Városnapi főző- és süteménysütő verseny eredménye
A Fényszaruiak Baráti Egyesülete által meghirdetett főzőversenyre 11 csapat, a süteménysütő versenyre 10 fő 12 süteménnyel nevezet be.
Az ötfős zsűrit Csizi Sándor többszörös országos főzőverseny győztes, az Országos Gasztronómiai Társaság tagja vezette. Munkáját segítette: Agócs Ferenc, Bodony Béla, Lukács Pál és Varga Gáborné. Az időjárás is kedvezett, az ételek időre elkészültek. A főzőverseny I. helyezettje a Jászfényszarui Földtulajdonosi Közösség csapatának vaddisznópörköltje, főszakács Balla László; II. helyezett Szuhafő csapatának vaddisznópörköltje, főszakács Kocsis László; III. helyezett Bors (Erdély) csapatának diószegi halpaprikása, főszakács Nagy Máté Enikő; IV. helyezett TORRENTE csapat fával főzött őzpörköltje, főszakács Balogh Béla; V. helyezett a Színjátszók Baráti Köre csapatának csülökpörköltje, főszakács Kiss Tibor lett. Szakácskönyv elismerésben részesültek a következő főszakácsok: Baranyi József, Czitán Mátyás, Ézsiás Marietta, Kaszai Tamás és Szilágyi Balázs.
A süteménysütő verseny I. helyezettje Lakatosné Pripkó Judit párizsi banán szelete; II. helyezett Hangosiné Réz Mária mirinda szelete; III. helyezett Szabó Istvánné Dávid Erika borított torta szelete; IV. helyezett Lukács Pálné ízes linzere lett. Süteményes könyv elismerésben részesült: Altorjai Katica, Görbe Jánosné, Kiss-Pál Istvánné, Koczkáné Nagy Márta, Langó Zsuzsanna, Tóth Ágnes.
Tóth Tibor
VÁROS NAPI SÜTEMÉNYES RECEPTEK
2008. május 1.
PÁRIZSI BANÁN – Lakatosné Pripkó Judit süteménye
3 tojás fehérje
24 dkg kristálycukor
15 dkg. Dió
tojásfehérjét habbá verni +cukor+dió.
Megfelelő formára alakítva, sütőpapíron 170 C-on 20-25 percig sül.
KRÉM:
3 tojás sárgája
3 dl tej
4 ek. Liszt
1 tasak vaníliás cukor ezeket összefőzni
A főzetbe 25 dkg vaj + 10 dkg porcukor keverékét teszem
A kisült formák tetejére rakom a krémet.
Az elkészült aprósüteményt ízlés szerint csoki mázzal lehet díszíteni.
JAFFA SZELET – Hangosiné Réz Mária süteménye
Hozzávalók:
Tészta: 4 tojás, 25 dkg cukor, 1dl olaj, 1dl tej, 2 evőkanál kakaó, 30 dkg liszt, fél csomag szalagória.
Töltelék: 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Tetejére: 1 l Mirinda, 3 csomag vaníliás pudingpor, 4-5 evőkanál cukor.
Elkészítése: A tojások fehérjét felverjük habbá a cukorral, majd beletesszük egyenként a tojások sárgáját, a tejet és az olajat. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a szalagóriával. Fakanállal keverjük a habhoz. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, mint a piskótát.
A töltelék hozzávalóit kikeverjük, a kihűlt tésztára kenjük.
A pudingport az üdítővel felfőzzük, amikor elkészült keverjük bele a cukrot.
Ha langyosra hűlt, rákenjük a krém tetejére.
BORÍTOTT TORTA – Szabó Istvánné Dávid Erika süteménye
Tészta hozzávaló:
8 db hideg tojás
8 kanál rétes liszt
1 csomag sütőpor
8 kanál kristálycukor
ELKÉSZÍTÉSE:
1.) Gázméretű tepsit zsírozzuk, lisztezzük
2.) 8 kanál réteslisztet a sütőporral elkeverjük
3.) A 8 db tojást szétválasztjuk sárgájára és fehérjére
4.) A fehérjét hűtőbe tesszük
5.) A sárgáját 8 kanál cukorral addig keverjük, vagy kevertetjük míg a
cukorkristályossága eltűnik.
