febe fejlec lekerekitett

Ézsiás László költő és előadóművész Honvágy című 1995 évben írt verse bekerült a Jászsági Évkönyv 2022 kötetébe, amely a harmincadik évkönyv.

Ki is Ézsiás László?

Ézsiás László CD Borítókép Végleges 1Ézsiás László látássérült költő és előadóművész 1947-ben Ézsiás István és Czeglédi Piroska szülők harmadik fiúgyermekként Jászfényszarun született. Korán árvaságra jutott, a nagyszülők nevelték. Budapesten vasesztergályos szakmát tanult.
A látását ’71 tavaszára néhány hónap alatt elvesztette. 1972-ben került a budapesti Vakok Intézetébe. Megtanulta a Braille-írást, majd a telefonalközpont-kezelést. A Kölcsey Gimnázium levelező tagozatán érettségizett.
Látás csökkenésétől, majd a kilencvenes évektől gyakrabban versírással foglalkozik. Több versírási pályázaton sikerrel vett részt. A CD-én is szereplő Igazolatlan hiányzás című verse, kiemelt különdíjban részesült. Öt válogatott verses antológiai kötetben jelentek meg versei.
Számos országos és nemzetközi versmondó versenyen első díjat nyert. Például: 1998-ban az országos Vörösmarty versmondó verseny győztese, 2008-ban Aranyharang Nívó-díjban, „Anyám Fekete Rózsa” nemzetközi versenyen 2009, 2011 évben első helyezésben, 2010-ben életmű-díjban részesült. „…virág volt a vers…” címmel az esztergomi 50 év felettiek versenyén 2011 és 2015-ben első helyezett, több esetben dobogós helyezést ért el és különdíjat kapott. Két évtizedes versmondó eredményei alapján előadóművészi szintet ért el.
Versmondói fejlődését segítették: Szinetár Miklós, Bánffy György, Dr. Sződy Szilárd, és Bács Ferenc.
Ézsiás László fotó 2Az ország sok településén és a határon túl Kishegyestől Csíkszeredáig mondott verset.
1996 óta rendszeresen szerepel szülőhelyén.
Tagja a Fényszaruiak Baráti Egyesületének, munkásságát az egyesület két izében is elismerte, kitüntető plakettet és ezüst kitűzőt adományozott részére.
Jászfényszaru Város Önkormányzata 2018. augusztus 19-én Elismerő Oklevéllel és pénzjutalommal ismerte el példaértékű lokálpatriotizmusát, a város jó hírének öregbítését.
A FÉBE „Csak szív kell…” című kötetben verseiből 2003. augusztus 30-án válogatást jelentetett meg.
A FÉBE 70. születésnapján Jászfényszaru Városháza Dísztermében 2017. február 10-én bemutatta a FÉBE CD-2 verses lemezét. Ézsiás László: Vers a szívemben, szívem a versben címmel 700 példányban jelent meg. Ézsiás László a CD-én 15 saját versét – többek között a Honvágy címűt is – valamint további 12 verset kortárs és már nem elő nagy költőink verset tolmácsolja.
Változatlanul aktív a Mozdulj Egyesület szervezésében a fővárosban, de vidéken egyaránt fellép verseivel. Ez évben és a Jászsági Évkönyvön kívül két verse országos kiadványba is bekerült.