febe fejlec lekerekitett

 

Városnapi főző- és süteménysütő verseny eredménye

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete által meghirdetett főzőversenyre 11 csapat, a süteménysütő versenyre 10 fő 12 süteménnyel nevezet be.

Az ötfős zsűrit Csizi Sándor többszörös országos főzőverseny győztes, az Országos Gasztronómiai Társaság tagja vezette. Munkáját segítette: Agócs Ferenc, Bodony Béla, Lukács Pál és Varga Gáborné. Az időjárás is kedvezett, az ételek időre elkészültek. A főzőverseny I. helyezettje a Jászfényszarui Földtulajdonosi Közösség csapatának vaddisznópörköltje, főszakács Balla László; II. helyezett Szuhafő csapatának vaddisznópörköltje, főszakács Kocsis László; III. helyezett Bors (Erdély) csapatának diószegi halpaprikása, főszakács Nagy Máté Enikő; IV. helyezett TORRENTE csapat fával főzött őzpörköltje, főszakács Balogh Béla; V. helyezett a Színjátszók Baráti Köre csapatának csülökpörköltje, főszakács Kiss Tibor lett. Szakácskönyv elismerésben részesültek a következő főszakácsok: Baranyi József, Czitán Mátyás, Ézsiás Marietta, Kaszai Tamás és Szilágyi Balázs.

A süteménysütő verseny I. helyezettje Lakatosné Pripkó Judit párizsi banán szelete; II. helyezett Hangosiné Réz Mária mirinda szelete; III. helyezett Szabó Istvánné Dávid Erika borított torta szelete; IV. helyezett Lukács Pálné ízes linzere lett. Süteményes könyv elismerésben részesült: Altorjai Katica, Görbe Jánosné, Kiss-Pál Istvánné, Koczkáné Nagy Márta, Langó Zsuzsanna, Tóth Ágnes.

Tóth Tibor


VÁROS NAPI SÜTEMÉNYES RECEPTEK

2008. május 1.

PÁRIZSI BANÁN – Lakatosné Pripkó Judit süteménye

3 tojás fehérje

24 dkg kristálycukor

15 dkg. Dió

tojásfehérjét habbá verni +cukor+dió.

Megfelelő formára alakítva, sütőpapíron 170 C-on 20-25 percig sül.

KRÉM:

3 tojás sárgája

3 dl tej

4 ek. Liszt

1 tasak vaníliás cukor ezeket összefőzni

A főzetbe 25 dkg vaj + 10 dkg porcukor keverékét teszem

A kisült formák tetejére rakom a krémet.

Az elkészült aprósüteményt ízlés szerint csoki mázzal lehet díszíteni.

JAFFA SZELET – Hangosiné Réz Mária süteménye

Hango

Hozzávalók:

Tészta: 4 tojás, 25 dkg cukor, 1dl olaj, 1dl tej, 2 evőkanál kakaó, 30 dkg liszt, fél csomag szalagória.

Töltelék: 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Tetejére: 1 l Mirinda, 3 csomag vaníliás pudingpor, 4-5 evőkanál cukor.

Elkészítése: A tojások fehérjét felverjük habbá a cukorral, majd beletesszük egyenként a tojások sárgáját, a tejet és az olajat. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a szalagóriával. Fakanállal keverjük a habhoz. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, mint a piskótát.

A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a kihűlt tésztára kenjük.

A pudingport az üdítővel felfőzzük, amikor elkészült keverjük bele a cukrot.

Ha langyosra hűlt, rákenjük a krém tetejére.

BORÍTOTT TORTA – Szabó Istvánné Dávid Erika süteménye

Tészta hozzávaló:

8 db hideg tojás

8 kanál rétes liszt

1 csomag sütőpor

8 kanál kristálycukor

ELKÉSZÍTÉSE:

1.) Gázméretű tepsit zsírozzuk, lisztezzük

2.) 8 kanál réteslisztet a sütőporral elkeverjük

3.) A 8 db tojást szétválasztjuk sárgájára és fehérjére

4.) A fehérjét hűtőbe tesszük

5.) A sárgáját 8 kanál cukorral addig keverjük, vagy kevertetjük míg a

cukorkristályossága eltűnik.

