febe fejlec lekerekitett

JaszsagiEvkonyv2019   A Jászsági Évkönyv Alapítvány által novemberben került kiadásra, a dr. Pethő László nyugalmazott egyetemi decens által alapított és szerkesztett Jászsági Évkönyv sorrendben a huszonhetedik kötete. A Jászsági Évkönyv 283 oldalán hét fejezetben 32 írást, tanulmányt tartalmaz. Szép és tartalmas ajándék a karácsonyfa alá.
   Az évkönyv ünnepélyes bemutatójára november 25-én Jászberényben a legrégebbi világi épületben (a volt Jászkürt Fogadó 1731.) a Csányi Alapítvány Közösségi Házában került sor.
   A bemutató a Jászsági Évkönyv ez évi számából vállogatott képekből Nagy Tamás által összeállított klippel kezdődött.
   A jelenlévőket dr. Kertész Ottó a Jászsági Évkönyv Alapítvány Kuratóriumának elnöke, felelős kiadó köszöntötte.
   A bemutató kulturális műsorrészét a három kilencedikes Csányi diák szolgáltatta. A jászfényszarui Füle Viktória Chopin dallamokat játszott zongorán, később még két diák társával saját költeményű verseiket tették közkincsé.


   A szokásoknak megfelelően a kéziratokból előolvasóként, dr. Radoszláv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója a leendő olvasók figyelmét hívta fel egy-egy tanulmányra.
Elmondta az évkönyv olvasása közben, gyerekkora jutott eszébe, hogy akkor a Kincses Kalendárium volt nagyon sokak az egyetlen olvasási lehetősége, saját maga is elolvasta elejétől végéig.    
   Az évkönyvben leírtak megismerése kapcsán jobban megérti az itt elő emberek múltját, gondolkozását, mentalitását. Néhány mondatban szólt a Csányi Alapítványról. A 15 éves tevékenysége alatt 446 fő tehetséges, de hátrányos helyzetű diákkal foglalkoznak, jövőre ez a szám 70 fővel tovább bővül. 14 fő már befejezte az életút programot. Országosan hat Közösségi Házban folynak az Életút Program tevékenységei. Végül azzal zárta mondandóját már most várja a jövő évi kötetet.
   Az egyperces hozzászólásokat dr.Pethő László felelős szerkesztő szigorúan időt betartva moderálta. Közel húsz szerző ajánlotta írását a jelenlévők figyelmébe.
   Így Kovács Béláné Pető Magdolna tanár, akinek két írása is megjelent az Örökség fejezetben.   
   Az egyik írás aktualitását az adta, hogy 25 éves volt a Bedekovich Lőrinc NépfőiskolaiTársaság a 9 oldalas írás összegzi a népfőiskola tevékenységét, a műhelyek munkáját, azok segítőt, a megjelent kiadványok jegyzékét. Bemutatja a tagságot, az rányitó testületet, a tevékenységi területeikkel együtt az önkénteseket, a pártolóként munkájukat segítő személyeket. Megemlékezik az elhunytakról is. A tevékenységüket megalapozó pénzügyi gazdálkodást, a megvalósult jelentősebb európai uniós projekteket, a népfőiskola elismeréseit is összegzi az írás.
   A másik tanulmány Madárlesen a Jászságban címet viseli. Az írásban bemutatja a BLNF 15 éve megalakult Fotóműhelyét, vezetőjét, Pető Istvánt. Az évfordulóra megjelent kiállítás fotóinak alkotóit is megismerjük a cikkből, így a jászfényszarui Ács Dávidot is. A két oldalas írást tíz teljes oldalas fekete-fehér kép teszi teljessé, látványossá. A kiállítás képeiből Ács Dávid: Búbosbanka és Szalakóta; Pető István: Széncinke, Egerészölyv és Egerészölyvek párbeszéde havas tájon; Szűcs László: Nagykócsag; Varga József: Héja, Kanalasgém, Karvaly és Kuvik fotói került be az évkönyvbe.
   Néhány érdekesebb írásra szeretném felhívni olvasóink figyelmét felkeltve az évkönyv iránti érdeklődést.
   A művészet fejezetbe Várszegi Tibor írása A fény kürtje és a kürt fénye címet viseli. Olvasva az írást több jászfényszarui összefüggés is taglal a szerző, a Lehel kürtje vagy a Jászok kürtje kapcsán. Számomra a legszebb megállapítás: „Aki pedig manapság sorra látogatja a Jászság településeit, már a felületes szemlélődés után is megállapíthatja, hogy Jászfényszaru a valóságban is talán a legfényesebb települése a Jászságnak.”
   A história írásaiból igen érdekes és hasznos információt tartalmaz Papp Izabella riportja, melyet Ari Ilonával, a családkutató klub vezetőjével készített.
   Az évkönyv ebben az évben új fejezettel bővül a Sport és mozgáskultúra címmel. Olvashatunk itt Jászberény női röplabdasportjáról, kosárlabdáról és jeges sportokról egyaránt.
   Az olvasóknak még is Körei-Nagy Kristóf fiatal úti beszámolóját ajánlom, melyben ez év július 3. és augusztus 13. között teljesített Spanyolországban az UNESCO Világörökség részét képező El Camino zarándokútról számol be, melyet egyedül állandó útitárs nélkül, a sárga nyíl és a fésűkagyló jelzést követve teljesített.
   Az évkönyv végén az új kiadványok között két FÉBE kiadvány is szerepel. Így: A Fényszaruiak Baráti Egyesülete: Negyedszázad a városért, Jászfényszaruért 1993–2018, valamint Történelmi források Jászfényszaru múltjához. A folyóiratok között a Jászságban a jövőre 30 éves Mi újság Fényszarun? Jászfényszaru város lapja a legrégebbi rendszeresen megjelenő havilap.
   A Mi újság Fényszarun? olvasói közül, aki szeretné az évkönyvet megvásárolni, úgy 1700 forintért Jászberényben a főtéren a LÍRA könyvesboltban megveheti, helyben a Városi Értéktárban Tóth Tibornál megrendelheti.

Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Jászsági évkönyv címoldala