febe fejlec lekerekitett


Az Aranyvonat, annak ereklyeszállító kocsija 83 évvel ezelőtt négy hónap alatt készült el. 1938-ban egy jelentős évforduló és egy nemzetközi esemény hívta életre. Szent István első királyunk halálának 900 éves évfordulóját ünnepelte a nemzet.  Május 25-29 között Budapesten került megrendezésre a 34. Eucharisztikus Világkongresszus. A külső és belső pompával kivitelezett kocsiban elhelyezett Szent Jobb ereklyével 1938. május 31-én indult országjáró körútra. A biztonság érdekében az ereklye őre és a koronaőrség 16 tagja is kísérte a hozzácsatolt kocsikban. Az országjárás 1942-ben Nagyváradon fejeződött be. A kocsi a II. világháborúban kiégett, megsemmisült. Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsit a kormány megbízásából, a Magyar Nemzeti Múzeum irányításával öt év alatt, az eredetivel megegyezően a Dunakeszi Járműjavítóban építették újra, de a mai vasúti közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelően. 2020. augusztus 20-án a Magyar Vusúttörténeti Parkban állították ki.  

   A Jászsági Menedzser Klub Egyesület negyedszázados évfordulója kapcsán 2021. június 12-én meghívásukra az újraépített Aranyvonat (első útja Budapest – Hatvan – Jászfényszaru – Pusztamonostor vasúti útvonalon Jászberénybe vezetett. A korabeli gőzös húzta azt a kocsit, melyben a koronaőrök kíséretében a koronázási ékszerek hiteles másolatát, a Szent Koronát, az országalmát, a királyi jogart és a koronázási palástot hozta a Jászság fővárosába. Háromszáz utas is érkezett a hozzácsatolt nosztalgia kocsikkal, hogy megismerkedjenek a várossal.
   Az érkezőket a vasútállomáson a Jászságból összesereglett sokasság fogadta és köszöntötte elsőnek Dr. Rédei István az egyesület elnöke.
   A köszöntők elhangzása után a koronázási ékszereket hintóra helyezték, a koronaőrök és huszárok kíséretében, a tornyát Szent Korona másolattal díszített Nagyboldogasszony Főtemplomba szállították. Odaérkezést követően ünnepi szentmise kezdődött, melyet Szántó József címzetes apát-plébános celebrált. A szentmisét követően érdeklődők – köztük sok jászfényszarui lakos – tisztelget a nemzeti jelképek előtt.
Tóth Tibor

Fotó: Bognár Mária