6.) Ekkor a hűtőből kivett fehérjét habbá verjük

Végül a sárgájába öntjük a lisztet, összekeverjük és hozzáadjuk a fehérjéből készült habot és a zsírozott tepsibe öntjük Eligazgatva egyenletesre kb. 200 C-fokon 30 percig sütjük és a sütőt közben nem szabad nyitogatni.

Útó munkálat:

Melegen papírra, vagy konyharuhára kiborítjuk és visszafordítjuk (a zsíros oldala legyen a papíron), majd felgöngyöljük. Ha kihűlt baracklekvárral töltjük.

Felszeleteljük annyi darabra amennyi elég, lehet egy kb. leveses tál kibéleléséhez. Lehetőleg a szeletek 1-1,5 cm-nél ne legyenek vékonyabbak!

A kibélelt tálat hűtőbe tesszük és hozzá fogunk a töltelék elkészítésének.

FONTOS! KB. 6 SZELET KELL A TORTA ALJÁRA IS.

TÖLTELÉK:

2 csomag 250 g OKÉ habtejszín

½ kg bármilyen gyümölcs

4 csomag Dr. Otker zselé fix por, ha lehet hozzájutni akkor sokkal jobb a lapzselatin. Nem zavarja a gyümölcs izét, de a zselé fix az egy kicsit „vasassá” teszi.

ízlés szerint cukor

A tejszín és a gyümölcs igen hideg legyen mindvégig!

A gyümölcsöt aprítjuk és ehhez adunk ízlés szerint cukrot.

A tejszint félig elverjük habnak majd folyamatosan adagoljuk hozzá a zselé fixet. Amikor jól felverődött akkor lazán hozzá keverjük a cukrozott gyümölcsöt

BEFEJEZÉS:

A hűtőből kivesszük az előkészített bélelt tálat és betakarjuk a tölteléket és a tetejére a 6 szelet tésztát teszzük. Ezzel kész.

Legkevesebb 3 órát hűtőben tartjuk és ha minden jól sikerült akkor szeletelhető is lesz !

UTIRAT:

Bonyolultnak tűnik, de jó sorrenddel 1 óra alatt biztos kész van.

LINZER - Lukács Pálné süteménye

Hozzávalók:

80 dkg liszt

50 dkg margarin

25 dkg porcukor

3 tojás sárgája

½ csomag szalakáli

kevés tej

Ezt a receptet Török Jánosné Derkó Mária gazasszonytól kaptam, egy lagziban. Azt mondta, ha több a liszt, 1 kg nyugodtan lehet. Akkor tegyek hozzá egy kevés zsírt, úgy puhább lesz a tésztája.

A lisztet a porcukorral, margarinnal és a tojássárgájával összemorzsolom. A szalakálit langyos tejben eláztatom, és mindent összegyúrok. 5 db cipót szaggatok belőle, és kb. 1 órát pihentetem.

Kb. fél cm vastagra nyújtom, kiszaggatom, tepsibe rakom és megsütöm. Amíg sül, éppen elkészülök a következő tepsivel, és folyamatosan sütöm, világos szemle színűre.

Összeragasztom lekvárral. Úgy puhul, ha 1-2 napot áll. Meghintem porcukorral, de csokiba is lehet mártani.

BABAPISKÓTÁS SZELET – Tóth Ágnes süteménye

Tészta:

30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 dkg Kakaó, 1/2 csomag szalakáli, 1 db tojás, 1 dl tejföl, egy csipet só.

TÖLTELÉK:

3 evőkanál liszt, 5 dl tej, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. 20 dkg babapiskóta, 1 dl rum, vagy rumaroma, 1 dl tej.

A sütőt 150 fokra előmelegítjük.

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, és 2 részre osztjuk. A lisztezett táblán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A 3 evőkanál lisztet kevés tejjel simára keverjük, a tej többi részét feltesszük forrni. Amikor felforrt belekeverjük a lisztes masszát, és gőz fölött simára főzzük. Állandó keveréssel kihűtjük, külön a margarin a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük.

A margarinos krémet és a főzött krémet összedolgozzuk. Felét rákenjük az egyik lapra, erre tesszük a rumos tejben áztatott babapiskótákat, rákenjük a krém másik felét, és ráillesztjük a másik lapot

Tetejére olvasztott csokoládémázt teszünk, és másnap forró vízbe mártott éles késsel téglalap alakúra szeleteljük.