6.) Ekkor a hűtőből kivett fehérjét habbá verjük
Végül a sárgájába öntjük a lisztet, összekeverjük és hozzáadjuk a fehérjéből készült habot és a zsírozott tepsibe öntjük Eligazgatva egyenletesre kb. 200 C-fokon 30 percig sütjük és a sütőt közben nem szabad nyitogatni.
Útó munkálat:
Melegen papírra, vagy konyharuhára kiborítjuk és visszafordítjuk (a zsíros oldala legyen a papíron), majd felgöngyöljük. Ha kihűlt baracklekvárral töltjük.
Felszeleteljük annyi darabra amennyi elég, lehet egy kb. leveses tál kibéleléséhez. Lehetőleg a szeletek 1-1,5 cm-nél ne legyenek vékonyabbak!
A kibélelt tálat hűtőbe tesszük és hozzá fogunk a töltelék elkészítésének.
FONTOS! KB. 6 SZELET KELL A TORTA ALJÁRA IS.
TÖLTELÉK:
2 csomag 250 g OKÉ habtejszín
½ kg bármilyen gyümölcs
4 csomag Dr. Otker zselé fix por, ha lehet hozzájutni akkor sokkal jobb a lapzselatin. Nem zavarja a gyümölcs izét, de a zselé fix az egy kicsit „vasassá” teszi.
ízlés szerint cukor
A tejszín és a gyümölcs igen hideg legyen mindvégig!
A gyümölcsöt aprítjuk és ehhez adunk ízlés szerint cukrot.
A tejszint félig elverjük habnak majd folyamatosan adagoljuk hozzá a zselé fixet. Amikor jól felverődött akkor lazán hozzá keverjük a cukrozott gyümölcsöt
BEFEJEZÉS:
A hűtőből kivesszük az előkészített bélelt tálat és betakarjuk a tölteléket és a tetejére a 6 szelet tésztát teszzük. Ezzel kész.
Legkevesebb 3 órát hűtőben tartjuk és ha minden jól sikerült akkor szeletelhető is lesz !
UTIRAT:
Bonyolultnak tűnik, de jó sorrenddel 1 óra alatt biztos kész van.
LINZER - Lukács Pálné süteménye
Hozzávalók:
80 dkg liszt
50 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 tojás sárgája
½ csomag szalakáli
kevés tej
Ezt a receptet Török Jánosné Derkó Mária gazasszonytól kaptam, egy lagziban. Azt mondta, ha több a liszt, 1 kg nyugodtan lehet. Akkor tegyek hozzá egy kevés zsírt, úgy puhább lesz a tésztája.
A lisztet a porcukorral, margarinnal és a tojássárgájával összemorzsolom. A szalakálit langyos tejben eláztatom, és mindent összegyúrok. 5 db cipót szaggatok belőle, és kb. 1 órát pihentetem.
Kb. fél cm vastagra nyújtom, kiszaggatom, tepsibe rakom és megsütöm. Amíg sül, éppen elkészülök a következő tepsivel, és folyamatosan sütöm, világos szemle színűre.
Összeragasztom lekvárral. Úgy puhul, ha 1-2 napot áll. Meghintem porcukorral, de csokiba is lehet mártani.
BABAPISKÓTÁS SZELET – Tóth Ágnes süteménye
Tészta:
30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 dkg Kakaó, 1/2 csomag szalakáli, 1 db tojás, 1 dl tejföl, egy csipet só.
TÖLTELÉK:
3 evőkanál liszt, 5 dl tej, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. 20 dkg babapiskóta, 1 dl rum, vagy rumaroma, 1 dl tej.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, és 2 részre osztjuk. A lisztezett táblán kinyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A 3 evőkanál lisztet kevés tejjel simára keverjük, a tej többi részét feltesszük forrni. Amikor felforrt belekeverjük a lisztes masszát, és gőz fölött simára főzzük. Állandó keveréssel kihűtjük, külön a margarin a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük.
A margarinos krémet és a főzött krémet összedolgozzuk. Felét rákenjük az egyik lapra, erre tesszük a rumos tejben áztatott babapiskótákat, rákenjük a krém másik felét, és ráillesztjük a másik lapot
Tetejére olvasztott csokoládémázt teszünk, és másnap forró vízbe mártott éles késsel téglalap alakúra szeleteljük.
