febe fejlec lekerekitett

   A Jász Múzeum a járványhelyzet után május 30-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Négynappal később június 3-án már időszaki kiállítás nyílt.
   A múzeumudvar megtelt érdeklődőkkel, sokan várták már ezt a napot. A jelenlévőknek Ötvös Nagy Ferenc ötvös-iparművész, Jászkisér szülötte mutatta be Oszvald Nándort. Ezt követően az általa készített szebbnél szebb alkotásaiból összeállított kiállítás anyagát ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

   Oszvald Nándor ékszerész, ötvösművész, aranykoszorús ötvösmester tanulmányai után 1984-ben az Állami Pénzverőben helyezkedett el. Két évvel később már magán cégnél dolgozott. 1992-től önálló vállalkozásba kezdett. 2002-ben véglegesen letelepedett Jászberénybe és egyedi ékszerek és disztárgyak gyártásával foglalkozik. Különleges szenvedélye a méret pontos miniatűr tárgyak (motorkerékpár, autómobilok, hajók) ékszerként való elkészítése (ezüstből, aranyból, drágakő díszítéssel). Különös vonzalma van és szívesen foglalkozik a szkíták tárgyi világával. Az ásatások során előkerült régi ékszerek másolatát készíti el.
   A megnyitó során Sas Dániel zongoraművész közreműködött.
   Betartva az előírásokat egyszere 20 fő tekintette meg a kiállított ötvös- és ékszerremekeket.   
A várakozó múzeumbarátok örülve a találkozásnak házisüteményt megkóstolva és szomjukat ásványvízzel oltva beszélgetve vártak sorukra.
   A kiállítás július 11-ig, (vasárnap) nézhető meg hétfő kivételével 9 és 17 óra között. A Jász Múzeumba ellátogatók garantáltan páratlan élményben részesülnek.
Tóth Tibor

Fotó: Bugyi Gábor és Tóth Tibor

 

 

 

1./ Hortiné Dr. Bathó Edit a kiállítás résztvevőit köszönti
2./ Sas Dániel zongoraművész játékával színesítette a megnyitót
3./ Oszvald Nándor munkáságát Ötvös Nagy Ferenc mutatta be, nyitotta meg a kiállítást
4./ Motorkerékpár
5./ Automobil
6./ Vitorlás hajó
7./ Régészet során feltárt szkíta ékszer alapján készült, nyakék másolat