PANNI SZELET – Görbe Jánosné Amálka süteménye

HOZZÁVALÓK:

1 csomag vaníliás cukor, + 2 evőkanál kakaó, + baracklekvár,

½ kg liszt

15 dkg zsír, vagy 20 dkg vaj

2 db egész tojás

½ csomag sütőpor

pár kanál tejföl (gyúrhatóság végett)

1 db citrom reszelt héja+töltelékbe a leve

Összegyúrjuk, és a tepsi hátán 3 lapban kisütjük, 1 lapot elmorzsoljuk 2 dl forró tejjel leöntjük. Hozzáadunk 1 vanília cukrot, 2 evőkanál kakaót néhány kanál baracklekvárt, ízlés szerint porcukor, 1 citromlevét, fél citrom héját és annyi rumot, hogy kellemes ízű legyen.

Ezt a tölteléket a 2 lap közé tesszük, majd bevonjuk citrom mázzal.

MÁZ:

30 dkg porcukor

1 evőkanál rum

1 citrom leve

párcsepp víz (helyette meggy leve, ettől lesz rózsaszín)

mindezeket kb. negyedóráig keverjük, és rásimítjuk a tésztára.

MORGÓS CSÚCS – Koczkáné Nagy Márta süteménye

HOZZÁVALÓK:

10 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 2 nagyon friss tojás, esetleg egy kevés tej.

A forgatáshoz kristálycukor.

A gesztenyés töltelékhez 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 5 dkg porcukor, 15 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, egy kevés rum, egyéb hozzávalók az elkészítéshez: kézi citromcsavaró, fagyasztott- vagy befőtt magozott meggy.

A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a tojásokkal, ha kell egy kevés tejet is hozzáadva összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, amiket kristálycukorban meghempergetünk.

A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha vajjal és egy kevés rummal összedolgozzuk.

A kekszes diógombócokat egyenként egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben falához nyomkodjuk. Hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.

Ezután (mivel cukorba mártottuk) könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.

Babapiskótás sütemény

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt,

5 dkg margarin,

10 dkg porcukor,

1 evőkanál kakaó,

1 tojás,

1 dkg szalalkáli (5 evőkanál tejben áztatni)

Tötlelék:

5 dl tej,

6 evőkanál liszt,

30 dkg margarin,

30 dkg porcukor,

1 csomag vaníliás cukor,

1 dl rum,

babapiskóta (+tej, +rum)

Máz:

20 dkg porcukor,

10 dkg margarin,

4 evőkanál kakaó,

4 evőkanál tej

Elkészítés:

30 dkg lisztet, 5 dkg margarint, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál kakaót, 1 tojást, 1 dkg szalalkálit (amit előzőleg tejben feloldottunk) összegyúrva lágy tésztát kapunk, 2 lapot sütünk belőle.

A töltelék:

5 dl tejet 6 evőkanál liszttel sűrű péppé főzünk. 30 dkg margarint 30 dkg porcukorral, vanilíás cukorral, 1 dl rummal habosra keverünk. A két masszát összekeverjük. Az alsó lapot lekenjük a krém felével, rumos tejbe áztatott babapiskótával betakarjuk a krémet, a krém másik felét elsimítjuk a piskótán, majd rátesszük a másik lapot, és ezt súllyal lenyomjuk.

A mázhoz a hozzávalókat felmelegítjük, jó sűrűre főzzük, majd bevonjuk vele a süteményt.


Mézes-krémes

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg kristálycukor

6 dkg zsír

8 evőkanál tej

6 evőkanál folyékony méz

2 egész tojás

90 dkg liszt

2 kávéskanál szódabikarbóna

Töltelék:

2 dl búzadara

1 l tej

40 dkg margarin

40 dkg porcukor

Sütésálló sárgabarack lekvár

Máz:

6 evőkanál kakaópor

6 evőkanál porcukor

3 evőkanál tej

10 dkg margarin

Elkészítés:

A hozzávalókból – a liszt és a szódabikarbóna kivételével – gőz fölött sodót főzünk 15 percig. Ezt követően hozzákeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, majd négy cipót formálunk, amit fél óráig pihentetünk. A lapokat lisztezett sütőlemezen kisütjük és a kihűlt lapokat a töltelékkel megtöltjük. A két középső lap közé lekvár kerüljön.

A mázhoz a hozzávalókat felmelegítjük, jó sűrűre főzzük, majd bevonjuk vele a süteményt. Másnap fogyasztható.