PANNI SZELET – Görbe Jánosné Amálka süteménye
HOZZÁVALÓK:
1 csomag vaníliás cukor, + 2 evőkanál kakaó, + baracklekvár,
½ kg liszt
15 dkg zsír, vagy 20 dkg vaj
2 db egész tojás
½ csomag sütőpor
pár kanál tejföl (gyúrhatóság végett)
1 db citrom reszelt héja+töltelékbe a leve
Összegyúrjuk, és a tepsi hátán 3 lapban kisütjük, 1 lapot elmorzsoljuk 2 dl forró tejjel leöntjük. Hozzáadunk 1 vanília cukrot, 2 evőkanál kakaót néhány kanál baracklekvárt, ízlés szerint porcukor, 1 citromlevét, fél citrom héját és annyi rumot, hogy kellemes ízű legyen.
Ezt a tölteléket a 2 lap közé tesszük, majd bevonjuk citrom mázzal.
MÁZ:
30 dkg porcukor
1 evőkanál rum
1 citrom leve
párcsepp víz (helyette meggy leve, ettől lesz rózsaszín)
mindezeket kb. negyedóráig keverjük, és rásimítjuk a tésztára.
MORGÓS CSÚCS – Koczkáné Nagy Márta süteménye
HOZZÁVALÓK:
10 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 2 nagyon friss tojás, esetleg egy kevés tej.
A forgatáshoz kristálycukor.
A gesztenyés töltelékhez 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 5 dkg porcukor, 15 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, egy kevés rum, egyéb hozzávalók az elkészítéshez: kézi citromcsavaró, fagyasztott- vagy befőtt magozott meggy.
A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a tojásokkal, ha kell egy kevés tejet is hozzáadva összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, amiket kristálycukorban meghempergetünk.
A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha vajjal és egy kevés rummal összedolgozzuk.
A kekszes diógombócokat egyenként egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben falához nyomkodjuk. Hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.
Ezután (mivel cukorba mártottuk) könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.
Babapiskótás sütemény
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt,
5 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál kakaó,
1 tojás,
1 dkg szalalkáli (5 evőkanál tejben áztatni)
Tötlelék:
5 dl tej,
6 evőkanál liszt,
30 dkg margarin,
30 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl rum,
babapiskóta (+tej, +rum)
Máz:
20 dkg porcukor,
10 dkg margarin,
4 evőkanál kakaó,
4 evőkanál tej
Elkészítés:
30 dkg lisztet, 5 dkg margarint, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál kakaót, 1 tojást, 1 dkg szalalkálit (amit előzőleg tejben feloldottunk) összegyúrva lágy tésztát kapunk, 2 lapot sütünk belőle.
A töltelék:
5 dl tejet 6 evőkanál liszttel sűrű péppé főzünk. 30 dkg margarint 30 dkg porcukorral, vanilíás cukorral, 1 dl rummal habosra keverünk. A két masszát összekeverjük. Az alsó lapot lekenjük a krém felével, rumos tejbe áztatott babapiskótával betakarjuk a krémet, a krém másik felét elsimítjuk a piskótán, majd rátesszük a másik lapot, és ezt súllyal lenyomjuk.
A mázhoz a hozzávalókat felmelegítjük, jó sűrűre főzzük, majd bevonjuk vele a süteményt.
Mézes-krémes
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg kristálycukor
6 dkg zsír
8 evőkanál tej
6 evőkanál folyékony méz
2 egész tojás
90 dkg liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
Töltelék:
2 dl búzadara
1 l tej
40 dkg margarin
40 dkg porcukor
Sütésálló sárgabarack lekvár
Máz:
6 evőkanál kakaópor
6 evőkanál porcukor
3 evőkanál tej
10 dkg margarin
Elkészítés:
A hozzávalókból – a liszt és a szódabikarbóna kivételével – gőz fölött sodót főzünk 15 percig. Ezt követően hozzákeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, majd négy cipót formálunk, amit fél óráig pihentetünk. A lapokat lisztezett sütőlemezen kisütjük és a kihűlt lapokat a töltelékkel megtöltjük. A két középső lap közé lekvár kerüljön.
A mázhoz a hozzávalókat felmelegítjük, jó sűrűre főzzük, majd bevonjuk vele a süteményt. Másnap fogyasztható.