febe fejlec lekerekitett

 Ovodás tabló 1956 Márkus János (jászfényszarui Rk. elemi iskola első igazgató tanítója 1914-1926) és Simon Szidónia Mária nevű gyermekeként 1887. szeptember 16-án látta meg a napvilágot. Óvónői oklevelét 1919. október 16-án a budapesti VII. kerületi Magyar Királyi Állami Óvónőképző Intézetben szerezte. Szolnok vármegye tanfelügyelője engedélyezte Márkus Mária óvónőnek magánóvoda létesítését Jászfényszaruban. A magánóvoda ténylegesen 1934. április 23-án nyílt meg. Az óvoda állami kezelésbe való vétele 1948. évben történt, az óvónő számára ez kedvező volt, mert a fenntartási költségek ezentúl nem őt terhelték. 1956-ban – a Kossuth úti óvodából – nyugállományba vonult. Márkus Mária (aki családot nem alapított) hivatalosan 22 évig foglalkozott iskolára váró kis gyermekek előkészítésével. 1979-ben 82 évesen hunyt el.

   A Fényszaruiak Baráti Egyesülete kezdeményezésére, a település első óvónőjének és óvodalétesítőjének emlékét a Napfény Óvoda falán 2022. szeptember 3-án – születésének 125 évfordulója alkalmából – elhelyezett táblával örökítettük meg az utókor számára.
   Az elmúlt havi újságban egy 1959-ben készült tablóképet tettünk közzé.
   A volt Fényszaru ANNO oldalról Földvári Edit óvodapedagógus által megmentett három évvel korábbi Márkus Mária utolsó 1949-ben (évvesztesek) és 1950-ben született óvodásai láthatók. 1956 ősszén az óvodásokból kisiskolások lettek, Mariska néni (mert így szólították) pedig nyugdíjas lett.
   A tabló fényképeit Tánczos József fényképész készítette, kis bérelt „műterme” az Ady Endre út 4. szám a mai Bukó Sándor háza helyén állott épületben volt.
A tabló közzétételével adózunk Márkus Mária és már nem élő óvodásai emlékének, az élőknek pedig jó egészséget, boldog életet kívánunk.
Tóth Tibor