febe fejlec lekerekitett

 Ovodai csoportkép Kéri Sándor  Szinte egyidőben érkeztek Jászfényszarura, hogy szakképzett óvónőként a kisgyermekek iskolai előkészítését segítsék.
   Andorkó Zsuzsanna négy gyermekes családba született. Édesapja fiatalon elhunyt, a gyerekeket édesanyja egyedül nevelte.
   1957 augusztusában óvónői képesítéssel zsebében Szolnokon tudta meg, hogy Jászfényszaru helyezték. Az akkori Kossuth úti Óvodába két csoportba 80 gyermek járt, az egyik csoport vezetését kapta meg. Ugyan akkor került ide tanítási gyakorlatra későbbi férje Szabó László. Meglátni és megszeretni egy pillanat kérdése, az ő kapcsolatuk ilyen volt, 1959-ban házasságot kötöttek.
   1962-ben megnyílt a község második Napközi Otthonos Óvodája, ide helyezték vezetőnek, melyet 1994 évi nyugdíjazásáig töltött be.
    Boldvári Margit a szülők egyedüli gyermekeként született. Óvónőképző után 1951-ban Hercegszántóra került. Ott ismerkedett meg férjével a jászfényszarui születésű ZsámbokiZoltán tanárral, egy év elteltével már házasságot kötöttek.
   1958-ban Jászfényszarura kerültek. A település akkori egyetlen óvodájában vezető óvónői megbízatást kapott. 31 évig nyugdíjazásáig vezette ezt az óvodát.

   Mindketten közösségi munkába aktívan bekapcsolódtak.
   Zsuzsa óvónéni tánccsoportot, bábszakkört szervezett és férjével több színdarabban szerepeltek, de nyolc évig tanácstagként is képviselte a lakosságot.
   Margit óvónéni szintén felnőttek bevonásával bábcsoportot alakított, színdarabokban is szerepelt és a Vöröskereszt mozgalomban eredményesen irányította a település szervezeteit.
   Munkásságukat több elismerés, kitüntetés igazolja, többek között a Jászfényszaruért a Köz Szolgálatáért díj birtokosai.
   Az általános iskolában régmúltra tekint vissza az osztálytabló hagyománya 1945 előtti tablók díszítették Kisiskola (Fiúiskola) folyosóját. A közel múlt csoportképei a Nagyiskola folyósin látható.
   Az Óvodai tablók nem készültek, még is kaptam egyet Langó Szerénkétől 1959-ben végzett növendékek tablóját. A képen látható Zsámboki Zoltánné és Szabó Lászlóné óvónők, kilenc leány és nyolc fiú fotója. Akik 1953-ban (vagy az évvesztesek 1952-ben) születtek és 1959 szeptemberében kezdték el az általános iskolai tanulmányaikat. 
   Zsuzsa óvónéninek és Margit óvónéninek, akik a közelmúltban ünnepelték félkerek és kerek születésnapjaikat az összes elő óvodásaik nevében további jó egészséget, boldog életet kívánunkgyermekeik,unokáik, dédunokáik körében.
Tóth Tibor

Fotó: Városi Értéltár – Langó Szerénkétől tudtunk a tablóról, majd Morvai Magdolnától és Kéri Sándortól is kaptunk tablóképet.