febe fejlec lekerekitett

Százhalombatta Önkormányzata és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata 2006-ban díjat alapított a váratlanul, fiatalon eltávozott tagozati elnökük, a Matrica Múzeum alapítója, első igazgatója, a Régészeti Park létrehozója Poroszlai Ildikó (1955-2005) régész emlékére.

   A díj egy bársony dobozban elhelyezett, bronz emlékérem Poroszlai Ildikó portréjával (Lengyel Tibor szobrászművész alkotása), valamint egy díszes, bekeretezett oklevél. A díjat az a kismúzeum kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő muzeológiai tevékenységet végez.
   Az idén 15. alkalommal október 7-én a Paksi Városi Múzeumban tartott szakmai napon a –  pandémia miatt – 2020 és 2021 évi díjat együtt adták át. A tagozat elnöksége 2020-ban a kiskunhalasi Thoma János Múzeumnak, 2021-ben a Poroszlai Ildikó emlékplakettet sok éves kiemelkedő munkájuk elismeréseként a Jász Múzeum kollektívájának ítélte.
Az elismerést a múzeum alapításának 147., igazgatóságának 27. évében Hortiné dr.Bathó Edit vette át.
   Az Év Múzeuma díj átvétele óta 22 év telt el, a múzeum fejlődése töretlen, társadalmi bázisa szélesedett, a Jászságban betöltött szerepe erősödött. Az elismerésre a kilenc fős kollektíva, a múzeumot segítők tábora méltán lehetnek büszkék. Gratulálunk, további sikereket kívánunk!
Szöveg és kép: Tóth Tibor

Fotó: Poroszlai Ildikó bronz emlékérem