febe fejlec lekerekitett

   Jászberényben, három napon át – augusztus 11-13. - rendezte meg a VIII. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciát a Csángó Fesztivál Alapítvány.

 

   A tanácskozáson több hazai és határon túli előadó tartott prezentációt. A konferencia nyitó ünnepségén Péterbencze Anikó, néprajzkutató, a Csángó Ház igazgatója mint házigazda és a rendezvény egyik főszervezője köszöntötte a megjelenteket. Ő és férje, Papp Imre, a Jászság Népi Együttes egykori alapítója és 25 évig vezetője találta ki a konferencia ötletét, s idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg azt.
   A konferencia nyitó előadását dr. Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatója tartotta, aki bemutatta a felsőoktatási intézmény képzési rendszerét és kiemelte az egyetem térségben betöltött fontos szerepét.
    A Csángó Fesztivál a közelmúltban megkapta a kiemelt nemzeti érték címet. Az alakalomra készült Csángó Fesztivál című kiállítás a kezdetektől napjainkig mutatja be ennek a műhelymunkának a történetét.
   A konferencia három napja sokszínű és tartalmas programokat tartogatott a vendégek számára. A kapcsolódó zenei, táncos, filmes, kiállítási programokra Jászberény és Jászság érdeklődő lakosai is bekapcsolódhatott. Augusztus 12-én, a Szabadtéri színpadon a Mindenek szerelme előadást, nagysikert aratott a Jászság Népi Együttes, Ferenczi György és a Pesti Rackák, valamint Pál István „Szalonna” és bandája műsora.
   Pénteken szakmai előadásokkal kezdődött a nap, ahol gazdasági szakemberek osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel.
   Augusztus 13-án délután pedig látogatást tettek a Jászfényszarun. A városháza elő délután három óratájban gördült be a konferencia résztvevőivel az autóbusz.
   A díszteremben a vendégeket Győriné dr. Czeglédi Márta köszöntötte, jelen volt Győri János Bertalan alpolgármester, Versegi László az JIC Kft. ügyvezetője, Tóth Tibor helytörténész, Mezei Zsolt munkaerő-piaci menedzser és Neje Farkas Paula óvónő. A településről a polgármester asszony adott rövid áttekintést.
   Az autóbusszal a Keleti városrészbe indultunk. A Szent József Szabadidőparkban sétát tettünk. A Cigányzenészek emlékművénél Mezei Zsolt és Neje tartott tájékozhatást, az emlékmű történetéről, a cigánykisebbség szerepéről városunkban.
   Az autóbusszal a vendégek a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. Vállalkozóházához érkeztek, ahol Versegi László az ipari parkról az ide betelepült vállalkozásokról adott tájékoztatót. Tóth Tibor Jászfényszarui emlékként valamennyi résztvevőnek a 2014-ben kiadott Jászfényszaru Kulturális és természeti értékei című könyvet adott át.
   Bízunk benne a látogatásnak a jövőben gazdasági eredményei is lehetnek, hiszen a vendégek között Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból voltak jelen gazdasági szakemberek, vállalkozások képviselői.
Tóth Tibor

Fotó: Pap Imre

A vendégeket fogadó helyiek