febe fejlec lekerekitett

  A 25. születésnapját ünneplő Jászsági Menedzser Klub Egyesület (JMKE) köszöntötte a 100 éve alapított és 30 éve újraalakult Jászok Egyesületének Jászságban elő tagjait.
  
A közös programra október 5-én késő délután Jászberényben a CO-OP Star Zrt. Oktatási- és Rendezvény központjában (Szelei út 71.) került megtartásra. A két szervezet tagjai (többen mindkét civil szervezetnek is tagja) mint egy 50 fő fogadta el a rendezők meghívását.
   A jelenlévőket dr. Rédei István egyesület elnöke köszöntötte, majd javasolta a meghirdetett program elkezdése előtt a jelenlévők rövid mutatkozását.

   A Jászság gazdaságáról Szatmári Zoltán, a JMKE alelnöke szólt. Statisztikai adatokkal is alátámasztva megállapította, hogy a megyei iparának motorja a Jászság. A térség nagy és középvállalkozásai 2020 évet jobban átvészelték, mint az országban más térségek. Az idei növekedés meghaladja a 2019 évit. Az elmúlt évi átmeneti munkaerő keresleti visszaesés után, jelenleg sok területen munkaerőhiány jelentkezik. A jászsági vállalkozásoknál – nyilvántartási számok hiányában nem ismert – érezhető a külföldi munkavállalók jelenléte.
Dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke a Magyarrá lett jászok címmel tartott előadást. Három évtizeddel ezelőtt keveset tudtunk a jászokról, ma már sokkal többet. Ebben szerepe van a Jászok Egyesületének, a jásztelepülések civil közösségeinek. A jászok megtalálták identitásukat, ebben nagy szerepe van az évenként megrendezendő Jász Világtalálkozóknak, a nagyszámú régi kiadványok újbóli kiadásában, illetve újak létrejöttében. A régi hagyományok felélesztése és újak születése is segítette ezt a folyamatot. Az előadásának vázát „A Jászságért” Alapítvány által 2021 évben 2. kiadásban megjelent Dobos László – Farkas Kristóf Vince: Magyarrá lett jászok 20 oldalas kiadványa adta, melyet minden jelenlévő megkapott egy 2022 évi kártyanaptárral együtt.
   Az előadásokat követően Kalla Pál, a Pálinka Lovagrend nagymestere, a kulturáltált pálinka fogyasztásról szólt, majd a közelmúltban a pálinka mustra legjobbjaiból lehetett kóstolni.
   A pálinka meghozta az étvágyat és az est befejezéseként sertéspörkölt, burgonyával vacsora elfogyasztásával, jó hangulatban fejeződött be a jubileumi est.
   Az elmúlt negyedszázad alatt Jászfényszaru város vezetése, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. is gyümölcsöző kapcsolatokat és együttműködést ápolt a JMK Egyesülettel.
Tartottak Jászfényszarun kihelyezett ülést, többször látogatást tettek az ipari parkban, külföldi menedzser klub jászsági látogatása kapcsán is. A Papkastélyban prof. dr. Dobák Miklós közgazdász, egyetemi tanár, városunk díszpolgára tartott előadást a klub tagjainak.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Az elnökségi asztalnál balról jobbra dr. Berkó Attila JNKSZ Megyei Kormányhivatal, kormánymegbízott, dr. Dobos László, dr. Rédei István, Szatmári Zoltán.