febe fejlec lekerekitett

 Szüret Bali Ilona Az elmúlt havi számban arról írtam „minden tárgynak van története” ez igaz a fényképekre is, csak az időmúlásával már feledésbe merül. Ma is egy jó képet több média felhasznál, így volt ez régen is.
   A Szolnok megyei Fogyasztási Szövetkezetteknek (ÁFÉSZ) is volt ingyenes havi lapja. A „Szövetkezeti Híradó” című lapot Máthé László szerkesztette, a szerkesztőség és kiadó Szolnokon volt.

   Bartus Pál (1946-2013) 1973-ban már a Jászfényszaru és Vidéke ÁFÉSZ (Jászágó és Pusztamonostor települések is idetartoztak) elnöke volt (26 évesen választották meg). Lejött az emeletről ahol az ÁFÉSZ irodája volt, és a földszinten 1973. július 5-én megnyílt a korszerű 500 négyzetméter alapterületű első ABC-áruházában megkereste Bali Ilonát.
   Bali Ilona (Tanczikó Antalné): 1973. június közepén végezett a mezőtúri Kereskedelmi Szakmunkás Képzőben. A képesítése, vegyes bolti eladó és önkiszolgáló bolti pénztáros. 1976-ban érettségizett a hatvani Bajza József Gimnáziumban.
Szakmai gyakorlatát tanulóként az Iparcikk Áruházban, Bodor István 2 sz. kisboltja, majd a 11. sz önkiszolgáló bolt, ahol Klippán Imréné volt a boltvezető, pár hónap elteltével a 7. sz. vegyesbolt, ahol Meleg Miklósné boltvezetőhöz került. Közben minden héten, csütörtökön, Pusztamonostoron helyettesített a tüzép melletti boltban. Iskolába elméletet tanulni minden hónap első két napján járt Mezőtúrra.
   Az első munkahelye az akkor megnyílt 101-es ABC volt, utána dolgozott az Iparcikk Kisáruházban, majd ismét a 101-es de már COOP ÁBC-ben, majd az Orion ÁBC-ben a bezárásáig. Visszakerült a COOP ÁBC-be. A szakmájában, a kereskedelemben megbecsült és elismert dolgozóként 33 évet töltött el.
   Folytatva a történetet Bartus Pál megkérte Bali Ilonát, hogy a Szövetkezeti Híradó számára itt van Temesközy fotós és egy szüreti képet szeretne készíteni a lap szeptemberi számába. Nagy István és felesége Bordás Mária is szövetkezeti dolgozó volt. Az benti óvoda mellett a Kossuth Lajos út 4. szám alatt megépített új-házba laktak. A kép ott készült.           A szőlőt még a tulajdonosok később kivágták. Sajnos mind ketten fiatalon elhunytak. A házukat az önkormányzat megvásárolta és lebontotta, mert a kialakított bölcsődéhez a területre szükség volt.
   A kép a címoldalon nagy méretben jelent meg a következő szöveg aláírással: „Szőlőszüret – mosolyszüret Jászfényszarun. Kifényesedett szemű szőlőfürtök, sárguló levelek sejtik, hogy hamarosan itt az ősz, jön a tél, vége az évnek. Korán szürkülő, hűvös nyárvégi esték tapintatosan integetnek: jó lesz számba venni, mi az, amit elvégeztünk, mi az, ami még hátra van egyéni és közös dolgainkból.”
   A képet szüret aláírással a címoldalon dupla nagyságban a nyolc oldalon a fogyasztási szövetkezetei mozgalom heti lapjának Szövetkezet című újságban (XXVI. évf. 39. szám 1973. szeptember 26. Ára: 2,- Ft) is megjelent.
   A fotót a Szolnok megyei Néplap XXIV. évf. 221. száma (Ára: 80 fillér) 1973. szeptember 21-én megjelent pénteki száma a 10 oldalon, Szüret Jászfényszarun a fotós megjelölésével szintén közölte.
   A szép szőlőfürtök mellett Ilonka máig tartó kedves mosolyának is biztos szerepe volt a fotó sikerében.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: A Szövetkezeti Híradóban leközölt kép Fotó: A Szövetkezeti Híradóban leközölt kép