom van. A férjem családja nagyon befogadó és gyakran látogatjuk egymást.

   Milyen további terveitek vannak az élet minden területén?

   TN: Jelenleg inkább arra koncentrálok, hogy az aktualis lehetőségeimet kihasználjam, és a legjobbat hozzam ki belőlük, és a céljaimat fókuszáltan elérjem. Bár vannak hosszú távú terveim, szeretek azokról inkább akkor beszélni, amikor már közelebb kerültek a megvalósításhoz.

   TA: A doktori tanulmányok és a kutató munka határozza meg a következő 3-4 évemet. Ezt követően szeretnénk majd letelepedni a férjemmel, de még nem döntöttük el, hogy melyik országban. Igazából szeretünk rugalmasak lenni és nyitottak maradni bármire. Mindketten olyan területen dolgozunk, ahol az otthoni munkavégzés lehetséges, így a világ bármely pontjáról dolgozhatunk.

   Szoktatok-e Jászfényszarura látogatni, együtt vagy külön?

   TN: Igen, rendszeresen hazalátogatok nagymamámékhoz. Általában külön, mert az utóbbi években Tajvan és Magyarország között ingáztam. Mindkét országra otthonomként tekintek. Volt, hogy évekig nem is találkoztam Anitával, de természetesen tartjuk a kapcsolatot. Olyan viszont régen volt, hogy mindketten egyszerre tudtunk volna hazalátogatni.

   TA: Igen, viszonylag rendszeresen hazalátogatok hosszabb-rövidebb ideig a férjemmel, aki imádja Magyarországot. A látogatások alkalmával mindig igyekszünk pár napot a nagymamámnál tölteni, illetve Nikivel és a férjével is találkozunk. Ha hosszabb ideig maradunk, akkor igyekszem a barátaimmal is összefutni és valamilyen izgalmas programot szervezni. Emellett az országon belül is utazgatunk a férjemmel, ha van rá alkalmunk. Persze, előfordul, hogy csak egy-két napot töltünk itthon és azt is munkával, ilyenkor elsősorban a nagymamámmal és a nagybátyjámmal töltünk időt, illetve a nagypapám sírjára viszünk mindig virágot.

   Mint világot látott személyek milyennek ítélik kisvárosunk fejlődését? Esetleg, mint külső szemlélő mire kell még jobban odafigyelni, hogy minél több fiatal maradjon “szülőhelyén”?

   TN: Jászfényszaru elbűvölő kisváros, örülök, hogy itt nőttem fel. Férjem családja és sok külföldi barátom is őszinte elismeréssel beszélt a város szépségéről és egyfajta büszkeséggel tölt el, hogy egy rendezett és nyugodt kisvárost tudtam megmutatni nekik otthonomként. A külső szemlélők általában az infrastruktúra, munkalehetőségek, kulturális és szórakozási lehetőségek, valamint magas színvonalú oktatási és képzési lehetőségek terén látják a kisváros fejlődésének kulcsfontosságú területeit. Ahhoz, hogy a fiatalok inkább a szülőhelyükön maradjanak, fontos, hogy a városvezetés olyan intézkedéseket hozzon, amelyek javítják ezeket a területeket.

   TA: A város rengeteget fejlődött az elmúlt években, és öröm látni, hogy egyre vonzóbb és fejlettebb hely lesz. Ez a változás sokkal feltűnőbb, ha ritkán látogatok haza és mindig van valami újdonság, amit felfedezhetek. A férjem reakcióját is jó érzés látni, mert amikor megérkezünk Jászfényszarura, ő is otthon érzi magát és szerinte a város felveszi a versenyt a francia kisvárosokkal, amelyeket meglátogattunk. Minden barátom dicséri, hogy milyen hangulatos és szép a város.

 Tusor Anita 2 jó  A fiatalok megtartásához szerintem is nagyon fontos a magas színvonalú oktatási és képzési lehetőségek biztosítása, illetve a szabadidős és sporttevékenységek támogatása. Személy szerint mindig örömmel járok a helyi edzőterembe és szerintem ezzel a nyár közeledtével egyre többen vannak így. A különböző rendezvények is gazdagítják a városi életet és tradíciót teremtenek. Ugyanakkor szívesen látnék például több filmvetítést (angol felirattal) vagy koncertet, akár tematikus estek keretében, esetleg nyári kirándulásokat kedvezményes áron fiatalabbak számára vagy külföldi osztálykirándulást a legjobb tanulmányi átlagot adó osztálynak. A szórakozási lehetőségek biztosítására lehet megoldás a közlekedési menetrend sűrítése is, alkalmat adva a fiataloknak, hogy nagyobb városok és a főváros esti/kora esti programjain is probléma nélkül (balesetveszély-mentesen) résztvehessenek. Ezenfelül, az elhelyezkedés is kiemelt kérdés, és mivel a város vonzó célpont a nemzetközi befektetők számára, biztosítani kell a helyi lakosoknak a megfelelő nyelvtudást és képzettséget ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a helyi munkaerőpiacon. Végül, a legfontosabb az, hogy a fiatalokat bevonják a városi döntéshozatali folyamatokba és lehetőséget kapjanak a véleményük kifejezésére és a javaslataik megosztására. Ez segíthet abban, hogy érezzék, hogy a véleményük számít, és aktív részesei lehetnek a város alakításának és fejlesztésének.
   Köszönöm az eredményes együttműködést, hogy a riport létrejöhetett. Az általatok tett észrevételek egyrésze már megvalósult a kiváló tanulók külföldi jutalom útja, míg mások előkészítés alatt vannak, például a többfunkciós sportcsarnok megépülése. Biztos vagyok benne a következő haza látogatáskor is találkoztok új megvalósult fejlesztésékkel.
Tóth Tibor

Fotó: Tusor Nikoletta a férjével
         Tusor Anita a férjével